Π.Καμμένος: Μαζί με τον Τσίπρα «μέχρι τέλους»!

0
261

Ολημερίς το …γκρέμιζε (το κυβερνητικό οικοδομήμα) το βράδυ το ξαναχτίζει.

Η πρωινή καθαρή δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή ο ίδιος θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ζητώντας εκλογές, το βράδυ εμπλουτίστηκε με πολλά …προαπαιτούμενα,  που την «στρογγυλεύουν» σε βαθμό αλλοίωσης.

Στην προ μεσημβρίαν δήλωσή στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου υποστήριζε ότι όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, ο ίδιος θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση και θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι αίρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ζητώντας εκλογές.

Δέκα ώρες μετά, και αφού προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση, με τον Κ.Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι «το μόνο που μένει στον Αλέξη Τσίπρα είναι να ορίσει τον χρόνο εκλογών», σωρεία ειρωνικών σχολίων και δημοσιευμάτων για την αξιοπιστία του Π.Καμμένου, οι δηλώσεις του συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα έχασαν την πρωινή δυναμική και καθαρότητά τους.

Η μετά μεσημβρίαν δήλωση του κ. Καμμένου ως προς τα αν θα ρίξει την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι: «όταν έρθει και αν έρθει, και εφόσον έρθει με 151 και όχι με 180, είμαι υποχρεωμένος να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό».

Η τοποθέτηση αυτή δεν ήταν η μόνη που στρογγύλεψε σε βαθμό αλλοίωσης ο Πάνος Καμμένος, στη βραδινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ANT1, που με ανακυβιστήσεις, λογικά άλματα και περίσσια θεατρικότητας στις εμφανίσεις του ξέρει να προκαλεί την προσοχή.

Το βράδυ ο κ. Καμμένος έσπευσε να τονίσει την άριστη σχέση που έχει με τον πρωθυπουργό και την πρόθεσή του να τον στηρίξει μέχρι τέλους, εκθειάζοντας το έργο της κυβέρνησης που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, και εξαπολύοντας επίθεση στην Αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί το Σκοπιανό για να ανατρέψει την κυβέρνηση την ώρα που η Ελλάδα «περνάει σε μια άλλη μέρα».

«Μα για το Σκοπιανό δεν είπε και αυτός το πρωί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;» είναι ένα λογικό ερώτημα, αλλά, πρώτον ο Πάνος Καμμένος εάν το κάνει θα το κάνει με μισή καρδιά, και δεύτερον, ακριβώς επειδή δεν θέλει να το κάνει, φαίνεται να έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στο λαό της γειτονικής χώρας.

Επιθυμώντας από τα μύχια της ψυχής του να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο κ. Καμμένος  ξορκίζει το κακό, προεξοφλώντας ότι αποκλείεται το δημοψήφισμα να βγει θετικό για τη συμφωνία.

Η περιπλοκότητα της βραδινής σκέψης του κ. Καμμένου καθιστούσε σχεδόν αδύνατη της κατανόησή της και σε ότι αφορά την ποιότητα της συμφωνίας. Όπως υποστήριξε είναι καλή, δεν προβλέπει παραχώρηση μακεδονικής εθνότητας -όπως λέει η ΝΔ- αλλά ιθαγένειας, και κάνει μεγάλα βήματα σε ότι αφορά τον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ. Αυτά σε συνδυασμό με τις συχνές αναφορές του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου όπου η ελληνική πλευρά μιλούσε ξεκάθαρα για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, σίγουρα δεν προϊδέαζαν για το συμπέρασμα στο οποίο θα κατέληγε: «Από εκεί και πέρα αυτά τα μεγάλα βήματα δεν θα μας κάνουν να συμφωνήσουμε με μια συμφωνία που παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας».

Ομολογουμένως το πρωί η σκέψη του ήταν πιο ξεκάθαρη σημειώνοντας «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, δεν τη δέχομαι και θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω».

Η μεγάλη ανατροπή όμως της λογικής έγινε με την απάντηση του κ. Καμμένου όταν δέχθηκε το ερώτημα γιατί αφού διαφωνούσε με την συμφωνία δεν στήριξε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να μην υπογραφεί ποτέ.

