Φώφη Γεννηματά: Προϋπόθεση για να γίνουν πραγματικά παρελθόν τα μνημόνια είναι να γίνετε πολιτικό παρελθόν εσείς κύριε Τσίπρα «Tα δικα σας πανηγύρια του Αυγούστου, οδηγούν σε ένα βαρύ χειμώνα»

0
308

Η βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία – και δευτερολογία – της Προέδρου του «Κινήματος Αλλαγής» κ.Φώφης Γεννηματά έχουν ως εξης:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το πολιτικό σας αφήγημα στέρεψε.

Η ελπίδα που κάποτε υποσχεθήκατε, δεν ήρθε ποτέ.

Η έξοδος από το τρίτο δικό σας μνημόνιο φέρνει ένα νέο πρόγραμμα.

Ο Αύγουστος και τα πανηγύρια που ετοιμάζετε, οδηγούν σε ένα βαρύ χειμώνα.

Δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε απλοί θεατές.

Έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον κατήφορο αυτής της Κυβέρνησης που ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική της επιβίωση.

Η δημαγωγία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα της ΝΔ που έχει αρχίσει την παροχολογία ,δημιουργεί πρόσθετους  κινδύνους.

Γι αυτό:

-Ζητάω εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών της για πολλά χρόνια.

Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση να συμφωνήσει και μάλιστα εν κρυπτω, το μέλλον του τόπου .

Κύριε Τσίπρα ήδη τα δώσατε όλα.

Η δημόσια περιουσία της χώρας παραχωρήθηκε στον έλεγχο των δανειστών για 99 χρόνια και οι τράπεζες στους σημερινούς τους ιδιοκτήτες αντί πινακίου φακής, με βλάβη 25 δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου. Αρκετά πια διασφαλίσατε τα συμφέροντα των δανειστών.

-Ζητάω εκλογές γιατί δεν διαλύσατε μόνο το σήμερα, υποθηκεύετε και το αύριο.

Έχετε νομοθετήσει επώδυνα μέτρα για τα επόμενα δυο χρόνια και έχετε συμφωνήσει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και ασφυκτική εποπτεία για πολλά χρόνια.

Η περίφημη καθαρή έξοδος είναι ένα 4ο μνημόνιο χωρίς χρήματα  με την υπογραφή σας  κ. Τσίπρα.

-Ζητάω εκλογές γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται επικίνδυνη σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Διγλωσσία, προχειρότητα, επιπολαιότητα. Οι Έλληνες αξιωματικοί μας, κρατούνται ακόμα στην Ανδριανούπολη. Η Τουρκία ανοιχτά πλέον επικαλείται κυριαρχία σε βραχονησίδες στο Αιγαίο. Σε μια ευνοϊκή δε συγκυρία για το Σκοπιανό, έφτασε η κυβέρνηση να συζητά την επιτομή του αλυτρωτισμού ως “λύση”, αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Ο δε συγκυβερνήτης σας που επέλεξε να μην είναι σήμερα εδώ  έχει άλλη στρατηγική που συνδέεται με την πολιτική του επιβίωση και την ακροδεξιά του ιδεοληψία , σε όλα τα εθνικά ζητήματα.

-Ζητάω εκλογές γιατί οι συσχετισμοί στη Βουλή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους συσχετισμούς στην κοινωνία. Αποτελείτε θλιβερή μειοψηφία στον ελληνικό λαό σήμερα.

Το   χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση από την κοινωνία κάθε μέρα μεγαλώνει.  Στις κανονικές δημοκρατικές χώρες αυτά τα ζητήματα λύνονται μόνο με εκλογές.

-Ζητάω εκλογές γιατί η Κυβέρνησή σας αποδεικνύεται  ανίκανη και επικίνδυνη. Ο λογαριασμός για την κοινωνία και  την πραγματική οικονομία μεγαλώνει κάθε μέρα.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ Τσίπρα προσωπικά γιατί  έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν καίρια τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της δήθεν προάσπισης τους.

Σήκωσαν τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα ,αρνήθηκαν κάθε συνεννόηση και έτσι κατέλαβαν την εξουσία.

