Παραιτήθηκε ο Μ.Τζόνσον,μετά απο τον Ντ.Ντέϊβις

0
186

«Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που κάθε άλλο παρά οδεύει προς επίλυση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση δεν άλλαξε με την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας και απέχουμε παρά πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις» είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν “έφυγε” μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο… τραπέζι η ιδέα του «no Brexit»

Αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε το θέμα ότι το Brexit θα μπορούσε να ματαιωθεί, σε ένα tweet που έστειλε αφού ο Μπόρις Τζόνσον, ένας εκ των σθεναρότερων υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

«Οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν αλλά τα προβλήματα που προκάλεσαν στους ανθρώπους παραμένουν. Μπορώ μονάχα να λυπηθώ διότι η ιδέα του Brexit δεν “έφυγε” μαζί με τους Ντέιβις και Τζόνσον. Αλλά… ποιος ξέρει;» ανέφερε ο κ. Τουσκ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

**Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Οι χειρισμοί της πρωθυπουργού Μέι στις συζητήσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit και τις συνθήκες με τις οποίες θα γίνει, οδήγησαν σε παραίτηση τον βρετανό υπουργό, όπως νωρίτερα και τον αρμόδιο για το Brexit υπουργό, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για το έργο του» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον είχε ακυρώσεις διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απολαμβάνει την μικρότερη εμπιστοσύνη των πολιτών σε ότι αφορά στο Brexit, με τα θετικά ποσοστά να φτάνουν μόλις το 29%.

Πλέον, οι δύο παραιτήσεις αφήνουν εκτεθειμένη τη βρετανίδα πρωθυπουργό, με την κυβέρνηση να κλυδωνίζεται.

Το μεγάλο ερώτημα των πολιτών για τη στάση της κυβέρνησης είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit «φιλικό προς τις επιχειρήσεις» ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here