Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ καταγγέλουν οι αρχαιοφύλακες Αποκαλύψεις στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο Παλμός των γεγονότων», του δημοσιογράφου Νίκου Καραμπάση στον X- FM 94,3.

0
3013

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την πρόθεση του ΥΠΠΟ να στελεχώσει τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους με διαδικασίες προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ και το θέμα έρχεται όλο και περισσότερο στην επικαιρότητα. Με αφορμή το Ηλεκτρονικό Ψήφισμα, μέσω της πλατφόρμας του AVAAZ, που αναρτήθηκε στη Σελίδα του  FB “ Αρχαιοφύλακες Πανελληνίου- ΔΙΕΚ-δικούμε”, φιλοξενήθηκαν να μιλήσουν για το θέμα εκπρόσωποι του κινήματος αντίδρασης, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 11:15 π.μ. στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο Παλμός των γεγονότων», του δημοσιογράφου Νίκου Καραμπάση στον X- FM 94,3.

Συγκεκριμένα, μίλησαν για το θέμα ο αντιπρόεδρος του  Πανελληνίου Συλλόγου Σπουδαστών και απόφοιτων ΙΕΚ με ειδικότητα «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιοφυλάκων Νομού Ηλείας, Θοδωρής, Αρέστης και το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου πιστοποιημένων αρχαιοφύλακων Νομού Ηλείας και εκπρόσωπος της Σελίδας του  FB “ Αρχαιοφύλακες Πανελληνίου- ΔΙΕΚ-δικούμε”, Ηρακλής Σίμπας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, στην τηλεφωνική ανταπόκριση από την Ηλεία, οι δύο προσκεκλημένοι, ενημέρωσαν τους ακροατές για τους λόγους που προκαλεί τις αντιδράσεις των πτυχιούχων αρχαιοφύλακων, η απόφαση του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις, τακτικού προσωπικού, με διαδικασίες εκτός του ΑΣΕΠ.

Όπως ενημέρωσαν, οι κύριοι  Αρέστης και Σίμπας, ενώ υπάρχουν περίπου 1100 πτυχιούχοι αρχαιοφύλακες, πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ,  το ΥΠΠΟΑ  υλοποιώντας μια νομικά αμφισβητούμενη  διάταξη (Άρθρο 47, του Ν.4440/2016 περί τακτοποίησης εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων)  παραιτείται από τα ένδικα μέσα, που ήταν υποχρεωμένο να προσφύγει, με την πρόθεση να τους προσλάβει εκτός διαδικασίας αξιολόγησης ΑΣΕΠ. Η απόφαση αφορά σε  περίπου 200 παλαιότερους συμβασιούχους, (με επιφύλαξη για τον ακριβή αριθμό αφού δημόσια δεν έχει κοινοποιηθεί κάτι σχετικό), μη διπλωματούχους στη συντριπτική πλειοψηφία, ως μόνιμο φυλακτικό προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  απαιτούμενες σχετικές Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι στο σύνολό τους αρνητικές, για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, ωστόσο όμως δεν ελήφθησαν υπόψη από το αρμόδιο διοικητικό όργανο με επικεφαλής την τέως Υπουργό Πολιτισμού, κυρία  Λυδία  Κονίορδου.

Σε ότι αφορά τους επιχειρούμενους προσληφθέντες από το ΥΠΠΟΑ, πρόκειται για συμβασιούχους στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς τυπικά προσόντα, δηλαδή χωρίς την απαιτούμενη πιστοποίηση προσόντων αρχαιοφύλακα από τον ΕΟΠΠΕΠ και  χωρίς την κατοχή διπλώματος γνώσης  ξένης γλώσσας, σε επίπεδο τουλάχιστον “καλό”, όπως προβλέπεται από το προσοντολόγιο  του ΥΠΠΟΑ , για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων.

Από τους  εν λόγω συμβασιούχους, κάποιοι  παρέμειναν να εργάζονται στο υπουργείο έως σήμερα,  με ασφαλιστικά μέτρα, κάποιοι άλλοι εργάσθηκαν, πριν αρκετά χρόνια, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ακόμη και για λίγους μόνο μήνες) και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εργάζονται  πλέον σε θέσεις φύλαξης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Με βάση όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων και της σελίδας “Αρχαιοφύλακες Πανελληνίου ΔΙΕΚ- δικούμε”, η ενέργεια αυτή του ΥΠΠΟΑ, παρεμβαίνει και υπερβαίνει το έργο της δικαιοσύνης καθώς εφαρμόζονται βιαστικά μη τελεσίδικες αποφάσεις, παραβιάζοντας την αρχή της αξιοκρατίας η οποία απορρέει συνταγματικά από την αρχή της ισότητας.

Παράλληλα, διορισμοί εκτός ΑΣΕΠ και εκτός προσοντολογίου, μη ειδικευμένου προσωπικού, στερεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού την αξιοποίηση του καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού πιστοποιημένων φυλάκων της ειδικότητας του ΙΕΚ «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων», οι οποίοι καλύπτουν αποκλειστικά τις προδιαγραφές του επαγγελματία Φύλακα, σύμφωνα με την UNESCO και το ICOM.

Οι διπλωματούχοι αρχαιοφύλακες, διαμαρτύρονται για την αδικία που συντελείται σε βάρος τους καθώς οι ίδιοι προσβλέπουν σε νόμιμες διαδικασίες έκδοσης προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ και όχι σε μονιμοποίηση από το «παράθυρο».

Διαμαρτύρονται,  επίσης, έντονα για τον περιορισμό της διαφάνειας με την επιλογή της διοίκησης να μην προβεί εγκαίρως σε δημοσίευση υπουργικών αποφάσεων αλλά και για την καταχρηστική συμπεριφορά της, σε ότι αφορά την τήρηση της αρχής της νομιμότητας σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας κατάταξης των συγκεκριμένων παλαιότερων περιστασιακά συμβασιούχων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με την εν λόγο διαδικασία.

Για τον σκοπό αυτό, οι πιστοποιημένοι αρχαιοφύλακες έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους στο fb  ηλεκτρονικό ψήφισμα με παραλήπτες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη νέα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη  Ζορμπά και τη νέα υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με το οποίο καλούν τη διοίκηση να αναστείλει άμεσα κάθε σχετική διοικητική δράση κατάταξης προσωπικού φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μέσω του άρθρου 47 του Νόμου 4440/2016 και εκτός ΑΣΕΠ, μέχρι πλήρωσης της διαφάνειας όλων των νόμιμων προϋποθέσεων  της διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ.

Η Σελίδα καλεί όλους όσοι συμφωνούν με το αίτημά τους, να ψηφίσουν OXI στις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο ΥΠΠΟΑ και να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα που προβάλει.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας βρίσκεται αναρτημένο στο link

https://secure.avaaz.org/el/petition/kos_A_Tsipras_ka_Zormpa_ka_Mariliza_Xenogiannakopoyloy_OHI_se_proslipseis_ektos_ASEP_sto_Ypoyrgeio_Politismoy/?cpmhNkb

ή

https://bit.ly/2O4yXBj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here