Ηταν ενα «παράθυρο ευκαιρίας» το τελεσίγραφο της Eldorado Gold; Φεύγει η επένδυση,διαλύεται εν τη γεννέσει του το εφεύρημα του «Grinvest»

0
133

Με την προειδοποίηση της Eldorado Gold οτι εάν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου δεν έχουν δοθεί οι άδειες, θα σταματήσει την επένδυση στην Ελλάδα, διαλύεται το εφεύρημα του «Grinvest», που μόλις δύο ημέρες νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ.

Καταρρέει σχεδόν εν τη γενέσει της η βασική επιδίωξη του Πρωθυπουργού στην έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου: η διαχείριση της προσωπικής του εικόνας και η εμφάνισή του ως μπροστάρη μίας διαδικασίας δήθεν μετάλλαξης της κυβέρνησης σε μία αποτελεσματική ομάδα, η οποία πλέον θα κάνει θαύματα.

Οπως γράφει στο ΒΗΜΑ ο Α.Κωβαίος παρά την προφανώς καλή (επικοινωνιακή) προετοιμασία, η παρουσία του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ στερούταν περιεχομένου. Ηταν γεμάτη αντιφάσεις, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα: Ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι η κυβέρνηση μπορεί να ζήσει και με το ΔΝΤ και χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την στιγμή που είναι γνωστό ότι μία αποχώρησή του θα σημάνει ανατροπές στον κύκλο συνομιλητών και κυρίως ως προς την βασική επιδίωξη για το χρέος.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να συνομιλεί αποκλειστικά με τον κ. Σόιμπλε ή κάποιον ενδεχόμενο διάδοχό του και δεν είναι βέβαιον ότι οι συζητήσεις θα κυλήσουν όπως το φαντάζεται ο Πρωθυπουργός.

Επιχείρησε να θέσει διλήμματα στην ΔΗΣΥ, καλώντας την να αποφασίσει αν θα είναι με την Δεξιά ή με την Αριστερά και επιχειρώντας να δημιουργήσει εκ προοιμίου εσωτερικό πρόβλημα. Η επιφανειακή προσέγγιση της συγκυρίας μπορεί να συγκινήσει κάποια μερίδα ψηφοφόρων (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ), όμως είναι μάλλον πιθανότερο να υπάρξει τελικά ένα μέτωπο κατά του κ. Τσίπρα και της πολιτικής του, παρά οτιδήποτε άλλο.

Μιλάει για κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην Ευρώπη, «δείχνοντας» την Γερμανία, της οποίας το οικονομικό-πολιτικό μοντέλο ουδεμία σχέση έχει.

Ελεγε ότι δεν πρέπει να φεύγουν οι νέοι από την χώρα ή ακόμη και ότι πρέπει να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει, δίχως να διαθέτει μία πρόταση ή πόσο μάλλον σχέδιο για το πώς θα γίνει αυτό.

Ελεγε ότι δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων πολιτικών χώρων, όμως έσπευδε την ίδια στιγμή να προβλέψει ενδοκομματικά προβλήματα και στην ΝΔ.

Εμφάνισε τον εαυτό του ως αυτόκλητο κριτή των αποφάσεων της δικαιοσύνης, των ΜΜΕ, των πολιτικών αντιπάλων κ.ά. Όμως το μόνο που αποκαλύφθηκε ήταν η αντίληψή του για την θεσμική διάρθρωση της χώρας και η λογική ότι «εγώ είμαι το κράτος».

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να φιλοτεχνήσει ένα πολιτικό εικόνισμα του εαυτού του ήταν εν τέλει το βασικότερο στοιχείο της παρουσίας του στην ΔΕΘ. Φάνηκε αυτό από τον τόνο του, τον τρόπο που απαντούσε και την χρήση του πρώτου προσώπου σε πολλές από τις απαντήσεις του. Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές ήταν:

«Αλλά, η φιλοδοξία μου είναι να καταφέρω εγώ, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που λειτουργεί συλλογικά, σε έναν χρόνο από τώρα, να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μία βαθιά περιπέτεια, στην οποία άλλοι την έβαλαν. Και να είμαι εγώ αυτός, επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας, μιας κυβέρνησης που λειτουργεί συλλογικά, που θα έχει καταφέρει να αρχίσει σιγά-σιγά να επουλώνει τις μεγάλες πληγές που χάραξε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας ένα άλλο πολιτικό σύστημα, που κατέρρευσε. Και να είμαστε εμείς αυτοί που θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να θέτουμε τις βάσεις ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, ενός νέου μοντέλου πιο υγιούς για τη λειτουργία της οικονομίας. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και γι’ αυτήν τη φιλοδοξία μάχομαι και εγώ και οι συνεργάτες μου, όλα αυτά τα χρόνια».

Είναι προφανές ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτει η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί την φθορά της: να εμφανιστεί ο Αλ. Τσίπρας ως «Νίκος Γκάλης».

Και είναι αυτό το ύστατο τέχνασμα στο οποίο καταφεύγει κάθε κυβέρνηση που διανύει την τελευταία της φάση. Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, έως την διακυβέρνηση Κ. Καραμανλή και την περίοδο Σαμαρά.

**«Παράθυρο ευκαιρίας», παρά το τηλεσίγραφο που έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση η Eldorado Gold, άνοιξε πριν από λίγο ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τζόρτζ Mπέρνς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της Eldorado, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει διάλογος προς όφελος των επενδύσεων, των εργαζομένων,  της τοπικής κοινωνίας και τους κράτους που λαμβάνει τις εισφορές.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ίδιος, το 90% των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός θα απομακρυνθεί από την Χαλκιδική τους επόμενους 2 με 3 μήνες, εφόσον η επένδυση παγώσει και εισέλθει σε καθεστώς συντήρησης. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία δίνει περιθώριο δύο εβδομάδων στην ελληνική κυβέρνηση για να παράσχει όλες τις απαιτούμενες άδειες. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, η επένδυση στα μεταλλεία θα μπει σε καθεστώς συντήρησης.

Ο κ. Μπέρνς αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού: «Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι τα υπουργεία πρέπει να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την  υποστήριξη και την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκκίνηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη ωριμάσει χωρίς καθυστερήσεις και υπερβολική γραφειοκρατία. Αυτό θα σημαίνει ρευστότητα και χρήματα που θα εισρεύσουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστείθ ακόμη στην περίπτωση της Eldorado Gold».

Η αναστολή εργασιών στη Χαλκιδική «δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία», όπως ανέφερε ο κ. Μπερνς. Το πάγωμα της επένδυσης έρχεται λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαιτησίας στην οποία αποφάσισε να προσφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να εξέλθει από το αδιέξοδο της επένδυσης στη Χαλκιδική. Επισήμως η διαιτησία, ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία, δεν της έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενό της, δηλαδή οι λόγοι που επικαλείται το ελληνικό δημόσιο για να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο.

Ο επικεφαλής της Eldorado τόνισε ότι «εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να στηριχθεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά μας σχέδια».

Όπως δήλωσε, η άρνηση στην έκδοση αδειών καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία που δίνει για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας είναι έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι Καναδοί έχουν επενδύσει συνολικά 3 δις (μαζί με την εξαγορά) από το 2012 έως σήμερα στην Ελλάδα. Από αυτά περισσότερα από 1 δις επενδύθηκαν για ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Το σχόλιο της Κομισιόν

Η εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, είναι το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αναστολή των επενδύσεων της καναδικής εταιρείας Eldorado Golds από την Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της Eldorado Golds από την Ελλάδα, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, απάντησε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μείωση της ανεργίας.

«Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων ακριβώς, για αυτόν τον σκοπό» σημείωσε ο κ. Βίντερσταϊν και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει αποφάσεις επιχειρήσεων.

***«Η Eldorado Gold, δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ασκώντας ταυτόχρονα σφοδρή κριτική στην καναδική εταιρεία, για τις αιχμές που άφησε για τον ίδιο και τον πρωθυπουργό, μετά την απόφαση της, να αποχωρήσει από την Ελλάδα οριστικά.

«Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη. Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας» τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός.

Hδήλωση του κ. Σταθάκη:

«Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.

Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.
Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here