Και ποιος σας είπε ότι εάν ψήφιζα θετικά δεν θα υπογραφόταν η συμφωνία την επόμενη ημέρα; απάντησε ο κ. Καμμένος. Τι πρόβλημα θα υπήρχε; αναρωτήθηκε αφήνοντας όλους με την απορία πώς μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη δεδηλωμένη, ακριβώς για αυτή τη συμφωνία και οφείλει να πάει σε εκλογές, θα μπορούσε την επόμενη ημέρα να συνεχίσει ανενόχλητη το πρόγραμμα της στις Πρέσπες…

Πάντως για τον κ. Καμμένο είναι «βλακείες» οι απόψεις αυτές, τις οποίες εκφράζει και η Αντιπολίτευση, ότι «αν οι ΑΝΕΛ είχαν στηρίξει την πρόταση μομφής ο Κοτζιάς δεν θα υπέγραφε την συμφωνία», καθώς, όπως είπε «αν οι ΑΝΕΛ ψήφιζαν την πρόταση δυσπιστίας, τίποτα δεν θα εμπόδιζε την άλλη μέρα τον ΥΠΕΞ να υπογράψει το σχέδιο συμφωνίας».

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την οικονομία
«Η κυβέρνηση έχει «ημερομηνία λήξης» τον Σεπτέμβριο του 2019» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξή στον ΑΝΤ1, καλώντας ταυτόχρονα να μπει τέλος «στην σπέκουλα με το Σκοπιανό.»

Επέκρινε την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί το Σκοπιανό για να ανατρέψει την κυβέρνηση την ώρα που η Ελλάδα «περνάει σε μια άλλη μέρα», σημειώνοντας ότι σήμερα ήλθε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, «ο οποίος ανακοίνωσε στην Βουλή των Ελλήνων το τέλος των μνημονίων» και στον οποίο επιτέθηκε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης γιατί μίλησε για «καθαρή έξοδο», γιατί είπε ότι «η χώρα λυτρώθηκε» και διότι «ελπίζουν σε μείωση των συντάξεων και καταστροφή της χώρας».

Εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αντί να καλοδεχθεί τον Πιερ Μοσκοβισί και να ακολουθήσει την υπεύθυνη στάση του Β. Μεϊμαράκη, – «που σήμερα έκανε μια πολύ σοβαρή ανάρτηση» – ακολουθεί την πολιτική των ακροδεξιών της ΝΔ του «κράτα Γερούν».

Δεν πρόκειται η συμφωνία των Πρεσπών να φτάσει στη Βουλή
Ο κ. Καμμένος καταρχήν επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να έλθει στην Βουλή προς κύρωση, διότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, τελικά, στην γειτονική χώρα.

Προς επίρρωση της απόψής του ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να βρεθεί Αλβανός που να δεχθεί ότι είναι πολίτης ενός αμιγώς σλαβικού κράτους», καθώς και το ότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ιβάνοφ, έχει απορρίψει την συμφωνία.

Όπως είπε, εκεί πρέπει να γίνουν μια σειρά βήματα, εκλογές, δημοψήφισμα και κύρωση της συμφωνίας στην Βουλή, τα οποία εκτίμησε ότι θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ως προς την δική του στάση, ο κ. Καμμένος, είπε ότι για το θέμα που είχε θέσει, «εάν, όταν και εφόσον έλθει η συμφωνία η κύρωσή της να γίνει από 180 βουλευτές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για (κύρωση με) μεγάλη πλειοψηφία.»

«Αν η συμφωνία έλθει για κύρωση από 151 βουλευτές, τότε είμαι υποχρεωμένος να μπλοκάρω την διαδικασία και να δώσω τον λόγο στον ελληνικό λαό» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεν απέκρυψε την διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών, ως προς τη κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι ο κ. Κοτζιάς λειτουργεί ως υπουργός Εξωτερικών μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, αλλά και αποτιμώντας ως μεγάλα βήματα και αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του κ. Κοτζιά το σταμάτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ, το γκρέμισμα των αγαλμάτων του Μ. Αλεξάνδρου και την παύση των ισχυρισμών ότι ο Μ.Αλέξανδρος ήταν Σλάβος, καθώς και την εκδήλωση της διάθεσης της Ελλάδας να υποστηρίξει την ΠΓΔΜ.

