Με την ιδιότητα του «υπόπτου» στον εισαγγελέα η Δούρου και τουλάχιστον άλλοι «εννέα» για την φονική φωτιά στο «Μάτι»

0
557

Περισσότεροι από δέκα ύποπτοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα για μια σειρά από αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Οι ύποπτοι καλούνται με παραγγελία της εποπτεύουσα εισαγγελέως Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτικής Αττικής για ενδεχόμενη τέλεση:

Πρόκλησης Πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, σωματικές βλάβες και παραβίαση κανόνων οικοδομικής.

Στους υπόπτους περιλαμβάνεται η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγαλέου και Ελευσίνας.

Η δικογραφία περαιώθηκε από την Υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτ. Αττικής αρχές Σεπτεμβρίου και στάλθηκε στην εισαγγελέα λίγο πριν τις 15 Σεπτέμβρη. Η  εισαγγελέας με ταχύτατους ρυθμούς  ολοκλήρωσε τη μελέτη της ογκωδέστατης δικογραφίας και στις αρχές της εβδομάδας ζήτησε από τους αστυνομικούς να αποστείλουν άμεσα τις κλήσεις.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται, μεταξύ άλλων, με πράξεις ή παραλείψεις τους να μην προχώρησαν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να εξέδωσαν άδειες να χτιστούν ακίνητα πάνω στα ρέματα.

Μετά το τέλος των γραπτών εξηγήσεων που θα δώσουν οι ύποπτοι η δικογραφία θα επιστρέψει πίσω στην εισαγγελέα η οποία θα αποφασίσει αν και για ποια πρόσωπα θα ασκήσει ποινικές διώξεις.

Τι απαντά

Με αφορμή την κλήση της από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο φέτος η κα Δούρου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι γνωστό ότι η ίδια προσήλθα πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Στόχος ήταν, όπως είχα δηλώσει τότε, να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας. Όπως και τότε έτσι και τώρα είμαι έτοιμη να συμβάλλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης».

**Σε όλα τα κόμματα οι διεργασίες για την επιλογή των υποψηφίων για Περιφερειάρχες, είναι σε εξέλιξη. Δεν θα μπορούσε να μη συνέβαινε το ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου δίνουν μεγάλο βάρος στην Αττική καθώς θεωρούν ότι αν κερδίσουν, όπως έκανε την προηγούμενη φορά η Ρένα Δούρου, θα διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ενός ενδεχόμενου γενικότερου «στραπάτσου».

Αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιέζουν την νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να κατέβει και να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Ωστόσο, υπάρχει και η σκέψη της αποχώρησης της κ. Δούρου και της αναζήτησης άλλου, ισχυρού υποψηφίου που θα κοντραριστεί με αυτόν που θα επιλέξει η ΝΔ για την οποία ακούγονται τα ονόματα των κ. Πατούλη και Παχατουρίδη. Αν η Δούρου δεν κατέβει ξανά στις Περιφερειακές εκλογές το κυβερνών κόμμα έχει πρόβλημα καθώς θα πρέπει να βρει έναν δυνατό υποψήφιο για να κοντραριστεί με όποιον από τους δύο επιλεγεί από την Πειραιώς.

Οσοι προτείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη Ρένα Δούρου, πάντως, οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει ξανά, αλλά ότι… δεν μπορεί να κερδίσει. Θέλουν με απλά λόγια να την «κάψουν» ψαλιδίζοντας και τις όποιες φιλοδοξίες της είχε για τα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος, ακόμη και για την ηγεσία του στην μετά Τσίπρα εποχή, όποτε έρθει αυτή.

Η Ρένα Δούρου έχει ισχυρή παρουσία και μάλιστα συμμετέχει στη νέα προεδρική πολιτική τάση η οποία προήλθε από τη συνένωση προεδρικών, Πλατφόρμας 2010 και πασοκογενών.

Η νέα τάση έκανε εκδήλωση που συμμετείχαν η κ. Δούρου, Οο Θοδωρής Δρίτσας και ο Μενέλαος Γκίβαλος.

Πολλοί, ωστόσο, στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται πλέον αν η Περιφερειάρχης είναι «καμένο χαρτί» έπειτα από τις δύο… στραβές στη βάρδια της που έτυχαν.

Η πρώτη ήταν οι πλημμύρες στη Μάνδρα, τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στο θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και η καθυστέρηση στα έργα που έπρεπε να έχουν γίνει στην περιοχή.

Η δεύτερη «στραβή» ήταν φυσικά το Μάτι και τα όσα κατηγορούν την κ. Δούρου.

Στην περίπτωση της Μάντρας η εισαγγελική κλήση στη Ρένα Δούρου να καταθέσει ως ύποπτη, προκάλεσε αναταραχή στην Περιφέρεια. Όχι γιατί δεν το περίμεναν, αλλά γιατί έρχεται σε μια χρονική στιγμή που είναι ανοικτή και η υπόθεση των ευθυνών της Περιφέρειας για τις πυρκαγιές και την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Αν και η κ. Δούρου δήλωσε ότι στόχος της είναι να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας κι ότι είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης, εντούτοις, η ζημιά για την εικόνα της έχει γίνει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε, ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κ. Δούρου «κάηκε» για μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια ενώ της «κόπηκαν τα φτερά» και για τις ανακατατάξεις εντός του κόμματος.

«Δεν μπορεί να διεκδικήσει ψήφους από τα δυτικά, γιατί εκεί είναι η Μάντρα. Δεν μπορεί να πάρει σταυρούς στα ανατολικά γιατί εκεί είναι το Μάτι. Πώς μπορεί, λοιπόν, να νικήσει στις περιφερειακές εκλογές», αναρωτιούνται όσοι πιστεύουν ότι η κλήση της ως ύποπτη για τη Μάνδρα και όσα θα ακολουθήσουν για το Μάτι την βγάζουν οριστικά εκτός του πολιτικού παιχνιδιού καθώς την έχουν «στραπατσάρει» οριστικά.

Σε λίγες εβδομάδες θα φανεί αν ο κ. Τσίπρας την επιλέξει να κατέβει στην Περιφέρεια για να την «κάψει» ή γιατί πιστεύει ότι είναι η μοναδική που μπορεί να κερδίσει.

Το κλείσιμο των σχολείων

Ακόμη και η απόφασή της να κλείσει όλα τα σχολεία της Αττικής, σχολιάστηκε αρνητικά και προκάλεσε σάλο στο διαδίκτυο. Ο καιρός την Παρασκευή δεν δικαιολόγησε σε καμιά περίπτωση την απόφαση αυτή η οποία προφανώς ελήφθη υπό το φόβο μιας ακόμη «στραβής». Ωστόσο, δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι μια ολόκληρη Περιφέρεια και να λαμβάνει αποφάσεις για το κλείσιμο σχολείων με το πρώτο έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here