Απογοητευμένοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

0
244

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών που είναι απογοητευμένοι και ανησυχούν όχι μόνο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για το ίδιο το δικό τους μέλλον στην Ευρώπη, για το μέλλον των παιδιών τους.

Το ποσοστό αυτών των Ευρωπαίων «καθημερινά αυξάνεται με όλο και ταχύτερο ρυθμό» – όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη σχετική ανάλυση. Οι «Ταϊμς Νέας Υόρκης» γράφουν ότι εκείνο που χαρακτηρίζει σήμερα τον ευρωπαίο – και τρομάζει την οικονομική ελίτ- είναι ότι η Ευρώπη χάνει με την πρόοδο του χρόνου το αίσθημα της οικονομικής – πνευματικής ελίτ και η κοινωνικά «ανεβασμένη» αυτή ανθρώπινη περιοχή του κόσμου, χάνει την ιστορική πολιτιστική της ταυτότητα.

Ο απλός Ευρωπαίος πολίτης «μένει έκπληκτος με την αδυναμία των πολιτικών και συνδικαλιστών ηγετών του να προσχωρήσουν προς μια κοινωνία πανευρωπαϊκής συνεργασίας».

Οι ευρωπαίοι πολίτες δυσκολεύονται να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν οι δημιουργικοί θεσμοί, που επί μισό τουλάχιστον αιώνα κυριαρχούσαν στο χώρο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην μπορούν να αντικρούσουν τη βία, τον ρατσισμό, την εθνικιστική ακροδεξιά έξαρση. Απορούν επίσης οι Ευρωπαίοι για τις «περιπέτειες» του νομισματικού συστήματος της ευρωζώνης, για την υποχώρηση του κράτους πρόνοιας, την οικονομική επιτήρηση και για πολλά άλλα ζητήματα και καταστάσεις που οι προοπτικές τους εμφανίζονται διαφορετικές από τις εξελίξεις. Αυτό που νιώθει σήμερα ο Ευρωπαίος πολίτης είναι η απογοήτευση σε ένα μεγάλο βαθμό του ονείρου της αλληλεγγύης και της προστασίας του κράτους πρόνοιας.

Όμως ένα τμήμα του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, το ζωτικότερο δεν φαίνεται να συμμερίζεται την απαισιοδοξία και αυτό είναι η ευρωπαϊκή νεολαία. Σε ένα άρθρο του ο Α. Ράιντινγκ γράφει: « Αντιμέτωποι με την ανεργία ζώντας τη βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στις χώρες τους, στερημένη κάποιας κουλτούρας που θα τους αποσπούσε διανοητικά τουλάχιστον από το σημερινό πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό χάος, απογοητευμένοι και από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, αλλά και από την αντιπολίτευση των χωρών τους. Οι νέοι και οι νέες της Ευρώπης θα περίμενε κάποιος ότι θα είχαν χάσει κάθε ενδιαφέρον για το μέλλον, το δικό τους όπως και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όμως δε συμβαίνει αυτό. Μια πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι οι 3 στους 4 Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 15 – 25 ετών υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την περιφερειακή Ένωση, ενστικτωδώς μάλλον παρά σαν καταστάλαγμα μετά από γνώση του θέματος.

Φυσικά υπάρχουν και νέοι που αναγνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μακρινό όνειρο, όλοι όμως την βλέπουν σαν μια νέα διάσταση στη ζωή τους. Και αυτό το αίσθημα δυναμώνει, απλώνεται γεωγραφικώς και τείνει να γίνει το γενικό χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής νεολαίας σήμερα».

Οι νέοι γνωρίζουν τον χώρο και ο ένας τον άλλο πολύ καλύτερα από ό,τι οι γονείς τους – πράγμα που διευκολύνει την κοινή στάση τους απέναντι στα προβλήματα και τις προοπτικές και ανεβάζει το επίπεδο των προσδοκιών και των ελπίδων τους, για ένα καλύτερο αύριο με σταθερή εργασία και κυρίαρχο κοινωνικό κράτος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here