«Από εκεί και πέρα αυτά τα μεγάλα βήματα δεν θα μας κάνουν να συμφωνήσουμε με μια συμφωνία που παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας» πρόσθεσε.

Ο Σαμαράς είχε υπογράψει «Μακεδονία σκέτο»
Χαρακτήρισε ως υποκριτικές τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, για την ιθαγένεια και την γλώσσα, αναφέροντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε υπογράψει «Μακεδονία σκέτο» το 1992, ενώ οι Κ.Σημίτης και Γ.Παπανδρέου ακολούθησαν μια πολιτική που έβαλε τον όρο «Μακεδονία» στην πρώην Δημοκρατία.

Είπε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό λέει ότι οι αντιδράσεις του στο ζήτημα είναι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ, Λ.Αυγενάκης λέει ότι «αν μας πιέσουν για τους 180 θα το δούμε».

Είπε ακόμα ότι στην συμφωνία Κοτζιά «με την οποία δεν συμφωνώ, δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, η ιθαγένεια δεν σημαίνει αναγνώριση έθνους», ενώ αναφορικά με την γλώσσα είπε ότι δεν την παρέδωσαν οι Τσίπρας και Κοτζιάς, καθώς «έχει περάσει στον ΟΗΕ εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ‘να ανοίξει μύτη’».

Θα πάω στο ΝΑΤΟ με ψηλά το κεφάλι
«Στο ΝΑΤΟ θα πάω με το κεφάλι ψηλά»τόνισε ο κ. Καμμένος ερωτηθείς για την προσεχή Σύνοδο.

Σχετικά με το λεχθέν από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ ότι θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ η οποία θα έχει ισχύ αφού ολοκληρωθεί η κύρωση της συμφωνίας και στην παρατήρηση ότι και μόνο η πρόσκληση σημαίνει ότι το βέτο του Βουκουρεστίου παύει να υφίσταται, ο κ. Καμμένος είπε ότι «αυτό δεν ισχύει».

«Η πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια έχει εγκριθεί επί κυβερνήσεως Σημίτη το 1999 στην Σύνοδο της Ουάσιγκτον. Η πρόσκληση η οποία βάσει της συμφωνίας θα αποδοθεί μετά από το communique που θα γίνει του Στόλτενμπεργκ θα βάζει ως όρους τις εκλογές, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές. Η πρόσκληση λοιπόν αυτή δεν έχει καμία βαρύτητα και δεν αλλάζει τίποτα απ’ ότι έχει γίνει στο Βουκουρέστι ή το 1999» τόνισε.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι θα υπήρχαν διαφορές (με το 1999 και το 2008) «αν κάποιοι πήγαιναν στο ΝΑΤΟ να παρακάμψουν αυτές τις προβλεπόμενες (από την συμφωνία) διαδικασίες. Όσον αφορά και την ίδια την πρόσκληση και αυτή συζητείται διότι δεν έχει την βαρύτητα της εφαρμογής του πρώτου όρου για την επικύρωση της πρόσκλησης δηλαδή η κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή των Σκοπίων να έχει την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Ο Ιβάνοφ έχει γυρίσει πίσω την συμφωνία.»

Ερωτηθείς τι θα πράξει αν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου κληθεί να υπογράψει την πρόσκληση, απάντησε ότι «κανένας δεν θα κληθεί, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Κοτζιάς, ούτε ο πρωθυπουργός. Αυτά είναι όλα συνεννοημένα και μέσα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Το μόνο που θα υπάρχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι η πρόσκληση που θα υπάρχει στο communique του γενικού γραμματέα και τίποτε άλλο. Η παρουσία του Ζάεφ εκεί θα είναι μόνο σε μια συνεδρία που αφορά την συμμετοχή της FYROM στην αποστολή του Αφγανιστάν. Ήταν και στη περσινή και στην προπέρσινη και σε όλες τις Συνόδους Κορυφής ο Ζάεφ εκεί.»