Οι τυχοδιωκτισμοί του κόστισαν 200 δις ευρώ στην οικονομία, επιβάρυναν τους πολίτες με πρόσθετα μέτρα 18 δις ευρώ.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ Τσιπρα προσωπικά, για τις θλιβερές επιδόσεις τους στο κεντρικό ζητούμενο της χώρας που είναι η ανάπτυξη.

Κηρύξατε διωγμό σε κάθε παραγωγική και κερδοφόρα δραστηριότητα.

Οδηγήσατε όλο και περισσότερους νέους επιστήμονες σε φυγή στο εξωτερικό.

Όταν, όμως, καταστρέφετε τη δυνατότητα της χώρας να παράγει και να δημιουργεί θέσεις εργασίας, πώς περιμένετε άραγε να βγει η χώρα από την κρίση; Με τη βοήθεια ποιων δυνάμεων;

Αφήνετε επιπλέον το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, που είτε απασχολείται, είτε είναι άνεργο και επιθυμεί να απασχοληθεί, να υποβαθμίζεται και να χάνει τις δεξιότητές του.

Τι έχετε κάνει για την επανεκπαίδευση ανέργων ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία; Ρητορική είναι η ερώτηση. Ξέρω, απολύτως τίποτα. Ψιλά γράμματα για σας.

Κυβερνήσατε σε μια περίοδο όπου υπήρξαν εξαιρετικές συγκυρίες και δεν τις αξιοποιήσατε:

– ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ

– χαμηλές τιμές πετρελαίου

– αστάθεια στην γύρω περιοχή, που ευνόησε τον τουρισμό μας.

Σε αυτή την περίοδο η ανάπτυξη ήταν πρακτικά μηδενική και πρόκειται πραγματικά για τη μαύρη τρύπα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Οι εκτιμήσεις στο τέλος του 2014 την ανέβαζαν στο 11% στην τριετία. Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφτασε μόλις το 0,8%. Δηλαδή χάθηκαν ακόμη 20 δις εισόδημα από την Ελληνική οικονομία, με δική σας ευθύνη.

– Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τον αφελληνισμό και την παράδοση του τραπεζικού συστήματος στον ξένο έλεγχο. Με ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα για την χρηματοδότηση της οικονομίας, την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά γιατί φτωχοποιήσατε τον Ελληνικό λαό, καταστρέψατε την μεσαία τάξη, γονατίσατε τους πιο «αδύναμους» πολίτες.

Σήμερα σχεδόν 2 εκ. Έλληνες δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους.

Μετατρέψατε τους Έλληνες εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες στο μεγαλύτερο φορολογικό υποζύγιο στην Ευρώπη.

Οδηγήσατε σε έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το κράτος (101 δις ευρώ), ενώ πάνω από 1 εκ. πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις.

Ένας στους τρεις μικρομεσαίους σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, απειλούνται με λουκέτο στην επιχείρησή τους.

-Κατηγορώ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί κατεδαφίσατε το Κοινωνικό Κράτος. Διαλύσατε  την Δημόσια Υγεία, την Παιδεία, κόψατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε τις συντάξεις, ακόμη και τις συντάξεις χηρείας, μειώσατε το επίδομα θέρμανσης, διευρύνατε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης οδηγώντας σε μισθούς πείνας για το 1/3 των εργαζομένων.

Ανοίξατε τον δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.

Και επικαλείστε ως στοιχείο κοινωνικής πολιτικής, το δήθεν μέρισμα «των ματωμένων υπερ-πλεονασμάτων», για να χρησιμοποιήσω μια δική σας έκφραση.

Εσείς που δεν διστάσατε, με στόχο πλεόνασμα 1,7 % του ΑΕΠ -περίπου 4 δις- για το 2017, να αφαιρέσετε από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, 7,5 δις, δηλαδή 3,5 δις περισσότερα.

Με εξοντωτικούς φόρους και εισφορές, που υπονόμευσαν και την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, με περικοπές από το Κοινωνικό Κράτος, τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις κοινωνικές υποδομές.

