Θέατρο του παραλόγου: Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

0
203

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής – κοινωνικής, γεωπολιτικής – γεωοικονομικής  κρίσης, που οδηγεί στην φτωχοποίηση, στην προσφυγιά – μετανάστευση λόγω των τοπικών πολέμων, το κύμα ρατσισμού, ξενοφοβίας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι εντυπωσιακό που δε δικαιολογεί κανενός είδους άγνοια ή παραγνώριση των νεοναζιστικών εγκλημάτων σε βάρος  μεταναστών – προσφύγων, όπως αυτά καταγράφονται από τα μέσα ενημέρωσης που προκαλούν φρίκη και αντιδράσεις.

Ορισμένοι  θεωρούν ότι ο νεοναζιστικός  εξτρεμισμός  μοιάζει με «ξέσπασμα πυρετού», αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για συνεχώς αυξανόμενη απειλή, που γίνεται ουσιαστικότερη επειδή στο πολιτικό επίπεδο η άκρα δεξιά  σημειώνει εντυπωσιακές επιτυχίες σε ορισμένες  ευρωπαϊκές χώρες. Σε άλλες χώρες η ακροδεξιά φαίνεται να μένει ακόμη  στο περιθώριο, αλλά αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους που εμποδίζουν την  ακριβή εκτίμηση της δύναμη της. Ένας σοβαρός λόγος είναι τα εκλογικά συστήματα ορισμένων χωρών που λειτουργούν με τρόπο ώστε τα ακροδεξιά  κόμματα να μην εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο τους.

Από την άλλη όμως σε χώρες όπως η Αυστρία, το  Βέλγιο, η Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, η εκλογική δύναμη  των νεοναζιστικών  ή φασιστικών κομμάτων έχει διπλασιαστεί  τα τελευταία χρόνια και κάποιες χώρες έχουν ακροδεξιά  κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση.

Η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» σε πρόσφατο άρθρο της επισημαίνει τα εξής: «Οι πρόσφατοι θρίαμβοι των ακροδεξιών κομμάτων στην Αυστρία, στην Ιταλία, αποτελούν προειδοποίηση για τα μεγάλα κόμματα που κυβερνούν στις διάφορες χώρες της  Ευρώπης και η επισήμανση της άκρας δυσαρέσκειας που προκαλούν στους ψηφοφόρους τους, τα καυτά προβλήματα, όπως η φτωχοποίηση, η εγκληματικότητα, η ανεργία, η μετανάστευση, η ανασφάλεια για το αύριο και άλλα σχετικά. Ήταν  σαν να γκρεμίστηκαν  την ίδια ημέρα από το εξτρεμιστικό κύμα  όπου σαρώνει την Ευρώπη, οι δύο κεντρικές πύλες της ηπείρου, το λιμάνι της βόρειας θάλασσας και η καρδιά της κεντρικής Ευρώπης».

Η θεαματική άνοδος για παράδειγμα της ακροδεξιάς της Αυστρίας, συνέπεσε με τη χειρότερη εικόνα που παρουσίασαν  μεταπολεμικώς τα  κατά καιρούς κυβερνώντα νεοφιλελεύθερα και σοσιαλιστικά  κόμματα. Τα ακροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν  μεγάλα ποσοστά  ψήφων, προβάλλοντας έντονα συνθήματα κατά των  μεταναστών και αποδεικνύουν ότι είναι το ισχυρότερο αντισυστημικό  κίνημα στην Ευρώπη. Τα νεοναζιστικά  κόμματα τα πάνε καλά στις υποβαθμισμένες βιομηχανικές περιοχές και ιδιαιτέρα στις ταχτοποιημένες  πόλεις που  ζουν μετανάστες.

Η εντυπωσιακή  άνοδος της ακροδεξιάς  ή νεοναζιστικής τάσης σε ευρωπαϊκές χώρες αντικατοπτρίζει την αδυναμία των παραδοσιακών  μεγάλων κόμματων να εξασφαλίσουν σιγουριά στους πολίτες και κατά επέκταση στους  ψηφοφόρους τους να τους απαλλάξουν από το άγχος της ανεργίας, της ανασφάλειας για το μέλλον, την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα  και την πλήρη στήριξη του κράτους πρόνοιας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here