Η σημερινή ΝΔ δεν είχε καμία σχέση με την ΝΔ που γνώρισε ο λαός
Έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει με την συμφωνία αυτή ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε την ΝΔ «να σοβαρευτεί, να ακολουθήσει αυτά που της λέει ο Μεϊμαράκης που ήταν σοβαρός πρόεδρος και ψήφισε το πρόγραμμα του ’15, να αφήσει τους ακραίους μαζί με τον Σαμαρά να πάνε πίσω στον ΛΑ.Ο.Σ να πουλάνε βιβλία και να αποφασίσει να γίνει σοβαρή κεντροδεξιά η οποία θα είνα αποδεκτή και στην Ευρώπη και να κοιτάει το καλό της πατρίδας μας. Η ΝΔ ήταν πάντα ένα κόμμα το οποίο ήταν εθνικά υπεύθυνο, τώρα το έχουν αφήσει στα χέρια του Σαμαρά, του Μπαλτάκου και του Γεωργιάδη. Αυτή η ΝΔ δεν είχε καμία σχέση με την ΝΔ που γνώρισε ο ελληνικός λαός.»

Επιμένει στα περί πιέσεων για αποστασία
Αναφορικά με τις καταγγελίες του για σχέδιο αποστασίας, ο κ. Καμμένος, είπε ότι «το βράδυ μετά την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, μαζί με την ΚΟ και τους συνεργάτες πήγαμε για φαγητό και έγινε η πρώτη συζήτηση για τις απειλές που δέχθηκαν οι βουλευτές. Εκεί μου αποκάλυψαν παρουσία όλης της ΚΟ ότι όχι απλώς υπήρχαν πιέσεις, αλλά έγιναν και ραντεβού και ότι ο κ. Δημήτρης Καμμένος μαζί με τον Μπαλτάκο έκλειναν ραντεβού σε βουλευτές, σε διαμερίσματα, για να τους πείσουν να ψηφίσουν «υπέρ» της πρότασης δυσπιστίας για να προχωρήσουν σε νέο δεξιό φορέα που θα έχει και την στήριξη κάποιων επιχειρηματιών για να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα.»

«Τέτοιου είδους πρακτικές, των «διαμερισμάτων» και των υπογείων είναι πρακτικές αποστασίας που έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Αλλά όλοι αυτοί που έφυγαν από τους ΑΝΕΛ εξαφανίστηκαν από την πολιτική ζωή του τόπου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έβγαιναν πιο δυνατοί γιατί έχουμε αρχές και συνέπεια στην πορεία μας. Η μόνη αλλαγή σε σχέση με το μνημόνιο ήταν το ’15 όταν πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε ότι αλλάζουμε πολιτική και θέλουμε την έγκρισή του.»

» Ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβάται τίποτα. Έχει μια σταθερή κυβέρνηση που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, θα φέρει την ευημερία στον ελληνικό λαό, καλό είναι η αντιπολίτευση να έλθει κοντά μας και το θέμα το Σκοπιανό έχει λήξει. Δεν υπάρχει Σκοπιανό θέμα. Εγγύηση αποτελούμε εμείς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες¨ υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Σχετικά με το σενάριο ότι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν την συμφωνία και θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «το τι σενάριο έχω δει δεν λέγεται. Η κ. Γεννηματά κάνει και δήλωση σήμερα, της έφυγε ο Θεοδωράκης, της έφυγε ο Ραγκούσης, έχει μείνει με 4 ΑΦΜ, τα 15 εκατομμύρια του χρηματοκιβωτίου και κάνει και υψηλή πολιτική».

Με ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό αλαλούμ στην ίδια την κυβέρνηση, η χώρα εισέρχεται σε μια άτυπη, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με άγνωστη αυτή τη στιγμή την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.

Η παρέμβαση Καμμένου, που επιβεβαίωσε το διαζύγιο με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά μόνο όταν έρθει η συμφωνία για το Μακεδονικό, δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις καθώς κατά πολλούς δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να αντέξεις μια συνεχόμενη ένταση και μια απίστευτη «Βαβέλ» εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο υπουργός Αμυνας ζητούσε εκλογές ή δημοψήφισμα και τις δύο επιλογές τις είχε αποκλείσει εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κι ενώ ο Πάνος Καμμένος… έκανε πέτρα της καρδιά του ζητώντας ψήφιση από 180 βουλευτές λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωνε ότι δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.