Και μετά, ως δήθεν «φιλάνθρωπος», εξαγγείλατε μέτρα μόνο 1,25 δις ευρώ, με λογική προσωρινών επιδομάτων.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ τον κ. Τσίπρα προσωπικά για τη συστηματική απαξίωση των θεσμών και  τη διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου επί των ημερών τους.

Από τον ασφυκτικό έλεγχο της δικαιοσύνης μέχρι τις αθλιότητες για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, ο κατάλογος είναι μακρύς και μαύρος, πολύ μαύρος.

Η διάκριση των εξουσιών, θεμελιώδης αρχή της αστικής δημοκρατίας, είναι άγνωστη λέξη για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπέρτατος σκοπός τους είναι η εγκαθίδρυση κομματικού κράτους.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά για την προσπάθεια ολικής επαναφοράς του πελατειακού κράτους.

Βολεύουν ημετέρους, εξοβελίζουν την αξιολόγηση, εχθρεύονται την αξιοκρατία, την αριστεία, διαλύουν την αυτοδιοίκηση.

Ό,τι δεν ελέγχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το συκοφαντεί προτού το διαλύσει με καταστροφική μανία.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ Τσίπρα προσωπικά γιατί δίχασαν και εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό, στερώντας του το μεγαλύτερο όπλο για το ξεπέρασμα της κρίσης, την ΕΝΟΤΗΤΑ του.

Τα δάκρυα σας κ Τσίπρα για τη φασιστική επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη είναι κροκοδείλια.

Αν ήταν πραγματικά θα είχατε βρει τον τρόπο, έστω και σήμερα, να καταδικάσετε τους προπηλακισμούς κατά του ΠτΔ στις 28 Οκτωβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη,  από ομάδα αγανακτισμένων, με επικεφαλής βουλευτή σας, καθώς και τους προπηλακισμούς τόσων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Πώς όμως να το πράξετε αυτό όταν εσείς προσωπικά από το βήμα της Βουλής, μας απειλούσατε ότι “δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας”;

Το 2011 είπατε δήθεν ότι καταδικάζετε τη βία, αλλά τη δικαιολογήσατε ως αγανάκτηση κατά των μνημονίων. Κοροϊδία δηλαδή. Μπροστά στον ελληνικό λαό. Σήμερα δε, ως Κυβέρνηση δείχνετε προκλητική ανοχή στη βία και στην ανομία.

-Κατηγορώ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη λανθασμένη στρατηγική που ακολουθεί στο ζήτημα της μείωσης του χρέους.

Απεμπόλησε ακόμη και τη διεκδίκηση των θετικών δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 και χάρισε 6,5 δις ευρώ στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τους γνωστούς «επαίνους» από τους δανειστές μας.

Η Ελλάδα έπρεπε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα προαπαιτούμενα του Τρίτου Μνημονίου, να δείξει ότι γίνεται αξιόπιστη χώρα χωρίς κίνδυνο πισωγυρίσματος και μετά να καλλιεργήσει συμμαχίες διεθνείς για το χρέος.

Η κυβέρνηση όμως είχε μια επιπόλαιη στρατηγική και έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Μεταξύ των άλλων καθυστέρησε πολύ τα προαπαιτούμενα και προκάλεσε μόνη της μια μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα.

Τώρα δημιουργεί μια νέα πλαστή εικόνα. Πως με την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο όλα τα προβλήματα τελειώνουν ως δια μαγείας.

Μας ανακοίνωσαν ότι έκλεισε και η αξιολόγηση. Η αλήθεια είναι όμως ότι από τα 88 προαπαιτούμενα, ένα μικρό μόνο μέρος έχετε ολοκληρώσει.

