Ακραία πόλωση: Α.Τσίπρας για Κυρ.Μητσοτάκη – «Φλερτάρει ανοιχτά πλέον με τον φασισμό» – Απάντηση: «Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον πρωθυπουργός υπό προθεσμία»

0
392

Μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τον ακραίο λόγο του και τους χειρισμούς του στο θέμα του «Μακεδονικού» νομιμοποιεί «έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει ανοιχτά πλέον με τον φασισμό».

«Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, το διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που αν και περιθωριακοί νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, η γραμμή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη διαχωρίζει πλέον το κόμμα της ΝΔ από την παραδοσιακή κεντροδεξιά και οδηγεί στην αγκαλιά ακροδεξιών και πολέμιων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας και ο Σεμπάστιαν Κουρτς της Αυστρίας, δηλαδή στο περιθώριο.

«Ο Κουρτς αφού κέρδισε τις εκλογές με την αντιμεταναστευτική του ρητορική ανακοίνωσε και το νόμο για την υποχρεωτική 12ωρη εργασία. Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κ. Μητσοτάκη […] Μια πολιτική συμμαχία της ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει την πιο αντικοινωνική ατζέντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπονομεύει τη ομαλότητα και το συμφέρον της χώρας»
Κλιμακώνοντας, δε, την επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τις επιλογές του «επιχειρεί να υπονομεύσει την ομαλότητα» και «στην ουσία βλάπτει το συμφέρον της χώρας».

Ολοκληρώνοντας το σκεπτικό της επίθεσης κατά του Κυρ.Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα απομονώσει τη χώρα στην Ευρώπη και ενδεχομένως, δε, να την οδηγήσει και σε εκτροχιασμό, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ακολουθεί την ευρωπαϊκή πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι οι έλληνες πολίτες που έχουν δημοκρατικά αντανακλαστικά και επιθυμούν την ευρωπαϊκή προοπτική, κατανοούν με ποια πλευρά πρέπει να συνταχθούν.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Όλες λοιπόν αυτές οι επιλογές, με τις οποίες επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης να υπονομεύσει την ομαλότητα, στην ουσία καταλήγουν να βλάπτουν το ίδιο το συμφέρον της χώρας. Διότι οι Έλληνες πολίτες και ιστορία γνωρίζουν και δημοκρατικά αντανακλαστικά έχουν και την πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική επιθυμούν. Και βλέπουν καθαρά ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εγγυηθεί την δημοκρατική σταθερότητα, το άνοιγμα της Ελλάδας στον κόσμο, την κοινωνική προστασία και ευημερία. Η Ελλάδα δια της κυβέρνησης παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας.»

Το νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»
Εκτός, όμως, της σφοδρής επίθεσης κατά του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει και προοπτική στους πολίτες που τον ακούν. Αναφέρθηκε στην συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την επιμήκυνση του χρέους, επισήμανε ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια, χωρίς πρόσθετα μέτρα και νέα προαπαιτούμενα ή ασφυκτική επιτροπεία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σημείωσε ότι μεταμνημονιακά θα εφαρμόσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο θα είναι σε θέση να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση πια για το πρόγραμμά της και το πώς θα προχωρήσει σε μια «λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των αδύναμων και η τόνωση της ανάπτυξης, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε τις γενικές γραμμές ενός νέου «προγράμματος Θεσσαλονίκης».

Όπως είπε υπάρχει ενώπιόν μας η προοπτική για:

* Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

* Την αύξηση του κατώτατου μισθού

* Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

* Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας

* Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

* Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές

* Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά που Αιγαίου αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά απέφυγε να προσδιορίσει για πόσο χρόνο θα ανασταλεί το μνημονιακό μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώνοντας το «πάγωμα» του μέτρου, από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η εφαρμογή του θα ανασταλεί για όσο διάστημα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και πάντως για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Ωστόσο, το ΦΕΚ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατέδειξε ότι το μέτρο θα ανασταλεί έως το τέλος του 2018.

**Με κεραυνούς απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκανε λόγο για τραγέλαφο που πρέπει να τελειώνει, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση των πολιτών και υπογράμμισε ότι η μοναδική διέξοδος για την Ελλάδα είναι οι εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε στον πρωθυπουργό τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τις δηλώσεις Καμμένου και τους χειρισμούς για το «Μακεδονικό», επισήμανε ότι έχει ήδη υπογράψει νέες περικοπές ενώ ισχυρίζεται ότι βγαίνει η χώρα από τα Μνημόνια, καθώς και ότι «παριστάνει ότι μάχεται την ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της».

Πρωθυπουργός υπό προθεσμία

«Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον πρωθυπουργός υπό προθεσμία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Προσποιείται ότι δεν άκουσε τον κ. Καμμένο ο οποίος δημοσίως υποστήριξε ότι θα αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση όταν φέρει την κύρωση της επιζήμιας συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή. Ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ενώ έχει ήδη υπογράψει νέες περικοπές και νέους φόρους. Παριστάνει ότι μάχεται την ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της εδώ και τριάμισι χρόνια. Ο τραγέλαφος αυτός πρέπει επιτέλους να τελειώνει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πια απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και συμπλήρωσε: «Κανείς πια δεν τους πιστεύει, ό,τι και να υποσχεθούν. Το πρόβλημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα δεν αντέχει μία ακόμη περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι πολίτες ζητούν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο για να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερο για την πατρίδα μας».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here