Ποιο ήταν το σχέδιο ρε Καμμένε;

0
592

Ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή. Ήθελαν και τριήμερο πένθος και “ενότητα”. Ποιο ήταν το σχέδιο ρε Καμμένε;

1. Να πετάει μόνον ένα καναντέρ από τις 16.00 μέχρι τις 17.30+, με τέτοιον αέρα, για να σβήσει τη φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη. Δεν ήξερες ότι η συγκεκριμένη περιοχή από την προ-20ετίας πυρκαγιά έχει προηγούμενο και πως αν δεν ελεγχθεί άμεσα, αντίο ζωή.

2. 17.30-18.00 που προστέθηκαν τα ελικόπτερα επικουρικά, ήταν πολύ αργά, η φωτιά στο Ν. Βουτζά ήταν ορατή από την παραλία.

3. Ακόμα και στις 18.00, όχι μόνο δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση, στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα (γιατί δεν είναι μόνο το Μάτι που κάηκε) αλλά κι όταν ρωτήθηκε διερχόμενο όχημα με πινακίδες (ΠΣ) ειπώθηκε “μην ανησυχείτε, προσπαθούμε να τη θέσουμε υπό έλεγχο”.

4. Στις 18.15 που φαινόταν ότι η φωτιά θα φτάσει μέχρι τη Λ. Μαραθώνος, τα γκάζια των αυτοκινήτων απ’ όσους έρχονταν κυνηγημένοι από το Μάτι, ήταν αυτά που σου έδιναν το στίγμα ότι πρέπει να φύγεις

5. Στις 18.30, όταν και εγκατέλειψα το σπίτι, μαζί με τη μητέρα μου και με μια γειτόνισσα, χωρίς προειδοποίηση, τότε ήταν που μας ενημέρωσαν ότι η Μαραθώνος έκλεισε, η αντιπυρική ζώνη δεν υφίσταται πια, η φωτιά είναι 100μ. πίσω μας και πως για να πάμε στη Ν. Μάκρη, πρέπει να κινηθούμε παραλιακά.

6. Τροχονόμοι / Αστυνομικοί δεν υπήρχαν για να συντονίσουν τη διαφυγή στη Ν. Μάκρη, σε δρόμους που δε μπορούσαν να αντέξουν τέτοια μαζική μετάβαση. Ευτυχώς δε μεταλαμπαδεύτηκε η φωτιά στα πεύκα και δεν είχαμε αντίστοιχες σκηνές με ότι έγινε με τους 26.

7. Όταν επέστρεψα, οι ίδιοι οι πυροσβέστες, ιδίως αυτοί που δεν ήξεραν την περιοχή, ρωτούσαν περιοίκους που είχαν πάει να συνδράμουν, αν γνώριζαν που υπάρχουν κρουνοί γεμάτοι, γιατί ήταν σχεδόν όλοι άδειοι.

8. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες έλεγαν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια κατάσβεσης στην Καλλιτεχνούπολη, σε ένα δρόμο δύσβατο που δεν είχε αντιπυρικές ζώνες και πως αυτά τα 45′ αν είχαν οργανωθεί καλύτερα, με στόχο να κρατήσουν τη Λ. Μαραθώνος, θα είχε γλιτώσει περισσότερος κόσμος.

9. Τι κάνατε άραγε για τη συντήρηση των πυροσβεστικών που από ένα σημείο και μετά τα κουβαλούσαν τα ρυμουλκά του στρατού και της αστυνομίας.

10. Όντως η φρεγάτα έκοβε βόλτες. Όντως τα ελικόπτερα πέταγαν από πάνω. Ευτυχώς όμως που απλοί πολίτες με τις δικές τους βάρκες, βρέθηκαν εκεί και άρχισαν να μαζεύουν κόσμο, καθώς επειδή τα νερά είναι γεμάτα από ξέρες, δεν γινόταν αλλιώς. Τα “βατράχια” που λέει, ήρθαν αργότερα, το βράδυ αργά.

11. 2 μέρες τώρα πάντως που πηγαινοέρχομαι, μιας και δεν υπάρχει ρεύμα και άρα δε μπορείς να μείνεις το βράδυ, περιπολίες για προστασία από πλιάτσικα, δεν έχω δει. Μιλάω για την περιοχή του Αγ. Ανδρέα. Γιατί δεν καταστράφηκαν μόνο το Μάτι και ο Βουτζάς.
Με τις μαλακίες του Τόσκα θα ασχοληθώ σε άλλο ποστ… Μπορεί να μοιάζουν προφανή αλλά δεν είναι…

Οι Ναζί όταν έφυγαν από την Ελλάδα, έκαψαν όλη την περιοχή. Οι εν λόγω περιοχές, πήραν άδειες και άρχισαν να κατοικούνται από το 1955 (ψάξτε να βρείτε ποιος ήταν τότε), όντας περιοχές χαμηλής βλάστησης με χορτολιβαδικά…Αυτά για αρχή…

Πέτρος Ιωσηφίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here