Τι σας εμπόδισε να το πράξετε μέχρι τώρα; Μήπως σχεδιάζετε να μεταφέρετε ένα μεγάλο μέρος τους, ένα μεγάλο μέρος των όσων έχετε συμφωνήσει και συνομολογήσει με τους δανειστές, μετά τη λήξη του προγράμματος, πεσκέσι και αυτά στην επόμενη Κυβέρνηση;

Ώστε να προστεθούν στις δεσμεύσεις που έχετε ήδη αναλάβει μέχρι το 2022 και να ολοκληρώσουν το τέταρτο, κατ’ ουσία μνημόνιο που έχετε συμφωνήσει – ένα μνημόνιο χωρίς χρήματα, μόνο με υποχρεώσεις.

Δεν κρύβω όμως ότι με προβληματίζει όμως ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ζητά εδώ και 2 χρόνια συνεχώς εκλογές, τώρα παρακολουθεί αμήχανα την κυβέρνηση να «διαπραγματεύεται» την προοπτική της χώρας και δίνει ραντεβού το… Φθινόπωρο.

Όμως η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία μας, δεν μπορεί να οδηγούνται στο δύσκολο μέλλον, απροστάτευτες και ανασφαλείς.

Η Νέα Δημοκρατία δεν νομιμοποιείται να κλείνει τα μάτια και να αφήνει ουσιαστικά την μοίρα της χώρας στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δηλαδή στην πραγματικότητα αφήνει εν λευκώ τον κ. Τσίπρα να καθορίσει τις εξελίξεις.

Έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχουν αποδείξει ότι έχουν πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης.

Δεν θα μείνουμε εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις απλά και μόνο περιμένοντας το «ώριμο φρούτο», όπως κάνει η Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ δεν έχουν κανένα σχέδιο και υιοθετούν τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Γι’ αυτό τον λόγο προκαλέσαμε τη σημερινή συζήτηση.

Για να βγάλουμε από τα σκοτάδια –επιτέλους- στο φως, τις πραγματικές σκέψεις και προθέσεις όλων.

Να μας εξηγήσει ιδιαίτερα η Κυβέρνηση, ποιο είναι το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους δανειστές και ποιο είναι το σχέδιο της για τη χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος; Γιατί δεν ακούσαμε τίποτα πριν.

Άρον άρον χθες δώσατε στη δημοσιότητα το περίφημο ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Ανάπτυξης;

Τρία πράγματα μας κέντρισαν την προσοχή σε αυτή την έκθεση ιδεών.

Πρώτον: Πρόκειται για ολιστικό πρόγραμμα περικοπής των συντάξεων. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Οι συνταξιούχοι στην πυρά. Ποια  13ησύνταξη, κόβεται και η 12η. Και προχωρούμε και για την 11η. Άσε που ακολουθεί και η περικοπή του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί σε νέα δραστική μείωση του εισοδήματος τους.

Δεύτερο: Ο ΕΝΦΙΑ ζει και βασιλεύει. Δεν είναι πια ο άδικος φόρος που πρέπει να καταργηθεί κ. Τσίπρα, με ένα άρθρο και ένα νόμο; Τρία χρόνια κι ακόμη περιμένουμε. Και τώρα καταγράφεται ξανά στα «προσεχώς» του Ολιστικού Προγράμματος. Αλλά δεν θα έχει και πολύ «προσεχώς» ακόμη.

Τρίτον: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση σας, κατά τα λεγόμενα σας είναι το υπερταμείο και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Συγχαρητήρια.

Από την άλλη, το πρόβλημα με την συνέχιση του Μνημονίου που συνιστούν ορισμένοι, είναι ότι όπως δεν διόρθωσε τις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα  χρόνια, έτσι δεν θα τις διορθώσει και τώρα.

Απλώς θα φρενάρει τα δημοσιονομικά συμπτώματα με νέους φόρους, ενώ θα κυριαρχεί η ίδια ακριβώς ανησυχία για το τι θα κάνει η Ελλάδα όταν λήξει η νέα αναβολή.

Εμείς πιστεύουμε ότι η προσεκτική και σταδιακή λήξη της εποπτείας από τα Μνημόνια είναι η μόνη σοβαρή στρατηγική.

Αλλά χρειάζεται να συντρέξουν μια σειρά από ενέργειες και πολιτικές που η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται ούτε να κατανοεί, ούτε να επιδιώκει.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια αξιόπιστη Κυβέρνηση που θα έχει τη δύναμη και το κύρος να υλοποιήσει μια εθνική γραμμή για τον τόπο.

