Θέλουν να αλλάξουν τα βαλκανικά σύνορα;

0
399

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Με τις τελευταίες επισκέψεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων και του γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια  δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία  ότι τέθηκε σε εφαρμογή  το σχέδιο αλλαγής συνόρων Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα και Βελιγράδι. Μέχρι  να ακούσουμε από τα επίσημα χείλη ποια είναι η θέση του Σέρβου Προέδρου, και, που έφθασαν οι συζητήσεις  ίσως το μάθουμε μετά  την επίσκεψη του στο Κόσσοβο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι εικασίες.

Ο πρόεδρος  της Σερβίας και του Κοσσόβου θεωρούν την παρούσα γεωπολιτική – γεωοικονομική  συγκυρία ως ιστορική ευκαιρία. Ο Σέρβος πρόεδρος  εκτιμά ότι του δίνεται η δυνατότητα να περισώσει ό,τι μπορεί  από τα εδάφη των Σέρβων  στο  βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μια περιοχή που ακόμη  θεωρείται  Σερβική. Ο Θάτσι του Κοσσόβου  είναι διατεθειμένος για  «αμοιβαίες» υποχωρήσεις και την «διόρθωση των συνόρων» με  στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της  «χώρας» του, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, παρά τις αντιδράσεις  του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι

Το πρώτο βήμα των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να στηρίξει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζάεφ στο δημοψήφισμα  ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για να προχωρήσουν οι διαδικασίας της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, για να συνεχιστούν οι διαδικασίες  στην αλλαγή  συνόρων της περιοχής.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Στην άτυπη Σύνοδο υπουργών Άμυνας και εξωτερικών, των υποψηφίων  προς την ένταξη χωρών  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτές που έχουν καταθέσει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ( Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, και Αλβανία).

Η Φ. Μογκερίνι επικεφαλής της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλειας, δήλωσε ότι η ένταξη  των Δυτικών Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση  αποτελεί πρωταρχικής σημασίας θέμα , για την ανακοπή της Ρωσικής επιρροής στην περιοχή  Σερβίας – Κοσσόβου και όσο για την αλλαγή των συνόρων  επιδιώκεται μια «νομικώς δεσμευτική  συμφωνία».

Τα σχέδια για την κατάργηση των συνόρων  της Αλβανίας  με το Κόσσοβο  προχωρούν και το 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις  και η Αλβανία θα υλοποίησει  ένα μέρος της ιδέας για την «Μεγάλη Αλβανία».

Οι  θέσεις της εξωτερικής πολιτικής  των ΗΠΑ  από την εκλογή του Τραμπ  έχουν αλλάξει με ένα δικό του σχέδιο, θεωρώντας τα,  ότι ήταν λανθασμένα και ανατρέπει  τα  σχέδια  των προηγούμενων  κυβερνήσεων, αλλά και των Ευρωπαίων που δεν  μπόρεσαν να λύσουν κανένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να διορθωθούν.

Δεν είναι τυχαίο  τον τελευταίο καιρό οτι διάφοροι αξιωματούχοι όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας  Ο. Μίτσελ, ο αμερικανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο  Γκρεγκ Ντελάουι  και ο σύμβουλος Εθνική Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος δήλωσε ότι: οι ΗΠΑ δεν θα εμποδίσουν μια τέτοια συμφωνία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά που δεν επιμένουν για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ούτε εγγυώνται την εδαφική  ακεραιότητα τους κάτι που εμπεριέχει τον κίνδυνο «εμφυλίων» πολέμων τύπου ντόμινο και σε άλλα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ρωσία σ’ όλα τα σχέδια θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένη όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Από την  ημέρα ανεξαρτησίας  του Κοσσόβου (2008), υποστηρίζει τη Σερβία να μην αναγνωριστεί μια πρώην ιστορική επαρχία της Σερβίας ως ανεξάρτητο κράτος  από τον ΟΗΕ. Το πιθανότερο είναι ανεξάρτητα των εξελίξεων στο Κόσσοβο – Σερβία – Αλβανία, ή Ρωσία θα παραμείνει ισχυρός παράγοντας στα βαλκάνια λόγω των ιστορικών σχέσεων τους.

Με την αλλαγή  των συνόρων ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι, η Μόσχα θα έχει ένα ισχυρό χαρτί για τις θέσεις  της σχετικά με την Κριμαία, Νότια Οσσετία και της Αμπχαζίας.

Ο σχεδιασμός αυτός της Ευρώπης – ΗΠΑ  μπροστά  στον ανταγωνισμό των Δυτικών Βαλκανικών  χωρών με τη  στήριξη που δείχνουν Ρωσία – Κίνα επισπεύδει τις διαδικασίες  στο να δημιουργηθεί στα  δυτικά βαλκάνια ένα ευρωβαλκανικό στρατιωτικό – οικονομικό τόξο το οποίο αποφασίσθηκε  στην άτυπη  Σύνοδο στο Δυρράχιο της Αλβανίας στα μέσα του Αυγούστου. Στην οποία  συμμετείχαν πρωθυπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των έξι κρατών και από την πλευρά  της Ε.Ε ο επίτροπος για τις σχέσεις καλής γειτονίας και διεύρυνσης  Γιόχανες Χαν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης Σούμα Τσακραμπάρτι και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Επίτροπο Γ. Χαν και ο πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας μίλησαν για επενδυτικές ευκαιρίες, που θα  βοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη, την αγροτική παραγωγή  και στην αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτών πηγών ενέργειας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δρομολογηθεί εδώ και μια δεκαετία από το Βερολίνο εντάσσοντας  στο σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ένταξης  τα Δυτικά βαλκάνια δίνοντας βασικό ρυθμιστικό ρόλο στη Ελλάδα για να εμποδίσουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

Μια αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια  προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για εμφυλίους πολέμους, και είναι πολύ δύσκολο να γίνει ειρηνικά τη στιγμή που τα εθνικιστικά κόμματα στις χώρες αυτές έχουν μεγάλη δύναμη και οι λαοί έχουν διαχρονικές αντιπαραθέσεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here