Με θέα τον Παρθενώνα

0
470

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζητούμενο είναι ο ανθρωπισμός (δηλαδή συνάνθρωποι μας με παιδεία,αγωγή,ήθος,ντομπροσύνη,ειλικρίνεια,αδελφικό ενδιαφέρον,αγάπη προς το δίκαιο και το καλό κ.α.) αλλά και με οξύ πνεύμα έστω για μια καλή συζήτηση με αμοιβαίο ενδιαφέρον,«έτυχε» απόψε σε μια ταράτσα στο Γκάζι(στον Κεραμεικό) να συναντήσω σε μια παρέα που είχαμε βγει για φαγητό, έναν ηθοποιο του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Ενας απο τους λίγους εναπομείναντες εκείνης της εποχής. Αλλά με γνώσεις κάθε είδους και θεατρική παρουσία σπουδαία. Δεν μπορώ να αναφέρω το όνομα του,γιατί δεν του ζήτησα τέτοια εξουσιοδότηση. Αλλά μπορώ να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου απο την συζήτηση μας,που αφορούν το σήμερα,καθώς είναι ενας απο τους τυχερούς που ξεζούμισαν όλο το δημιουργικό παγκόσμιο μέλι ως «καλλιτέχνης» τις δεκαετίες 1960,1970 και 1980.

Οταν τον ρώτησα για ποιο λόγο κατά τη γνώμη του η σημερινή Ελλάδα παρήκμασε και εμφανίζει τέτοια αποκρουστικά σημάδια γήρανσης μέσα σε τόσο λίγα χρόνια,η απάντηση του ήταν μεστή και άμεση: Γιατί έκανε Θεό της, το χρήμα. Το χρήμα πλέον δεν είναι απλά ένα «μέσο» για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες ή προτεραιότητες μας,για να κάνουμε την ζωή μας καλλύτερη,αλλά είναι ενας «Θεός» που ο κάθε νεοέλληνας (και κυρίως οι γυναίκες) προσκυνάει και…κυνηγάει όλο το 24ωρο χωρίς ανάπαυση. Ολοι και όλα για το χρήμα…Θυσία στο βωμό του…μαμωνά,οι ζωές μας.

Η πολιτική και οι πολιτικοί έχασαν κάθε επαφή με την κοινωνία και πλέον ασχολούνται μόνο με τον εκμαυλισμό των ψηφοφόρων τους. Οχι για το κοινό καλό ή τους ανθρώπους-κατοίκους μιας πατρίδας. Πόσους και πως θα εξαγοράσουν,είναι το ερώτημα.

Ο ίδιος σπουδαγμένος με υποτροφία στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση,θεωρεί μια μεγάλη «φάρσα» το σημερινό πολιτικό σκηνικό και παρακαλεί τους Συριζαίους να βγάλουν το «αριστερά» απο τον τίτλο τους ή τις αναφορές τους. «Ας πούνε οτι έκαναν λάθος κι ας το βγάλουν» μου λέει με όσο πόνο ψυχής μπορεί να έχει….«Είναι ντροπή σε όσους πίστεψαν στην «ιδεολογία της αριστεράς»…δεν έχουν την παραμικρή σχέση»,μονολογεί κοιτάζοντας με.

Πολλές οι αναφορές στην αρχαία Ελλάδα,καθώς είχαμε απέναντι μας τον Παρθενώνα ολοφώτιστο αλλά και στα…Μάταλα της Κρήτης(την εποχή των χίπιδων) όπου ο τότε γνωστός θαμώνας ως «Σαμψών»(ο πασίγνωστος αργότερα ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ) συμβούλευε «να χαίρεσαι τη ζωή σου τώρα που μπορείς,γιατί μετά θα είναι…αργά». Θα μπορούσα να μεταφέρω πολλά. Αλλά σημασία έχει οτι η πολιτική και οι πολιτικοί μας έχασαν την επαφή με τις αξίες,τις αρχές, τα ιδανικά, τα οράματα, στην ουσία έχασαν κάθε επαφή με την ίδια την ζωή. Καθώς μιλούσαμε για την πραγματική ζωή της Ελλάδας,για τους φλογερούς πραγματικούς έρωτες ακόμη και με ρομαντικές καντάδες,πάντα όμως με ήθος και αγωγή,βλέπαμε τριγύρω την σημερινή κατάσταση. Μέρα με τη νύχτα…Πως εκφυλίσθηκε άραγε έτσι η Ελλάδα μας,μέσα σε 15-20 χρόνια…

Η νέα γενιά θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες για να αντιστρέψει αυτή την πορεία. Θα χρειαστούν δυο και τρείς γενιές ίσως. Γιατί εκτός των άλλων η πατρίδα μας έχει μεταλαχθεί μαζί με τον λαό της «σε κάτι άλλο». Και παράλληλα είναι υπόδουλη σε ξένους επικυρίαρχους,που αδιαφορούν παντελώς «για εμάς». Ευτυχώς η Αττική νύχτα με το κρασί, βοηθάνε στο τέλος να είσαι αισιόδοξος οτι ο θεός της Ελλάδας θα φροντίσει με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή,ώστε αυτός ο τόπος να ξανανθήσει απο την πραγματική ζωή…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here