Στο πλαίσιο αυτό:

(Α) Το βάρος της διαπραγμάτευσης και της συνεννόησης πρέπει να πέσει  στον ESM, ο οποίος  κατέχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του επίσημου χρέους και έχει δηλώσει ότι σταδιακά θα αποκτήσει και το υπόλοιπο, καθώς επίσης ότι θα κάνει και γενναίες μεταθέσεις πληρωμών. Πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι Κεντρικές Τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και για κάποιο λόγο που κανείς δεν καταλαβαίνει, εσείς δεν τα έχετε διεκδικήσει ακόμα. Τους τα έχετε χαρίσει τόσα χρόνια.

Ταυτόχρονα η συμφωνία πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει οριστικά τον ρόλο του ΔΝΤ, για να σταματήσει να βάζει διαρκώς ζητήματα νέων μέτρων. Αυτό το γαϊτανάκι πρέπει να τελειώσει. Να ξέρουμε πού βαδίζουμε.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μπορεί να τα βγάλει πέρα, αν ξεκαθαρίσει τι και πότε πρέπει να γίνει με το χρέος και τα ελλείμματα.

Η αναδιάρθρωση και η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα οδηγήσει και στην μείωση των στόχων για Πρωτογενή Πλεονάσματα από το 3,5%, που έχετε δεχθεί, στο 2% του ΑΕΠ, απελευθερώνοντας έτσι πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής.

Να συμφωνηθεί μία γραμμή άμυνας του ESM σε περίπτωση κερδοσκοπικών επιθέσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Να εφαρμοστεί ένα είδος στήριξης των ελληνικών ομολόγων, όπως έγινε περίπου με την πιστωτική χαλάρωση της ΕΚΤ τα προηγούμενα χρόνια.

Εννοείται ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός απαιτεί εμπιστευτικότητα και όχι δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση  και την Τράπεζα της Ελλάδος που έκπληκτοι παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα.

Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα γίνει ούτε με παληκαρισμούς, ούτε με αυτοσχεδιασμούς, με το βλέμμα στραμμένο σε εκλογικές σκοπιμότητες.

Η σωστή επιλογή για την χώρα είναι η προσεκτική και σχεδιασμένη έξοδος, αλλά απαιτεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο συναίνεσης για τα επόμενα χρόνια.

Το ίδιο έγινε και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βγήκαν από την εποπτεία και ξαναμπήκαν σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

(Β) Συναίνεση απαιτείται και για την προσέλκυση Επενδύσεων. Να τελειώνουμε με την πόλωση και το τοξικό κλίμα που διώχνει και αποθαρρύνει επενδυτές.

Στόχος: αναπτυξιακές επενδύσεις 100 δις ευρώ στην χώρα τα επόμενα 5 χρόνια.

Επενδύσεις από ξένα κεφάλαια, αλλά και από τις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, με Fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων για τις αδειοδοτήσεις.

Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και να λύνουμε εξ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.

Επέκταση του μηχανισμού  ΣΔΙΤ και σε άλλους τομείς πέραν των υποδομών.

Ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα στους μικρομεσαίους, τους αγρότες, στις επιχειρήσεις. Είναι ώρα να τονώσουμε το εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας τους φόρους που τα αφορούν και επίσης μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές για μισθωτούς και επαγγελματίες. Επιδότηση της εργασίας μέσω φορολογικών απαλλαγών για ουσιαστική μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών, των ηλικιωμένων άνεργων. Αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης,στηρίζοντας νέες εξωστρεφείς και καινοτόμες δραστηριότητες. Τομές στα συστήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες που θα δώσουν ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις πλήρους εργασίας και θα ανοίξουν δρόμους επιστροφής για τα παιδιά μας, να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους.

Σημαντικό ρόλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και την Περιφερειακή ανάπτυξη έχει η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού. Όχι με μεθοδεύσεις που συκοφαντούν τον Κλεισθένη αλλά με ουσιαστικές αρμοδιότητες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και της ανάπτυξης στους δήμους και στις περιφέρειες, με μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων. Κάθε Περιφέρεια της χώρας πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα.