«Δεν έχω καμία διάθεση να σχολιάσω τον κ. Καμμένο, εάν θέλετε να ξεκινήσετε από αυτό. Δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας. Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι. Τα ξέρει αυτά ο κ. Καμμένος. Κάνει τις πολιτικές του επιλογές και ο καθένας μας μετράει»

Επιβεβαίωσε έτσι ο κ. Κοτζιάς τις σχέσεις (στ)οργής που υπάρχουν μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Αμυνας με τον οποίον βεβαίως κάθονται μαζί στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο και θα ταξιδέψουν μαζί για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικό, επίσης, της κυβερνητικής πολυγλωσσίας είναι και το γεγονός ότι το ίδιο το Μαξίμου με non paper έλεγε εν ολίγοις «το συζητάμε, το βλέπουμε για τους 180 βουλευτές». Σε άλλο μήκος κύματος με τον υπουργό Εξωτερικών δηλαδή.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η δυσλειτουργία μιας κυβέρνησης σε ένα μείζον εθνικό θέμα, όσο κι αν γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί πίσω από φιέστες για το οικονομικό θαύμα ή μέσω μιας ακατάσχετης παροχολογίας που κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα στρώματα του εκλογικού σώματος.

Κι αν το καλοκαίρι και τα «μπάνια του λαού» σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή (αλλά όχι ουσιαστική) έξοδο από τα μνημόνια, λειτουργήσουν πυροσβεστικά στις φωτιές που έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό, είναι σίγουρο ότι από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος εσωστρέφειας, εκλογολογίας και κυβερνητικών αναταράξεων με απρόβλεπτη κατάληξη.

Η ανακοίνωση του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι το δημοψήφισμα στη χώρα του θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, ενδεχομένως να θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα.

Τι θα γίνει στα Σκόπια
Αν ο λαός της γειτονικής χώρας πει «ναι» στη συμφωνία αυτόματα εκκινούν οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Το ένα σενάριο λέει ότι ο Ζάεφ θα πάει σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ και να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία κάνοντας απρόσκοπτα τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Το άλλο σενάριο αναφέρει ότι θα πάει από την παρούσα βουλή να κάνει τις αλλαγές εκτιμώντας ότι οι βουλευτές δεν θα τολμήσουν να αντισταθούν στη βούληση του λαού. Στο πρώτο σενάριο η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργότερα, αλλά σίγουρα πολύ πριν τα Χριστούγεννα, στο δεύτερο τα Σκόπια θα έχουν «καθαρίσει» μέσα στον Οκτώβριο και θα μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το μπαλάκι τότε επιστρέφει στην Αθήνα η οποία πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία, επομένως ο Πάνος Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης.

Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας έχει βρει στηρίγματα από διαφορετικούς «πάγκους».

Το ερώτημα είναι αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και αποσύρει και τα στελέχη του, δεν ψηφίσει τη συμφωνία αλλά συνεχίσει να δίνει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Εφόσον, όμως, οι εκλογές καταστούν αναπόφευκτες τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σενάριο της κύρωσης της συμφωνίας από άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ένα άλλο σενάριο που «παίζει» δυνατά είναι να μη φτάσουν οι ΑΝΕΛ τόσο μακριά καθώς ο κ. Καμμένος δεν ελέγχει το κόμμα του.

Να φύγουν δηλαδή στην πορεία ή κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας κι άλλοι βουλευτές. Μην ξεχνάμε ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει χαρακτηρίσει θετική τη συμφωνία ενώ τη Δευτέρα δήλωσε ότι μπορεί να φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά να την στηρίζουν.

Η Ελενα Κουντουρά ακόμη έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία ενώ ο Κώστας Ζουράρις δήλωσε την Τρίτη ότι αυτός δεν θα ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση. Σε πλήρη αντίθεση με τον αρχηγό της δηλαδή.

