“Πεινώντες” και “διψώντες” για παρασκήνια γύρω από το Σκοπιανό,σπεύσατε…

0
462

Του Σταύρου Τζίμα

Αυτή την Κυριακή (30 Σεπτεμβρίου) η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” θα κυκλοφορήσει έχοντας ως προσφορά δικό μου (καινούργιο) βιβλίο, για το Μακεδονικό Ζήτημα.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα και ευχαριστώ την “Κ” που επέλεξε να αναδείξει (και με αυτόν τον τρόπο) τη δουλειά μου πάνω σ ένα θέμα το οποίο παρακολουθώ δημοσιογραφικά κοντά τριάντα χρόνια.

Στις σελίδες του βιβλίου, που έχει τίτλο “Το Μακεδονικό Ζήτημα πίσω από την σκηνή- Από την Αχρίδα στις Πρέσπες”, θα διαβάσει ο αναγνώστης άγνωστες η λιγότερο γνωστές πτυχές γύρω από το πολύπλοκο αυτό εθνικό ζήτημα, όπως ανέκυψε μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991.

Το ιστορικό του βάθος ανέπτυξαν οι διακεκριμένοι καθηγητές Νίκος Ζαϊκος και Ιάκωβος Μιχαηλίδης στο βιβλίο τους που διένειμε την περασμένη Κυριακή η “Κ”.

Μια μικρή πρόγευση:

* Ο καυγάς Μιλόσεβοτς-Γκλιγκορωφ στην βίλα της Αχρίδας για το διαζύγιο της “Λαϊκή Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ από την καταρρέουσα Γιουγκοσλαβία.

*Κισινγκερ σε Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Νταβός: “ Κώστα, κοίτα να συναντηθείς με τον Γκλιγκόρωφ. Ελάτε σ εμάς στην Αμερική, θα βρεθεί κάποια ευκαιρία για να έρθετε διακριτικά, με κάποια πρόφαση και εκεί να συνομιλήσετε και να το τελειώνουμε το ζήτημα αυτό…”.

*Γκλιγκορωφ σε σλαβομακεδόνες ομοεθνείς του στη Νέα Υόρκη. “Δεν ξέρω αν στις φλέβες μας κυλάει σταγόνα αίμα αρχαίων Μακεδόνων”.

*Χολμπρουκ στον Γκλιγκόρωφ για την διαπραγμάτευση γύρω από την Ενδιάμεση Συμφωνία, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη: “Ξέρεις πως είναι να συζητάς μαζί του; Ενώ σου μιλάει κάποια στιγμή γέρνει το κεφάλι και τον παίρνει ο ύπνος. Εγώ περιμένω να του περάσει και αρχίζω πάλι από την αρχή. Όλη την ημέρα κράτησε αυτό το πράγμα δίχως κανένα αποτέλεσμα…”.

*Ο Τομας Μιλερ “φυλακίζεται” σ ένα δωμάτιο στην βίλα της Εκάλης για να μην ανακοινώσει πρώτος την Ενδιάμεση Συμφωνία.

*Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και η απόπειρα δολοφονίας του Γκλιγκόροφ. Στογιαν Αντωφ, στενός συνεργάτης του σλαβομακεδονα ηγέτη. “Ο Μιλόσεβιτς δεν ήθελε την συμφωνία με την Ελλάδα για να έχει τη Μακεδονία στο χέρι του…”.

*Το “ψηστήρι” στον Μαθιου Νιμιτς, στο σπίτι του Νικου Ευθυμιαδη στο Νέο Ρυσιο της Θεσσαλονίκης. Άγριο “πέσιμο” από Έλληνες επιχειρηματίες.