(Γ) Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στους θεσμούς, στο κράτος ώστε να μπει τέλος στις πελατειακές και κομματικές λογικές στην λειτουργία του. Επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

(Δ) Μετατροπή του ΥπερΤαμείου -για το οποίο καμαρώνετε- από ταμείο εκποίησης, σε Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας,διασφαλίζοντας ότι μεγάλο μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί σε χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, αλλά και του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος για τη διασφάλιση των νέων γενεών.

(Ε) Νέο Κοινωνικό Κράτος για δίκαιη διανομή του νέου παραγόμενου πλούτου και μείωση των ανισοτήτων. Οι άνθρωποι που το έχουν πραγματικά ανάγκη πρέπει να αισθάνονται ότι θα έχουν σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία της νέας προσπάθειας, και όχι εφ’ άπαξ φιλοδωρήματα προς άγραν ψήφων, όπως κάνετε όλο αυτό το διάστημα.  Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, 500 ευρώ, κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και, τέλος, ριζική αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου. Ο Νόμος αυτός υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, εξοντώνει επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες με τις συνεχείς αυξημένες εισφορές.

Είναι ώρα να τον αλλάξουμε στο σύνολό του.

Μια ριζική αλλαγή με ένα Δίκαιο, Βιώσιμο Σύστημα, που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα, θα θέτει μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές, θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις και τη διαγενεακή αλληλεγγύη.

Σήμερα  όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, οφείλουν να ενημερώσουν τον Ελληνικό λαό για το περιεχόμενο που η κάθε μία δίνει στους πυλώνες  της Εθνικής Γραμμής.

Για το πως αντιλαμβάνονται τις διαπραγματεύσεις και την τελική συμφωνία με τους εταίρους μας.

Η χώρα και ο λαός μας δεν επιτρέπεται να βρεθούν μπροστά σε  τετελεσμένα.

Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι τώρα είναι η ώρα ο Ελληνικός λαός, αυτός και μόνο να αποφασίσει τους όρους και τις εγγυήσεις για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και να επιλέξει  ποιους θα εμπιστευθεί  να οδηγήσουν αυτή την πορεία.

Ζητώ εκλογές τώρα.

Λίγο πριν από την τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

Για να μην καταστεί το αδιέξοδο μη αναστρέψιμο.

Για να μην ολοκληρωθεί ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών. Η  κατάρρευση που βήμα – βήμα ζούμε εδώ και τόσο καιρό.

Ζητώ εκλογές τώρα

Για να αποκτήσει η χώρα ηγεσία και κυβέρνηση στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Αξιόπιστη και ικανή.

Ικανή να διαπραγματευτεί από νέα θέση και σε νέα βάση την επόμενη μέρα. Να κάνει η χώρα μια νέα αρχή.

Και δεν μιλώ μόνο για τους δανειστές και τις διαπραγματεύσεις.

Μιλώ για την καίρια συμβολή της πατρίδας μας  στις κρίσιμες και ρευστές εξελίξεις και συνθήκες της περιοχής.

Την κατοχύρωση του νέου ρόλου της Ελλάδας με απόλυτο σεβασμό στις συμμαχίες της, ως νευραλγικού και ακρογωνιαίου λίθου και ως ακραίου ευρωπαϊκού συνόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ζητώ εκλογές τώρα.

Για μια νέα ηγεσία και Κυβέρνηση που μπορεί αξιόπιστα να εγγυηθεί τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ανακτήσουμε σημαντικό μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας –όχι στα λόγια, επιτέλους να γίνει πράξη- και να επιστρέψουμε στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως ισότιμος  εταίρος.

Ηγεσία και Κυβέρνηση που έχει τη δύναμη, τη γνώση, την πρόταση να προχωρήσει:

στην αναγκαία ανασύνταξη της ελληνικής δημοκρατίας
στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την πυροδότηση της ανάπτυξης που απαιτούν οι καιροί.
στην αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους
Να σχεδιάσει με άλλα λόγια την πορεία που θα οδηγήσει σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας του Έλληνες και την Ελλάδα.

