Ακόμη και ο «Λ.Πύργος» παραχωρήθηκε στους…δανειστές – κρύβονται Μπουτάρης και Καμίνης

0
221

«Την πολιτιστική μας κληρονομιά δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» τόνσιε εμφαντικά η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου στον  XFM 94,3 και στην εκπομπή του Νίκου Καραμπάση «Στον παλμό των γεγονότων» και βέβαια το Κίνημα θα κάνει τα πάντα,όπως είπε,ώστε το θέμα,που είναι τεράστιο,να αναδειχθεί σε όλες του τις διαστάσεις και να μην αποκρυβεί. Αλλωστε ανάστατοι είναι ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι σε ολη τη χώρα με το θέμα που «έσκασε» απο την εκπομπή «Ο Παλμός των Γεγονότων» και τον Νίκο Καραμπάση.

Η κ. Κεφαλίδου, αναφέρθηκε στη συζήτησή της με τον κ. Καραμπάση στο θέμα που έχει αναδειχθεί από την εκπομπή του XFM και αφορά στην εκχώρηση 10.119 ακινήτων της χώρας μας στο υπερταμείο.

«Είναι ένα τυφλό σύστημα, γιατί δεν ξέρουμε που βρίσκεται τι. Μέσα στον κατάλογο, υπάρχουν εκκλησίες, μνημεία, ακόμα και δημοτικά σχολεία που πρέπει να τα «ανακαλύψουμε» γιατί μπήκαν νύχτα και βιαστικά στο υπερταμείο. Η κυβέρνηση με τη σοβαρότητα που τη διακρίνει έκανε ένα σκούπισμα και τα έβαλε στο υπερταμείο» και πρόσθεσε:

«Ξέρουμε ότι στις 14 Ιουνίου υπήρχε πίεση στην κυβέρνηση και πέντε ημέρες μετά το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε και έκανε ένα σάρωμα. Έχει εκποιήσει ιστορικά μνημεία και οι δήμοι που δεν είχαν εικόνα δεν ξέρουν πού έχουν ξημερωθεί».

Η κ. Κεφαλίδου ανακοίνωσε παράλληλα πως: «Έχω καταθέσει δεύτερη ερώτηση προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών για το πως θα μαζέψουν αυτό το τερατούργημα. Αλίμονο αν δεν βγάλουν τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από το υπερταμείο. Μιλάμε για την  πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Για το αν μπορεί να αλλάξει η απόφαση: «Επειδή είναι νόμος του κράτους μόνο με νόμο μπορεί να αλλάξει. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αν δεν απαντήσουν την ερώτηση, θα το κάνουμε επερώτηση. Δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλο το πολιτικό μας σύστημα που δείχνει αναξιόπιστο».

***Κεραυνός εν αιθρία ήταν για το Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας η απόφαση για «εκχώρηση» ακινήτων στο υπερταμείο, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος της πόλης Κώστας Τράμπας στην εκπομπή του Νίκου Καραμπάση «Στον Παλμό των γεγονότων».

«Τρέχουμε να εντοπίσουμε ποια είναι τα 79 ακίνητα που είναι στην πόλη μας, που παραχωρούνται. Είναι μεγάλος αριθμός για μια πόλη 49.000 κατοίκων σαν τη δική μας και σίγουρα μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για τον σχεδιασμό μας» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως:

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε υπό τη μορφή φημών. Είδαμε έναν κατάλογο και πάθαμε σοκ. Ήταν κεραυνός εν αιθρία γιατί δεν είχαμε ιδέα. Μιλάμε για ακίνητα σε τεράστια έκταση. Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, όταν δεις ότι  ακίνητα που ήδη έχεις αξιοποιήσει δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις».

Όσο για τις προθέσεις του Δήμου Άρτας: «Θέλουμε δέκα μηχανικούς και δικηγόρους για να βρούμε που είναι τα 79 αυτά ακίνητα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εντοπιστεί όλα και θα καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας».

«Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016» παραδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, και πρόσθεσε «υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω».

Με τις δηλώσεις αυτές, η νέα υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάριζε αυτό που η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα υπέκρυπτε: ότι πράγματι στις λίστες με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στη εταιρεία ακινήτων δημοσίου, η αλλιώς στο λεγόμενο υπερταμείο, συμπεριλαμβάνονται μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι με μερικούς εξ αυτών να είναι ο Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά, το αρχαιολογικό μουσείο Κρήτης και το τούρκικο χαμάμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο διασταυρώνονται οι κωδικοί του εθνικού κτηματολογίου γίνεται σαφές ότι το ζήτημα αφορά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Κρήτη.

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και της διαχείρισης των μνημείων, τονίζοντας ότι πρόκειται για De Facto ακίνητη περιουσία που ανήκει στο δημόσιο και υπερβαίνει κάθε συναλλαγής. Παράλληλα, ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον Υφυπουργό Πολιτισμού προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα.

Αιχμές Ζορμπά κατά Κονιόρδου

Στις δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού θέλησε να υποβαθμίσει το ζήτημα τονίζοντας πως «γίνεται φασαρία για το τίποτα».

«Πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.λπ. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών», τόνισε η υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 FM.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε ξεκαθάρισμα πριν πάνε τα μνημεία στο υπερταμείο», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».

Η κυρία Ζορμπά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί» και προσθέτοντας «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω», πρόσθεσε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016.

«Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανέναν αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας, γιατί είναι έργο υποδομής», κατέληξε η κυρία Ζορμπά.

Στρατής: Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ

«Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, απαντώντας στο θέμα με τη μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στο Υπερταμείο.

Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon για το θέμα των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ και την ΕΤΑΔ, ο Κώστας Στρατής τόνισε: «Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ. Οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού. Χαίρομαι λοιπόν που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής».

Και συμπλήρωσε: «Τόσο η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όσο και ο νόμος είναι σαφείς και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τα ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Για αυτήν την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here