Γερμανία: Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στις ΗΠΑ…!

0
246

Μετά την εμπρηστική δήλωση του αμερικανικού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η ΕΕ είναι εχθρός των ΗΠΑ στο πεδίο του εμπορίου, το Βερολίνο αντέδρασε άμεσα διά στόματος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

«Η δήλωση αυτή καταδεικνύει ότι το πολιτικό χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχει μεγαλώσει από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ», σχολιάζει ο Χάικο Μάας.

Σε συνέντευξή του προς τις εφημερίδες του ομίλου Funke που θα δημοσιευτεί αύριο ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισημαίνει μάλιστα ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον απεριόριστα στον Λευκό Οίκο». Παράλληλα τονίζει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εταιρικής σχέσης με την Ουάσιγκτον, καλώντας την ΕΕ να επιδείξει ενότητα.

Ρίχνει τους τόνους ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

Ευθείες βολές κατά του Τραμπ εξαπέλυσε την ίδια ώρα ο γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ. Κάνοντας λόγο για επιθετικές, αναληθείς και μη εποικοδομητικές δηλώσεις, επέρριψε στον αμερικανό πρόεδρο ότι επιχειρεί σκοπίμως να προκαλέσει αναστάτωση στην ΕΕ με απώτερο στόχο τη διάσπασή της.

Πάντως νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως εχθρούς και προσθέτοντας ότι η καγκελάριος Μέρκελ εξακολουθεί να υποστηρίζει με σθένος τις διατλαντικές σχέσεις. «Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε τη συνάντηση Τραμ-Πούτιν στο Ελσίνκι, σχολιάζοντας ότι είναι καλό που οι δυο ηγέτες συνομιλούν και πάλι.

DEUTSCHE WELLE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here