Ζητώ εκλογές τώρα.

Για μια νέα ηγεσία και κυβέρνηση που να εκφράζει την ισχυρή βούληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και της μέγιστης δυνατής κοινοβουλευτικής στήριξης.

Που να προωθήσει επιτέλους συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, απέναντι στις διχαστικές και αδιέξοδες πρακτικές που τραυματικά βιώνουμε σήμερα.

Πάνω σε συμφωνημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και με ριζική αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα.

Μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση κόντρα στο συντηρητισμό και τον  αριστερό και δεξιό τυχοδιωκτικό λαϊκισμό.

Ζητώ εκλογές τώρα.

Και να είστε  βέβαιοι ότι όσο κι αν τις εξορκίζετε τελικά δεν θα τις αποφύγετε.

Είναι κάποιες ιστορικές στιγμές που οι ανάγκες και η πραγματικότητα επιβάλλονται στις  όποιες προθέσεις και ανατρέπουν δρομολογημένες εξελίξεις και προεκλογικούς σχεδιασμούς.

Οπότε τα σενάρια κομματικής σωτηρίας δίνουν αναγκαστικά τη θέση τους στις επιταγές της εθνικής σωτηρίας. Και βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή που πρέπει να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον.

Είναι οι στιγμές που η πολιτική ανατροπή γίνεται αναπόφευκτη και ο ρους της ιστορίας αλλάζει κατεύθυνση.

Εμείς είμαστε εδώ παρόντες και μάχιμοι για ό,τι υπαγορεύει το συμφέρον του λαού και του τόπου.

Να βάλουμε ξανά τη δική μας σφραγίδα, της πολιτικής σταθερότητας και της προοδευτικής διακυβέρνησης, σε μια καλύτερη Επόμενη Μέρα για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες και τη Νέα Γενιά.

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Δεν θα μπορούσα, κατ΄αρχήν,  να αφήσω ασχολίαστα όλα όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Απορεί γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησαν τον ελληνικό λαό πριν τον βάλουν στα μνημόνια , ποιος αυτός που άλλαξε την απόφαση του δημοψηφίσματος μέσα σε μια νύχτα και στη συνέχεια ενώ δεσμεύθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνει εκλογές τις προκήρυξε την επομένη μέρα με την χώρα στον αέρα!

Αλήθεια πιστεύει ότι η διακοπή της διαπραγμάτευσης του είναι απειλή ή μήπως ευκαιρία για τη χώρα.  Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει όταν διαπραγματεύεται ο κ.Τσιπρας
Τον έπιασε τώρα ξαφνικά ο πόνος για την Συνταγματική αναθεώρηση ενώ την αφήνει να σέρνεται δυόμισι χρόνια τώρα με εξωθεσμικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και προφανώς κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξε για την πρότασή μας. Γιατί πολύ απλά  δεν θέλει πραγματικά  να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα.  Η διακυβέρνηση του αποδείχθηκε πιο παλιό και απ’ το παλιό…

Πάσχει προφανώς από πολιτική πρεσβυωπία ο Πρωθυπουργός. Βλέπει την ακροδεξιά όταν είναι σε κάποια απόσταση και δεν την βλέπει δίπλα του καθημερινά στην κυβέρνηση του!
Και επειδή κόπτεται δήθεν για την τιμή της Αριστεράς, τι σχέση θεωρεί ότι έχει πια  με την Αριστερά ο κ. Τσίπρας εκτός ότι ευτέλισε όλες τις αρχές και τις αξίες της?

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο κος Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για την ουσία.

Γενικότητες, αφορισμοί και συνεχείς αποδράσεις στο παρελθόν.

Παρελθοντολογία.

Βέβαια για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι.

Με μικρές εξαιρέσεις, γιατί κάποιους τους  προστατεύει επιμελώς.

