Το Κιτς της Πνύκας και η φιλοσοφία της μπύρας

0
451

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Ο γερμανικός Τύπος – έστω κάποιος Γερμανός συνάδελφος- προφανώς ζηλεύοντας τα αισθήματα φιλίας και συμπάθειας που εξέφρασε ο ελληνικός λαός προς το Γάλλο Πρόεδρο, χαρακτήρισε την  ομιλία Μακρόν στην Πνύκα ως… Κιτς!

Η υποδοχή ήταν πράγματι ζεστή,  το τοπίο μοναδικό και με αστείρευτούς συμβολισμούς και η εικόνα υπέροχη. Ήταν , εξάλλου, η τελευταία εντύπωση που ήθελε να αφήσει ως παρακαταθήκη ο Ομπάμα μιλώντας στο ίδιο μέρος για τη Δημοκρατία, αλλά για λόγους ασφάλειας δεν τον άφησαν οι δικοί  του!

Και ήθελε να μιλήσει από το σημείο εκείνο: « Διότι τάφος των επιφανών ανδρών είναι κάθε τόπος, και δε σώζεται το όνομά τους μόνο σε επιγραφές στην πατρίδα τους, αλλά διατηρείται η ανάμνησή τους και στις ξένες χώρες, πιο πολύ στη μνήμη και στις καρδιές των ανθρώπων παρά στα γραπτά μνημεία και στους τάφους», όπως είχε πει πρωτύτερα ο Περικλής στον Επιτάφιο που εκφώνησε από τον Κεραμεικό απέναντι για να τιμήσει όσους έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της πατρίδας, της δημοκρατίας και του πολιτισμού…

Ο Περικλής που αν και έχει επιφυλάξεις για επικείδιους και τιμές καθώς όπως λέει  όσο κι αν θεωρεί τα λόγια ακατάλληλα , καθώς άλλοι θα τα βρουν κατώτερα των περιστάσεων, μιλά  για το κράτος δικαίου της πόλης, για το σύστημα διακυβέρνησης, το πολίτευμα, το οποίο δημιούργησε νόμους, τους οποίους όχι μόνον δεν αντέγραψε από άλλους, αλλά που απεναντίας τους μιμούνται οι άλλοι πρόθυμα. Αναφέρεται στο πολίτευμα το οποίο  δεν στηρίζεται στους λίγους αλλά στους πολλούς και απέναντι στο νόμο όλοι είναι ίσοι. Κάνει εδική μνεία στην αξιοκρατία, ότι δηλαδή είναι μεν όλοι ίσοι απέναντι στο δίκαιο και το νόμο, αλλά στα αξιώματα ανέρχεται με την ικανότητα, την προκοπή του, και όχι επειδή έτυχε να γεννηθεί σε μια ορισμένη κοινωνική τάξη! Τονίζει επίσης ότι απολαμβάνουν όλοι ελευθερία τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική τους ζωή  και θυμίζει στους Αθηναίους όλα τα καλά που απολαμβάνουν:  τα όμορφα σπίτια τους, τις συνεχείς εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης,  την αφθονία και την ποικιλία  των προϊόντων…

Κιτς λοιπόν. Ο  συνάδελφός μου  πιστεύω ότι προτιμά να  επισκεφτεί το φεστιβάλ μπύρας στο Μόναχο, όπου πράγματι αναδύονται εικόνες, γεύσεις και ευωδιές από την εποχή των… Ούνων, των Βανδάλων, των Γότθων. Στο Μόναχο λοιπόν, πίνοντας μπύρα και ακούοντας ένδοξες  ιστορίες για τον Αττίλα και τον Αλάριχο, τον Κάιζερ, τον Χίτλερ και τον Σίομπλε! Καλή διασκέδαση και προσοχή στο γορίλα. Γιατί όπως έλεγε και ο Χάρυ Κλυν όταν αυτοί έτρωγαν χαρούπια εμείς είχαμε…χολιστερίνη!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here