Η λογική «ο σώζων εαυτό σωθήτω» θα επικρατήσει στους Ανεξάρτητους Ελληνες αφού είναι αδύνατο να κεφαλαιοποιηθεί ο όψιμος «μακεδονικός αγώνας» που κάνει ο Πάνος Καμμένος αλλά μέσα από το υπουργικό του γραφείο. «Αργησε πολύ να σηκώσει το μπαϊράκι» του μακεδονομάχου. Αν είχε παραιτηθεί από υπουργός στις αρχές της διαπραγμάτευσης ίσως να είχε σώσει μεγάλο μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο», λένε πολιτικοί αναλυτές.

Οι εξελίξεις μετατίθενται πλέον σε δύο ημερομηνίες. Η πρώτη είναι μόλις την ερχόμενη Πέμπτη όπου στη Βουλή αναμένεται σφοδρή σύγκρουση για την οικονομία αλλά σίγουρα το Μακεδονικό θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Η δεύτερη και πιο κρίσιμη είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου. Θα έχει ενδιαφέρον αν ο Πάνος Καμμένος θα βρεθεί μαζί με τους υπόλοιπους και θα χειροκροτήσει την έλευση της «Βόρειας Μακεδονίας» στη Συμμαχία.

Το ήξερε ο Τσίπρας;
Οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου είναι άριστες και κατά έναν περίεργο τρόπο έχουν παραμείνει αρραγείς αυτά τα 3,5 χρόνια. Η συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας έγινε προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο υπουργός Αμυνας. Ηταν σε συνεννόηση επομένως για τα… τελεσίγραφα και σίγουρα έχουν αναλύσει την επόμενη ημέρα. Ποια θα είναι αυτή θα φανεί σύντομα, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ότι μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές αναμένεται να πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τα «πυρηνικά όπλα» των κομμάτων να πέφτουν στο τραπέζι.

Στην ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο. Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…». Για να αναρωτηθούν πολλοί; «Ο λύκος είναι οι εκλογές που θα έρθουν νωρίτερα;»

Ποιον συμφέρουν οι κάλπες
Ολο και συχνότερα πλέον γίνεται λόγος για την προκήρυξη εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Κάποιοι δε βάζουν στοίχημα ότι η Κυριακή που «κλείδωσε» είναι η 21η Οκτωβρίου. Εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ημερομηνία η οποία μπορεί να βολέψει τους πάντες. Την αντιπολίτευση βεβαίως που ζητά εκλογές το συντομότερο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διευκολυνθεί σηκώνοντας ψηλά δύο θέματα: Το πρώτο η επιτυχία της λήξης των μνημονίων που θα συνδεθεί με παροχές. Παράλληλα, δεν θα έχει φθαρεί από τις μειώσεις στις συντάξεις οι οποίες θα φανούν από τον Δεκέμβριο.

Το δεύτερο είναι ότι έτσι θα φορτώσει τον «μουντζούρη» της κύρωσης της συμφωνίας στην επόμενη βουλή. Ο πρωθυπουργός θα έχει τον χρόνο να πείσει τους πολίτες ότι είναι επωφελής η συμφωνία των Πρεσπών κι ότι αυτός προσπάθησε αλλά υπονομεύτηκε από τη ΝΔ.

Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους θα μπορούν να «πουλήσουν» τον δικό τους μακεδονικό αγώνα, να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να διεκδικήσουν την πατριωτική ψήφο επιχειρώντας να μπουν ξανά στη Βουλή.

Οσο περισσότερος είναι ο χρόνος για τις εκλογές τόσο χειρότερα για τον Πάνο Καμμένο καθώς δεν γνωρίζει αν σε λίγους μήνες θα του έχουν απομείνει βουλευτές και στελέχη.

Ένα είναι σίγουρο. Οποτε κι αν στηθούν κάλπες, αυτό που θα ακούγεται περισσότερο είναι το γνωστό τραγούδι… «Μακεδονία ξακουστή…».

Σχολιάζει ο Λ.Χαραλαμπόπουλος στο In.gr :

Ο Πάνος Καμμένος κατάφερε να μονοπωλήσει και πάλι τη δημοσιότητα. Μόνο που το κατάφερε με το αναγγείλει το πρωί ότι εξαιτίας του Μακεδονικού είναι έτοιμος να ρίξει μια κυβέρνηση, στην οποία το βράδυ, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, δήλωσε πλήρη στήριξη!

