Η μαφία των αντικαρκινικών φαρμάκων «ρίχνει υπουργούς» στην Γερμανία ...στην Ελλάδα,«πέρα, βρέχει»

0
370

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου λόγω του σκανδάλου διάθεσης παράνομων αντικαρκινικών φαρμάκων που είχε γίνει γνωστό και από τη δράση του κυκλώματος στην Ελλάδα.

Η Ντιάνα Γκόλτσε, του κόμματος Die Linke (Αριστερά), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε σήμερα ότι δεν γνώριζε για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της φαρμακευτικής εταιρίας Lunapharm, περιλαμβανομένης εκείνης για διάθεση κλεμμένων από την Ελλάδα αντικαρκινικών φαρμάκων.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές του Βρανδεμβούργου είχαν ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές για τις κατηγορίες ήδη από το 2016, η άδεια της Lunapharm ανακλήθηκε μόνον όταν η υπόθεση αποτέλεσε θέμα τηλεοπτικής έρευνας φέτος.

Η απάτη εκατομμυρίων με τις παράνομες εξαγωγές αντικαρκινικών φαρμάκων είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάιο ύστερα από πολυετή έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία και συνέλαβε 18 υπόπτους, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη του κυκλώματος.

Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγονταν γιατροί, νοσηλευτές, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών όπως και υπάλληλοι μεταφορικών εταιρειών.

Η επιχείρηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας είχε ξεκινήσει με την προσαγωγή δύο νοσηλευτριών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, που εργάζονταν η πρώτη στο ογκολογικό τμήμα και η δεύτερη στο τμήμα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων.

Παρόμοια έρευνα είχε πραγματοποιηθεί και σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνταν ότι υπεξαιρούσαν ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα από νοσοκομεία της χώρας, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε τριπλάσια τιμή στη Γερμανία και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Κεντρικό ρόλο στην απάτη φέρεται να διαδραματίζει αλλοδαπός, ιδιοκτήτης εταιρείας που εμφανιζόταν να εμπορεύεται σε Ελλάδα και εξωτερικό φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η έδρα της εταιρείας κατά πληροφορίες εντοπίσθηκε στη Βουλγαρία και από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν προκύψει ενδείξεις εικονικότητας των συναλλαγών της.
Πραγματοποιούσε δηλαδή εικονικές εισαγωγές φαρμάκων προκειμένου να δικαιολογεί στη συνέχεια την εξαγωγή των κλεμμένων σκευασμάτων στο εξωτερικό. Υπάρχουν, μάλιστα, υπόνοιες ότι η εταιρεία έχει διακόψει τη λειτουργία της ήδη από το 2012 και επομένως λειτουργούσε μόνο ως «σφραγίδα». Τα αντικαρκινικά φάρμακα κατέληγαν στο εξωτερικό και κυρίως σε φαρμακαποθήκη έξω από το Βερολίνο.

Για την υπεξαίρεση των φαρμάκων από τα νοσοκομεία απαιτούνταν η συμμετοχή στην απάτη γιατρών και νοσηλευτών. Συνέτασσαν πλαστές συνταγές και εμφάνιζαν κατανάλωση αντικαρκινικών φαρμάκων μεγαλύτερη της πραγματικής. Στη συνέχεια, υπεξαιρούσαν τα πλεονάζοντα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία παρέδιδαν στα μέλη του κυκλώματος για εξαγωγή και πώλησή τους στη «μαύρη αγορά». Σημαντικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος κατηγορούνται ότι είχαν επιπλέον στελέχη μεταφορικών εταιρειών, που αναλάμβαναν τη μεταφορά και διανομή των λαθραίων φαρμάκων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ» ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει πριν από τουλάχιστον 1,5 χρόνο, καθώς και ότι για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης απαιτήθηκε η συνδρομή των διωκτικών αρχών της Γερμανίας, αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

*Σήμερα, η Ντιάνα Γκόλτσε, του κόμματος Die Linke (Αριστερά), δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της φαρμακευτικής εταιρείας Lunapharm, περιλαμβανομένης και εκείνης για διάθεση κλεμμένων από την Ελλάδα αντικαρκινικών.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές του Βρανδεμβούργου είχαν ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές για τις κατηγορίες ήδη από το 2016, η άδεια της Lunapharm ανακλήθηκε μόνον όταν η υπόθεση αποτέλεσε θέμα τηλεοπτικής έρευνας φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βρανδεμβούργου, Άλμπρεχτ Γκέρμπερ, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Η μαφία των φαρμάκων

Μέθοδοι μαφίας, εκβιασμοί, απειλές, παρακολουθήσεις ακόμη και «περίεργα» τροχαία ατυχήματα συνθέτουν το παζλ της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος της παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων που απαριθμεί πάνω από 30 μέλη.

Υπενθυμίζεται πως τα τρία αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση. Στόχος της οργάνωσης ήταν η κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών και υπεξαιρέσεων, σε βάρος του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here