ΣΥΡΙΖΑ: Θα τα δώσει «όλα» για την 2η θέση… Στόχος της «παρέας Τσίπρα» είναι να...μείνει με κάθε μέσο και τρόπο, στο «παιχνίδι»

0
192

Εχουμε μπει πια σε έναν εκλογικό κύκλο. Το «μυρίζεσαι» παντού. Τα, ούτως ή άλλως αργά, γρανάζια του ελληνικού κράτους έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Οι υπογραφές μπαίνουν πολύ πιο δύσκολα από ό,τι πριν από λίγους μήνες. Και βέβαια, τα «ανεμοδούρια» έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Ο λόγος για έμπειρους παίκτες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι αρχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι «δεν έχουν καμία κομματική προτίμηση» και, ταυτόχρονα, να αναζητούν νέους φίλους και γνωριμίες…

Θα είναι, βέβαια, μια σκληρή και δύσκολη προεκλογική περίοδος. Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει πως έχει πολλές αντοχές και λίγους φραγμούς. Είναι λάθος να τον υποτιμήσει κανείς.

Σίγουρα τους τελευταίους μήνες δεν του βγαίνουν τα πράγματα όπως παλιότερα. Οι (εσωτερικοί) χειρισμοί στο ζήτημα των Σκοπίων και, εν συνεχεία, το Βατερλώ που ακολούθησε τις φωτιές στο Μάτι δείχνουν ότι ο νόμος του Μέρφι λειτουργεί, όπως είθισται, στο Μαξίμου όταν συσσωρεύεται η κούραση και πλησιάζει η ώρα της κρίσης.

Υπάρχει όμως μια εκλογική πελατεία, που πείθεται ακόμη από το επιχείρημα του παλιού εναντίον του καινούργιου και η οποία νιώθει ότι ο κ. Τσίπρας τής διασφαλίζει ένα δίχτυ παροχών και προστασίας. Ενθουσιασμός προφανώς και δεν υπάρχει. Εξανεμίσθηκε προ καιρού, μαζί με τις μπαρούφες περί σκισίματος των μνημονίων και «κουρέματος» του χρέους. Η μεγαλύτερη απειλή για τον κ. Τσίπρα είναι ο… καναπές, δηλαδή να μείνουν εκεί οι νέοι και άλλοι ψηφοφόροι του την ημέρα των εκλογών.

Η «ψήφος του ΕΝΦΙΑ», η μεσαία τάξη που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω ΕΝΦΙΑ κυρίως, δεν θα ξανακάνει το λάθος. Μέσα σε αυτά τα όρια ο κ. Τσίπρας θα τα δώσει όλα για να μείνει μέσα στο παιχνίδι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλει να εδραιωθεί ως ο δεύτερος πόλος, το νέο ΠΑΣΟΚ, και να μπορεί να διεκδικήσει ένα comeback.

Οταν λέμε όμως ότι θα τα δώσει όλα, είναι δύσκολο να προβλέψουμε έως πού θα φτάσει. Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιθανό να του δώσουν τη μη περικοπή των συντάξεων τον Ιανουάριο, αλλά σε συνδυασμό με την ακύρωση των αντιμέτρων. Θα έχει, βέβαια, σημασία εάν θα το εμφανίσει στη ΔΕΘ ως μονομερή ενέργεια ή όχι. Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον την παροχολογία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και σε άλλους τομείς, καθώς και τις τυχόν αυξήσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ολα αυτά θα συμβούν εν μέσω απίστευτης πόλωσης και σκανδαλολογίας. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει, προφανώς, να αποφύγει τα λάθη που φέρνει η βεβαιότητα της νίκης. Χρειάζεται να πείσει κάποιους ότι δεν αποτελεί συνέχεια του παλιού εαυτού της και άλλους πως δεν θα τους ξεχάσει περιοριζόμενη σε μειώσεις φόρων.

Ενα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αντιλαμβάνεται τις ζημίες που έχουν προκληθεί στην Παιδεία, στην ασφάλεια, στη γενική χαλάρωση του κράτους και στο χαμήλωμα του κοινού παρονομαστή. Αυτοί είναι περίπου δεδομένοι ως ψηφοφόροι της. Χρειάζεται, όμως, κι εκείνους που είναι δύσπιστοι για το αν εκπροσωπεί κάτι νέο και πόσο αποφασισμένη είναι να φέρει τα πάνω κάτω…

Αλέξης Παπαχελάς / Καθημερινή

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here