Αναστέλεται η αύξηση του ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο ...με αντάλαγμα τους λαθρομετανάστες

0
347

Την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής ανακοίνωσε από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου έπαυε να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο με τους κατοίκους των νησιών αυτών να επιβαρύνονται πλέον με τους συντελεστές που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε συμφωνία με τον πρόεδρο Γιούνκερ η κυβέρνηση θα εκδώσει προεδρικό διάταγμα που θα παγώνει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι «ο ΦΠΑ θα παραμείνει «παγωμένος» τουλάχιστον για όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και όσο διαρκεί η κρίση στα νησιά».

η απολυτη ξεφτιλα

Συνέντευξη Tύπου του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2,900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα, που έχει ήδη αποδεχθεί. Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό.

Με την Γερμανία και την Ισπανία, η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών.

Συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.

Οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28. Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν.

Από την πλευρά μας τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση – να βασίζεται στις αξίες μας.

Η ΠΓΜΔ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο εφόσον ολοκληρώσει την συνταγματική της αναθεώρηση.

Ευρωπαϊκή Ενωση ανακτά το ρόλο της στα Βαλκάνια και η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ηγετική δύναμη στην περιοχή. Καλωσορίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών, ως παράδειγμα προώθησης των καλών σχέσεων γειτονίας στην περιοχή μας

Δεσμεύθηκαν για άμεση στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί λόγω της προσφυγικής κρίσης

Ακόμα και η Ιταλία τάχθηκε στο τέλος με τις δικές μας θέσεις

Αυτό που έχει για μας ιδιαίτερη σημασία είναι πως παρόμοιες συμφωνίες εντός αυτού του πλαισίου της συντονισμένης συλλογικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης θα πλαισιώσουν και άλλες χώρες

Σ’αυτό το πλαίσιο με την Γερμανία και την Ισπανία η Ελλάδα συμφώνησε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής. Σ’αυτό το πλαίσιο η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2000 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα

Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να μείνουμε όλοι πίσω επειδή κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουμε όλοι μαζί

Εμείς τονίσαμε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση – να βασίζεται στις αξίες μας.

Συμφωνήθηκε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί και η Αυστρία οφείλει τουλάχιστον να προσπαθήσει σ’αυτή την κατεύθυνση

Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα η οποία έχει μονομερώς αναστείλει

Φαίνεται ότι δεν μοιράζεστε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση όλα αυτά που αποτελούν θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν τα μοιραζόμαστε εξίσου, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους «28»

Υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση και στις δυνάμεις που επιλέγουν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών

Στο τέλος καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν επιπτώσεις και στην ίδια την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here