«Αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο»!

0
574

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη για τους συνταξιούχους και πώς αυτοί θα… βγουν από τη μέση και το σύστημα δεν θα έχει πρόβλημα, όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για γκάφα. Για λεκτικό ατόπημα που έγινε εν τη ρύμη του λόγου κι όχι για κάποια κυνική ομολογία του σχεδίου που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους.

Ηρθε, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πει ακριβώς τι ίδιο πράγμα στο Λονδίνο, κι έτσι να επιβεβαιώσει τον απόλυτο κυνισμό με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απόμαχους της ζωής. Η λογική, την οποία προφανώς ξεδιπλώνουν με επιχειρήματα και στους δανειστές είναι απλή: θα πεθάνουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, επομένως… βγαίνουν τα νούμερα και δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις.

Πρόκειται για μια άκρως προσβλητική θέση, που ξεπερνά τα εσκαμμένα και είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικό να θεωρεί τους συνταξιούχους μελλοθάνατους με την φυσική εξέλιξη που θα έχουν θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και δεν θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει τις περικοπές τις οποίες η ίδια ψήφισε.

Να θυμίσουμε τι είχε πει ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, μια δήλωση που προκάλεσε θύελλα στο διαδίκτυο (δείτε το βίντεο στο 3.10), αλλά και τι είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο Λονδίνο.

Είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 για το τι θα γίνει με τις συντάξεις:

«Αλλά το συγκεκριμένο μέτρο θα εξηγήσουμε στην Κομισιόν ότι είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό. Διότι αφορά στην προσωπική διαφορά και αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι. Άρα η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Η δήλωση Τσακαλώτου και η αντίδραση της ΝΔ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή το θέμα των συντάξεων και τα όσα είπε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με απόσπασμα ομιλίας του υπουργού Οικονομικών στη Βρετανική πρωτεύουσα όπου και αναφέρει πως «δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Με αφορμή αυτή τη δήλωση το Γραφείο Τύπου της ΝΔ επισημαίνει πως «τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος. Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι, λοιπόν, δίνει η κυβέρνηση τη μάχη για να μην κοπούν οι συντάξεις. Αφού υπέγραψε μόνη της τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους προσπαθώντας να πείσει τους θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους. Και δεν ντρέπονται».

H απάντηση Τσακαλώτου

«Ο κατήφορος της ΝΔ δεν έχει σταματημό», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και συνεχίζει: «Το θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους είναι αν  θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων το 2019.

Κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό- πράγμα για το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί η ΝΔ.

Χθες εξήγησα γιατί είναι δημοσιονομικό μέτρο και ότι αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των συνταξιούχων κι όχι όλους όπως επανειλημμένα έχει ισχυριστεί η ΝΔ και οι εφημερίδες της.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξηγεί με επιχειρήματα τις θέσεις και τις επιδιώξεις της για το καλό της κοινωνίας και των συνταξιούχων.

Η ΝΔ ας συνεχίσει το δικό της κατήφορο όπου ο σκοπός πάντα αγιάζει τα μέσα. Σήμερα έφτασε στον ακραίο τσαρλατανισμό -γιατί τι άλλο εκτός από τσαρλατανισμό είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ΝΔ έχει φτάσει στον πάτο».

Ο Αγγελος Κωβαίος γράφει στο in.gr

Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει κάθε έλεγχο και συναίσθηση – αν είχαν ποτέ κάτι από τα δύο.

Ενώ είχε επικρατήσει η άποψη στους καλοπροαίρετους ότι περιφρονητική αναφορά του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για τους ηλικιωμένους ήταν μία ατυχής διατύπωση, ήλθε ο υπουργός Οικονομικών για να επιβεβαιώσει τους κακοπροαίρετους.

Δεν ήταν ατύχημα. Είναι αυτή η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να μην κοπούν οι συντάξεις.

«Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Το είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Γιατί άραγε δεν επικαλούνται και τον δημογραφικό εκφυλισμό της χώρας ώστε να τελειώνουν τα βάσανά μας μία ώρα αρχύτερα; Θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν ότι βάσει προβλέψεων, σε μερικές δεκαετίες οι Ελληνες θα είναι το πολύ 8 εκατομμύρια, οπότε πολλά από τα σημερινά μας προβλήματα θα έχουν λυθεί και δι’ αυτού του τρόπου.

Αραγε όμως, όταν υπέγραφαν και ψήφιζαν τις περικοπές που τώρα θέλουν να καταργήσουν, δεν ίσχυαν όλα αυτά τα εξωφρενικά που σήμερα λένε;

Η προσβολή δεν αφορά μόνο τους 70ρηδες μελλοθάνατους. Στρέφεται και κατά της λογικής όλων των υπολοίπων, όσων τουλάχιστον διαθέτουν μία στοιχειώδη λογική.

Αν μία κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοιου είδους κατασκευές, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς; Γιατί να μην επικρατήσει αυτή η αντίληψη και στο σύστημα Υγείας; Γιατί να μην πετιούνται στον Καιάδα οι χρόνια πάσχοντες, αφού οι δαπάνες για την θεραπεία ή την ανακούφισή τους – κατά την «λογική» αυτή – θα πρέπει να θεωρούνται πεταμένα λεφτά.

Όλα αυτά πάνω από οτιδήποτε άλλο αναδεικνύουν μία γενική αντίληψη και καταρρίπτουν κάθε προσχηματική επίκληση της αριστεράς στις αρχές του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και όλων των άλλων αρχών και αξιών, που κατά καιρούς επικαλείται.

Φαίνεται όχι μόνο εκεί, φαίνεται και στην Μόρια, φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι εργαλείο πολιτικής, ελέγχου και εκμαυλισμού.

Καλό θα είναι όλα αυτά να τα έχουν κατά νου οι 70ρηδες (και όχι μόνο αυτοί) όταν έλθει η ώρα της κάλπης. Μέχρι τότε ευτυχώς θα βρίσκονται ακόμη εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here