Οι παλινωδίες αυτές δεν είναι τυχαίες. Ο Πάνος Καμμένος ξέρει ότι δεν πρόκειται οι ΑΝΕΛ ως πολιτικό μόρφωμα να μπουν στην επόμενη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις τους έχουν σταθερά κάτω από το 3%, οι κομματικές οργανώσεις διαλύονται εξαιτίας της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ και οι βουλευτές είτε ανεξαρτητοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε είναι έτοιμοι να τα βρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να επανεκλεγούν.

Στην πραγματικότητα, το υπαρξιακό άγχος του Πάνου Καμμένου δεν είναι το τι θα γίνει με το όνομα της Μακεδονίας. Εάν είχε τόσο σαφείς και σταθερές πολιτικές απόψεις δεν θα είχε μετακινηθεί με περισσή ευκολία από τον αντιμνημονιακό οίστρο στην πλήρη μνημονιακή συμμόρφωση. Το υπαρξιακό άγχος είναι μήπως και βρεθεί εκτός Βουλής.

Γιατί το να βρεθεί ο Πάνος Καμμένος εκτός Βουλής δεν θα σημαίνει απλώς ότι δεν θα απολαμβάνει τα βουλευτικά προνόμια ή ότι δεν συμμετέχει στη νομή της εξουσίας (π.χ. δεν θα μπορεί να χαριεντίζεται με εμπόρους όπλων και μετά να ανακοινώνει εξοπλιστικά προγράμματα).

Θα σημαίνει ότι πλέον δεν θα έχει την τυπική αλλά και ουσιαστική ασυλία που συνεπάγεται η βουλευτική ιδιότητα. Γιατί μπορεί για τα πεπραγμένα του ως υπουργός να αντιμετωπίζεται με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, εάν πάψει να είναι βουλευτής, για όσα κάνει από εδώ και πέρα θα κινδυνεύει βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη πλέον ως απλός πολίτης. Δηλαδή, δεν θα μπορεί πλέον να κάνει ή να λέει ό,τι θέλει θεωρώντας ότι έχει και το ακαταλόγιστο και στο ακαταδίωκτο. Και αυτό για κάποιον που με περισσή ευκολία κατηγορεί χωρίς στοιχεία ή και απλώς εξαπολύει ανυπόστατους χαρακτηρισμούς ή απλώς σπιλώνει δεν είναι μικρό πράγμα.

Γι’ αυτό και ο Πάνος Καμμένος θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στη Βουλή. Τη μια θα καταγγέλλει τη συμφωνία και την άλλη θα την παρουσιάζει ότι έχει θετικές πλευρές. Τη μια θα εκβιάζει την κυβέρνηση ότι μπορεί να τη ρίξει και μετά θα λέει ότι τη στηρίζει. Τη μια θα διαβεβαιώνει για το πόσο ενωμένοι είναι οι ΑΝΕΛ και την άλλη θα ανακοινώνει συνωμοσίες και σχέδια «αποστασίας».

Με μόνο κριτήριο απλώς να εξασφαλίσει ότι εάν τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο, θα μπορεί με κάποιο τρόπο να φιλοξενηθεί στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, σε κάποια σίγουρη θέση ως συνεργαζόμενος.

Και αυτός μπορεί να είναι τελικά και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει. Δηλαδή, ό,τι και να κάνει, στο τέλος ούτε καν αυτή η θέση να μην υπάρχει. Γιατί μπορεί το 2015 να βολευόταν να έχει συμμαχία με την «πατριωτική αντιμνημονιακή δεξιά», αλλά το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο προτιμά την σοσιαλδημοκρατία και το εκσυγχρονιστικό κέντρο για να αποκτήσει το δικό του πόλο στον αναδυόμενο δικομματισμό. Και ποιος μπορεί να είναι καλύτερος δρόμος σε αυτή την κατεύθυνση από το να αποκηρύξει τη συμμαχία με μια «εθνικιστική» ή «σκληρή δεξιά» δύναμη;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here