Σκοπιανό: Η λύση στο…μέλλον

0
271

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Οι υπουργοί εξωτερικών  ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες τους την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αφού από την Ελληνική πλευρά απορρίφτηκε το όνομα Ίλιντεν, στο τραπέζι παρέμειναν δυο από τις πέντε ονομασίες – Νέα Μακεδονία και Βόρεια Μακεδονία – που είχε  προτείνει ο Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμτις.

Ο δρόμος  όμως για την τελική συμφωνία λύσης του Σκοπιανού  απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα θα είναι πολύ μακρύς, αν και οι δυο επιτροπές, που ορίστηκαν από τους δυο υπουργούς των  Εξωτερικών έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τα βασικά κεφάλαια της συμφωνίας.

Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει στη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ. Όλοι περιμένουν το τηλεφώνημα των δυο πρωθυπουργών με το οποίο θα κρίνει αν τελικά επικυρωθεί η συμφωνία που έχουν διαμορφώσει οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η διαπραγμάτευση για το «όνομα» δεν είναι μόνο ένα διπλωματικό παιχνίδι στο οποίο εμπλέκονται τόσο οι δύο χώρες όσο και οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις  επόμενες μέρες θα κριθεί  αν υπάρχει συμφωνία στο Σκοπιανό,  αν πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάαεφ και από την οποία θα οριστικοποιηθεί ή όχι η συνάντησή τους στις Πρέσπες, που θα σηματοδοτήσει την υπογραφή της συμφωνίας ή  τελικά οι διαπραγματεύσεις θα μετατεθούν στο αόριστο  μέλλον.

Τα πράγματα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό  φαίνεται να «δένουν» τα χέρια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να προχωρήσει γρήγορα στις πολιτικές κινήσεις που απαιτούνται, παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός Ζάεφ ανακοίνωσε  ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι το κοινοβούλιο θα έχει πρώτα το λόγο και στη συνέχεια ο λαός με δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος όμως της χώρας  Ιβανόφ διαφοροποιήθηκε με δήλωσε του  ότι: « δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».

Στο τραπέζι έχει πέσει και το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας από τον  Ζόραν Ζάεφ που έδωσε  τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση». Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται για τη γλώσσα είναι ότι αν παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski) αμετάφραστη, ή όπως ακριβώς αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ  το Σεπτέμβριο του 1997 επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου  Καραμανλή και υπουργός πολιτισμού ήταν ο Κωνσταντίνος Τρυπάνης.

Για την ταυτότητα τονίζουν πως αποτελεί ένα σημαντικό «κομμάτι του πάζλ» και διευκρινίζουν πως είναι ένα  σύνθετο θέμα με πολλές προσημειώσεις στην τελική συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιθαγένεια θα είναι «Citizen of Northern Macedonian».

Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις της Σκοπιανής Εκκλησίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αρχές της εβδομάδας κατέληξαν στην αλλαγή της ονομασίας  σε «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. Ο  Μητροπολίτης Ντέμπαρ και Κίτσεβο κ.Τιμόθεος εκπρόσωπος της εκκλησίας της fyrom «επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υποστήριξε ωστόσο ότι με αυτήν ζητείται να χορηγηθεί στην Εκκλησία της Π.Γ.Δ.Μ καθεστώς αυτοκέφαλης εκκλησίας «και τίποτε περισσότερο».

«Έχουμε επίγνωση ότι οι Έλληνες πολύ δύσκολα να μας αναγνωρίσουν με το όνομα “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία, όμως σε κάθε περίπτωση η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας αντιπροσωπεύει μία ιστορία και είναι αξιοπρεπές όνομα για εμάς. Δεν γνωρίζω τι επιστολή έστειλε ο Πρωθυπουργός Ζάεφ, αλλά εμείς είμαστε οι ανανεωτές της  Αρχιεπισκοπής Αχρίδας στο πρόσωπο της “Μακεδονικής” Ορθόδοξης Εκκλησίας και αν μας αναγνωρίσουν το Αρχιεπισκοπή Αχρίδας θα σημαίνει ότι έχουμε χιλιετή ιστορία. Αν κάποιος το σκεφτεί έστω και λίγο, θα πρέπει να είναι ευγνώμων αν μας δώσουν το Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, παρά το “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία, που δημιουργήθηκε το 1946», δήλωσε στην εφημερίδα συντακτών  ο “Μητροπολίτης” Τιμόθεος.

Η αλήθεια είναι ότι σημαντικές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη επτασφράγιστο μυστικό και κυρίως το χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών κινήσεων που απαιτούνται καθώς εκτός από την επικύρωση στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας ακολουθούν η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στις 28 Ιουνίου και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. Χωρίς ακόμη να έχει διαμορφωθεί το κλίμα της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες με τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται τον Σεπτέμβριο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here