*Ποιος επιχείρησε να λαδώσει με 1.000.000 δολάρια τον Γκλιγκορωφ για να πουλήσει το όνομα;

*Νίκος Μερτζος, σύμβουλος και μυστικός διαπραγματευτής του Μητσοτάκη για το όνομα για μια από τις αποστολές του στα Σκόπια: “…Περάσαμε τα σύνορα δίχως διαβατήριο παίζοντας το κεφαλι μας. Στην άλλη πλευρά μας παρέλαβε η σωματοφυλακή του Γκλιγορωφ. Λέω: “Αντώνη (σ.σ. Αντωνης Δασκόπουλος, επιχειρηματίας, οργανωτής των συλλαλητηρίων της Θεσσαλονίκης) τράβα εσύ με το δικό σου αυτοκίνητο και τους συνοδούς σου,εγώ θα πάω με το δικό τους ώστε μη σε πάρω στο λαιμό μου άμα συμβεί “ατύχημα” και με ρίξουν σε καμιά χαράδρα του Βαρδαρη…”.

*Παραμονές Βουκουρεστίου, όταν κατέρρευσε η Ντόρα. “Με το που μπήκα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν πρόλαβα να φτάσω στο κρεβάτι και λιποθύμησα…”.

*Οι Αμερικανοί ετοίμαζαν στις αρχές του χρόνου ένα νέο Ντεητον, για το Μακεδονικό. Αυτή τη φορά ήθελαν να “μαντρώσουν” Έλληνες και σλαβομακεδόνες στις Βρυξέλες για να συμφωνήσουν. Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

*Και όμως το επίσημο ελληνικό κράτος είχε εκδώσει και διανείμει σε σχολεία της Μακεδονίας λεξικό της “μακεδονικής γλώσσας”. Ματα τα έκαιγαν δημοσίως.

*”Αντεθνικώς” δρώσα, ηλικίας 7χρονων. Ο αγώνας ενός εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛΑΣ να επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια σε μια ανήλικη δίγλωσση από την Καστοριά που της είχε αφαιρεθεί στον εμφύλιο. Ένας καυγάς και μια γερή φιλία στο παλάτι του Τσαουσεσκου στο Βουκουρέστι. Οι περιβόητες “Κόκκινες “Λίστες και ο “μπάρμπα Βασκο” των Σκοπίων, που έψαχνε ανά την ελληνική Μακεδονία τον εκτελεσθέντα από τους Γερμανούς αδερφό του.

* 27 Απριλίου 2018. Η μεγάλη νύχτα των ξένων μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια. Απετράπη απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης με αιχμή του δόρατος τα βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο;

*Η συμφωνία των Πρεσπων και τα σιωπηλά κουφάρια του εμφυλίου στα έρημα χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Έχει και πολλά άλλα παρασκήνια το βιβλίο καθώς και (ξεχωριστά)ένα αναλυτικό χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα και τις ημερομηνίες που αυτά διαδραματίστηκαν.

Θα (μπορεί να)διαβάσει ο αναγνώστης αφηγήσεις στο γράφοντα πολλών εκ των πρωταγωνιστών και από τις δυο πλευρές αλλά και κάποιες συνεντεύξεις σε συναδέλφους οι οποίες καταχωρούνται με την υπογραφή τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι η δική μου μαρτυρία- ελπίζω χρήσιμη- για την περαιτέρω κατανόηση ενός θέματος που έχει εξελιχθεί σε εθνική πληγή και τούτη την εποχή κυριαρχεί στον πολιτική μας ζωή και παίζει πολύ ψηλά στην βαλκανική και γιατί όχι και στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Θα βρει επίσης, σε ειδικό παράρτημα, αναλυτικά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και την Συμφωνία των Πρεσπών, τα διαγγέλματα Τσιπρα και Ζαεφ, επιστολές Γκλιγκόροφ, Παπανδρέου, Μητσοτάκη, τις διεθνείς αντιδράσεις για τον συμβιβασμό Αθήνας και Σκοπίων κ.α.

Βεβαίως όπως κάθε βιβλίο, έτσι και το δικό μου, από την στιγμή που παραδίδεται στον αναγνώστη υπόκειται στην κριτική του- ελπίζω καλόπιστη.

“Πεινώντες” και “διψώντες” για παρασκήνια γύρω από το Μακεδονικό σπεύσατε, λοιπόν, την Κυριακή στα περίπτερα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here