Η ΝΔ καταψηφίζει τον «νόμο Σκουρλέτη»

0
249

Θα καταψηφίσει η ΝΔ, σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Μ. Βορίδη, την τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Α’ Αθηνών και Αττικής, παρά το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι μπορεί και να την στήριζαν τελικά, καθώς αποτελούσε πάγια θέση του προέδρου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη.

Η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ότι εντός του 2018 θα ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν έπεισε την ΝΔ η οποία ζητούσε εξ αρχής να έρθουν όλα «πακέτο» για να τα ψηφίσει.

«Θέλετε την κατάτμηση και εν συνεχεία να πάνε στις καλένδες τα υπόλοιπα», είπε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Βορίδης, τονίζοντας ότι η επιτροπή που προβλέπεται σε άλλη τροπολογία του ΥΠΕΣ προκειμένου να μελετήσει όλες τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα είπε ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Σκουρλέτη είναι «στάχτη στα μάτια μας». «Ελάτε να νομοθετήσουμε μαζί την ψήφο του εξωτερικού», είπε ο κ. Βορίδης υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του είχε υποβάλλει σχετική πρόταση νόμου το 2016 και το 2018, η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί.

«Τρεισήμισι χρόνια δεν το έχετε αγγίξει. Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν η πρόταση που είχε ετοιμαστεί στο ΥΠΕΣ και ήταν έτοιμη όταν μας ρίξατε», είπε, δηλώνοντας ότι «η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο των διατάξεων για το εκλογικό σύστημα», ενώ επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα για την Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευτεί μια ημέρα πριν στην ίδια επιτροπή ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού «θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στο 2018», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να συσχετίζεται με το θέμα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών», για το οποίο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να καταλάβει κάτι που είναι υπερώριμο να το υποστηρίξει και να πάμε με πάνω από 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές».

Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει «ανακριβές και παραπλανητικό το ότι παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες» και τόνισε ότι με την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε για την συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα, η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα πέντε μηνών «να δώσει απάντηση σε ένα ζήτημα που επιβάλλεται να δώσουμε απάντηση».

«Έχουν δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα αυτοί που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, να βρεθεί ένας τρόπος, μια ασφαλής και σύννομη μέθοδος να εκφράζονται», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here