Ποιός ρύπανε την θάλασσα γύρω απο την Σαλαμίνα; Η μπόχα "σπάει ρουθούνια" και οι ακτές βρώμισαν επικίνδυνα για την υγεία

0
144

Η οσμή του πετρελαίου είναι έντονη, μπαίνει στα ρουθούνια, στεγνώνει τα μάτια, ενοχλεί στην αναπνοή. Τα σπίτια στην Κυνοσούρα και στα Σελήνια της Σαλαμίνας δείχνουν ερμητικά κλειστά, ακόμα και όσοι μένουν μόνιμα εκεί έχουν σφαλίσει πόρτες και παράθυρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσουν μακριά την ενοχλητική μυρωδιά.

Όσοι μπορούσαν έφυγαν, όπως ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και η σύζυγός του Σταυριανή, που διατηρούν εξοχική κατοικία στην περιοχή. «Η κατάσταση από την Κυριακή ήταν απελπιστική. Μας έπιασε πονοκέφαλος, τελικά αρχίσαμε να έχουμε ενοχλήσεις στην αναπνοή και αποφασίσαμε να φύγουμε», λένε.

Τα ξημερώματα της Κυριακής ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε κοντά στη βραχονησίδα Αταλάντη στην Ψυττάλεια. Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο άνεμος έφερε την πετρελαιοκηλίδα στην ανατολική ακτή της Σαλαμίνας, γεμίζοντας πίσσα τα πάντα σε μια ακτογραμμή μήκους 2,5 χιλιομέτρων. «Πριν από λίγες ημέρες η παραλία μας ήταν γυαλί, μια θάλασσα υπέροχη, έβλεπες τον βυθό από τα μισά του κόλπου. Σήμερα έχει δέκα εκατοστά μαζούτ», λέει ο Παν. Δεσποτόπουλος, κάτοικος της Κυνοσούρας. «Η βάρκα μου έχει γίνει μαύρη. Ποιος θα πληρώσει τον γερανό για να τη βγάλω έξω, ποιος θα πληρώσει το μάστορα για να την τρίψει και να την ξαναβάψει;», λέει ο γείτονάς του, Ανδρέας Αραβοσιτάς. «Είμαστε φτωχοί άνθρωποι, μας κατέστρεψαν».

Χθες ένα συνεργείο καθαρισμού (το οποίο προσέλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρία) εργαζόταν από το πρωί στην ακτή των Σεληνίων: ένα βυτίο απορροφούσε το πετρέλαιο που είχε με ένα μικρό φράγμα εγκλωβιστεί στο αλιευτικό καταφύγιο και ένα συνεργείο απομάκρυνε το επιφανειακό στρώμα άμμου, που είχε καλυφθεί με μαζούτ.

Η δήμαρχος του νησιού, Ισιδώρα Παπαθανασίου, που παρακολουθούσε την επιχείρηση από κοντά, εκτιμά ότι τα μέσα που έχουν διατεθεί για την απορρύπανση δεν είναι αρκετά. «Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και οι ομάδες που έχουν σταλεί για την αντιμετώπισή της πολύ μικρές», υποστηρίζει. «Φοβόμαστε ότι σε μια αλλαγή του ανέμου θα έχουμε νέα ρύπανση του νησιού».

Όπως αναφέρει, ο δήμος θα συγκεντρώσει αιτήματα πολιτών για αποζημίωση και θα καταθέσει μήνυση μέσα στις επόμενες ημέρες. «Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι μεγάλη, από τα εστιατόρια έως τους αλιείς», αναφέρει.

Απορρύπανση

Ο Βασ. Μαμαλούκας, επικεφαλής μιας από τις εταιρίες στις οποίες ανατέθηκε η απορρύπανση, επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων στη στεριά δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος (23 άτομα), ωστόσο τα συνεργεία θα διπλασιαστούν σήμερα. Όπως αναφέρει, η σφράγιση του βυθισμένου πλοίου ολοκληρώθηκε και σήμερα θα ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες.

Η απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα έχουν αντιμετωπιστεί τα βασικότερα προβλήματα.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι πού θα καταλήξουν οι πετρελαιοκηλίδες, τις οποίες χθες οι άνεμοι απομάκρυναν από τη Σαλαμίνα. Οι πετρελαιοκηλίδες παρασύρθηκαν χθες προς την Πειραϊκή και τη Ζέα, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά συνεργεία να σπεύσουν στην περιοχή προσπαθώντας να τις εγκλωβίσουν πριν προκαλέσουν καταστροφή και στις πειραϊκές ακτές.

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι έχει κινήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στο περιβάλλον. Το νησί επισκέφθηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Ενώ το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) κάλεσε χθες την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.

«Παράλληλα με τις ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ΣΥΓΑΠΕΖ θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος, τον τρόπο παρακολούθησης αυτών και τη σχετική εργασία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Γ.Λιάλιος,Ν.Ρουσάνογλου|Καθημερινή

ΛΑ.Ε.: «Πλήρης κυβερνητική συγκάλυψη στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.»

Ο Σαρωνικός κόλπος βρίσκεται μπροστά από μία πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, έπειτα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και την διάχυση στην θάλασσα μεγάλου όγκου «fuel oil» και «marine gas oil».

Η καθυστέρηση των αρμοδίων αρχών να επιληφθούν του περιστατικού, μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το αποτέλεσμα αυτής της αναλγησίας είναι ήδη ορατό στις παραλίες της Σαλαμίνας αλλά και στις Αθηναϊκές ακτές του Σαρωνικού, με δεδομένο ότι το πετρέλαιο έχει φτάσει σήμερα μέχρι την Γλυφάδα.

Παράλληλα η συγκάλυψη του ονόματος της επιχείρησης των συμφερόντων της οποίας, εξυπηρετούσε το δεξαμενόπλοιο αλλά και ο καθησυχασμός των κυβερνητικών στελεχών που επ ‘ουδενί δεν επαληθεύεται από την εικόνα και την κατάσταση των νερών του Σαρωνικού, δημιουργούν εύλογες απορίες για το κατά πόσο η επιχείρηση συγκάλυψης συνδέεται με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η οικολογική καταστροφή, που υπέστη ο Σαρωνικός κόλπος, η Σαλαμίνα και οι ακτές της Αττικής, είναι ανυπολόγιστη ενώ οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία θα είναι σημαντικές.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την κυβερνητική ολιγωρία σε σχέση και με τις εφοπλιστικές ευθύνες, που απαιτούμε να διερευνηθούν άμεσα αλλά και με την ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ζητούμε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες στους υπαίτιους και να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το «περίεργο» αυτό ατύχημα.
Απαιτούμε με κατηγορηματικό τρόπο,  να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα, για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here