Σε εκλογές «σικέ» ο Ερντογάν δήλωσε οτι πήρε το 52%

0
238

Πρόεδρος της Τουρκία αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά στις εκλογές της Κυριακής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό 52,68% με καταμετρημένο το 96,2% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης ΤRT.  Δεύτερος σε ψήφους είναι ο Μουχαρρέμ Ιντζέ, με 30,75%, τρίτος ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς και τέταρτη η Μεράλ Ακσενέρ, με 7,43%, που κατά την προεκλογική εκστρατεία εμφανίστηκε ως μία «μιντιακή φούσκα», με δημοσιεύματα να την αναφέρουν ακόμα και ως απειλή για τον Ρ. Ερντογάν.

Παρά την άνετη επικράτηση του Ρ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, από τον πρώτο γύρο, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και να εκλέξει 300+1 βουλευτές, καθώς το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 10% και να μπει στη Βουλή. Σύμφωνα με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ο Ερντογάν θα χρειαστεί το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ μένει να φανεί και η στάση της Μεράλ Ακσενέρ, από εδώ και στο εξής. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ποσοστά του TRTτο ΑΚΡ λεχει ποσοστό 42,49%, με 293 έδρες, δεύτερο το CHP, με 146 έδρες, τρίτο το φιλοκουρδικό HDP με 11,21% κα 66 έδρες, τέταρτο το ΜΗΡ με 11,19% και 49 έδρες και το Καλό Κόμμα με 10,06% και 46 έδρες.

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

“Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο”, είπε ο Ερντογάν. Καλώντας όσους επιχειρούν να δώσουν μαθήματα στην Τουρκία και οι χώρες τους εκλέγουν κυβερνήσεις με ποσοστό συμμετοχής κοντά 40% να διαβάσουν καλά τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών.

“Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του”, πρόσθεσε. “Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου”, τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει “με αποφασιστικότητα” να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση “από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία”.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον “εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων” και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Ο τούρκος πρόεδρος, παρότι εμφανίστηκε «συγκρατημένος» χωρίς ιδιαίτερους πανηγυρισμούς, έκανε επίθεση στην αντιπολίτευση, ενώ αναφέρθηκε πολλές φορές στους πραξικοπηματίες και όσους επιχειρούν να απειλήσουν τη χώρα μέσω της τρομοκρατίας.

Επιχείρησε μάλιστα να εμφανιστεί «ενωτικός», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμα και σε αυτές που είχαν περιθωριοποιηθεί, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τη νοτιανατολική Τουρκία.

Έθεσε ως στόχο το 2023 που η Τουρκία συμπληρώνει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Υπενθύμισε ακόμα ότι μετά από αυτές τις εκλογές τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της χώρας, και μιλώντας στη συνέχεια στο λαό υποσχέθηκε να παλέψει για να λύσει τα προβλήματα του. Ο Ερντογάν γίνεται με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο εκτελεστικός πρόεδρος, με αυξημένες εξουσίες και αν καταφέρει να σχηματίσει και έναν ισχυρό συνασπισμό με το ΜΗΡ στο κοινοβούλιο είναι ο απόλυτος άρχοντας της χώρας, έστω και βγήκε αρχικά «πληγωμένος» από τη μάχη των εκλογών χάνοντας την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Σημειώνεται ότι στη νοτιανατολική Τουρκία θριάμβευσε το HDP ακόμα και με τον Σ. Ντεμιρτάς να δίνει τον αγώνα του από τη φυλακή, με τους οπαδούς του να πανηγυρίζουν.

Ακόμα θα πρέπει να αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο Μουχαρρέμ Ιντζέ, ο οποίος κέρδισε ένα μεγάλο ποσοστό, για τα δεδομένα του κόμματος του και ενδέχεται να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στο  CHP.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι παρούσες εκλογές στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν  με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη φυλακή κατηγορούμενοι ως πραξικοπηματίες – τρομοκράτες και υπόνοιες για νοθεία και μη τήρηση των διαδικασιών, με το κλίμα τρομοκρατίας να επικρατεί στη χώρα…

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι οι ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ο δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

«Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε νωρίτερα ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα με τα όσα είπε και μετέδωσε το live blog της Hurriyet Daily News.

Οι πρώτοι πανηγυρισμοί

Οπαδοί του Ερντογαν, ξεχύθηκαν στην Άγκυρα, αμέσως μετά την παγίωση της διαφαινόμενης νίκης του, καθώς επίσης και στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP)  Ουνάλ Τσεβικόζ ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, χαρακτηριζόταν πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.

“Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών”, δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο. Ο Τσεβικόζ προέβλεπεε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here