Τι θα μείνει απο τη Φλώριδα μετά το πέρασμα του Τυφώνα; Σχεδόν 6 εκατομμύρια εγκατέλειψαν την περιοχή για να σωθούν

0
142

Πλησιάζει τη Φλόριντα ο κυκλώνας Ίρμα, μετά το καταστροφικό πέρασμά του από τις βόρειες ακτές της Κούβας. Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι θα φέρει ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία.

Τα μεσάνυχτα ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο Ίρμα που άφησε τουλάχιστον 22 νεκρούς στην Καραϊβική, θεωρείτο ότι μπορεί να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν και αποδυναμώθηκε περνώντας από την Κούβα, ναμένεται να ενισχυθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις σε καταιγίδα κατηγορίας 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

και ερχεται και νεοσ τυφωνασ στη συνεχεια…

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πλήττουν τα Κι Γουέστ. Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 220.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή το πρωί, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. «Αυτή είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή», εκτίμησε το κέντρο.

«Απομακρυνθείτε ή προετοιμαστείτε. Ο χρόνος εξαντλείται» προειδοποίησαν οι αμερικανικές αρχές το βράδυ του Σαββάτου καθώς ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες άρχισαν να πλήττουν το νοτιότερο άκρο της Φλόριντα.

Η Ίρμα έπληξε, τις προηγούμενες ώρες, τα νησιά Florida Keys, με ανέμους έντασης 120 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Η γιγαντιαία καταιγίδα, άρχισε να κινείται αργά από τις βόρειες ακτές της Κούβας προς τον κόλπο της Φλόριντα, και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις δεν αποκλείεται καθώς θα προσεγγίζει την ενδοχώρα της Φλόριντα να αναβαθμιστεί σε ένταση, με ανέμους έντασης 193 χιλιομέτρων.

Το επίκεντρο της Ιρμα αναμένεται να σαρώσει τη δυτική ακτή της Φλόριντα, το απόγευμα της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ) καθώς σχεδόν το σύνολο της Πολιτείας βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω του επικείμενου τυφώνα. Τουλάχιστον 36 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής δέχτηκαν επίσημη προειδοποίηση ενώ 6,5 εκατομμύρια δέχτηκαν εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης των κατοικιών τους.

«Αν έχετε λάβει εντολή εκκένωσης, πρέπει να φύγετε τώρα. Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να κάνετε τη σωστή επιλογή» ήταν η αυστηρή προειδοποίηση του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρικ Σκοτ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ήδη στα Keys και σε περιοχές της νότιας ηπειρωτικής Φλόριντα, 168.000 πολίτες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η καταστροφική ισχύς της Ιρμα αποδείχθηκε με οδυνηρό τρόπο τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το πέρασμά της από την Καραϊβική άφησε 24 νεκρούς και διέλυσε ολόκληρα νησιά.

Η έκταση της καταιγίδας είναι τεράστια, καθώς καλύπτει 112.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία της Φλόριντα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here