Σήμερα βέβαια μίλησε για τις ευθύνες αυτών που χρεωκόπησαν τη χώρα και την οδήγησαν  στα μνημόνια.

Δηλαδή για τη  διακυβέρνηση 2004 – 2009 ή θα συνεχίσετε να τους καλύπτετε;

Γεγονός όμως παραμένει ότι   αποφύγατε   να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της «διαπραγμάτευσής» σας.

Και επειδή κάθε φορά που «διαπραγματεύεστε», μόνο νέα δεινά περιμένουν τον Ελληνικό λαό, θέλω να μας απαντήσετε ευθέως:

1ον Δεν μας είπατε τίποτα ουσιαστικό για την ελάφρυνση του Δημόσιου χρέους.

Με ποιο πλάνο διαπραγματεύεστε τώρα;

Είναι προφανές ότι η μέχρι σήμερα τακτική σας απέτυχε.

Ποιες είναι επομένως οι συμμαχίες μας;

Ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός σας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup τόσο του 2012, όσο και των τελευταίων ετών;

Εκτός αν κινείστε στην λογική του ό,τι πάρουμε, ό,τι μας δώσουν.

2ον Έχετε δεσμευτεί σε δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 5 χρόνια.

Τα πετύχατε με φοροεξόντωση και ισοπεδωτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Μόνο στο Α’ τετράμηνο του 2018 προκαλέσατε μειώσεις στις δαπάνες για τα Νοσοκομεία κατά 294 εκ. ευρώ και μόνο για τον Απρίλιο στις δαπάνες για τις Δημόσιες Επενδύσεις μείωση κατά 229 εκ. ευρώ.

Έχετε καταλάβει ότι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι όρος επιβίωσης για την Οικονομία και την Κοινωνία μας;

Σας προβληματίζει ότι με την επίτευξη αυτών των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων   φαίνεται να κερδίζει έδαφος, μια επικίνδυνη λογική, που επιχειρεί να μετατρέψει το αποτέλεσμα των θυσιών του Ελληνικού λαού σε μπούμερανγκ εις βάρος του.

Η λογική δηλαδή «ότι δεν είναι απαραίτητο» να υλοποιηθούν προς το παρόν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω των υψηλών αυτών πλεονασμάτων.

Έχετε βάλει θηλιά στον λαιμό της χώρας. Αλλά δεν σας ενδιαφέρει, άλλοι θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

3ον Μιλάτε για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Πέραν του ότι έχετε προνομοθετήσει μέτρα για τα επόμενα χρόνια, συντάξεις, αφορολόγητο, τι είδους επιτροπεία παζαρεύετε τελικά;

Έχουμε ακούσει διάφορες εκδοχές. Από ότι φαίνεται θα είναι υπερενισχυμένη σε σχέση με τις άλλες χώρες. Γιατί βέβαια δεν θα έρχονται τα κλιμάκια των δανειστών για τσάι και συμπάθεια.

Θα μπορούν ναι ή όχι οι εταίροι μας να αποφασίζουν στο Eurogroup και νέα μέτρα, εάν «δεν είναι ικανοποιημένοι» και μάλιστα ερήμην της Ελληνικής Κυβέρνησης;

4ον Πήρατε την ευθύνη να δημιουργήσετε χρηματοδοτικό «μαξιλάρι», μέσω των υπερπλεονασμάτων, των repos και του ακριβού δανεισμού.

Θεωρείτε ότι αυτό διασφαλίζει την χώρα, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν κάτω του 2% και οι απαραίτητες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αφήνονται στις καλένδες;

Όταν οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός ανθούν και πάλι;

Έχετε κατανοήσει τι μήνυμα θα στείλει στις αγορές, η χρησιμοποίηση  αυτού του«μαξιλαριού», τι έκρηξη μπορεί να  προκαλέσει στα επιτόκια  δανεισμού της χώρας;

Βέβαια σήμερα ακούσαμε για πρώτη φορά τον κο Τσίπρα να ομολογεί ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή έστω και ως πάτωμα βρίσκεταιστη λογική της διαπραγμάτευσης του.

Προφανώς η καθαρή έξοδος θόλωσε και η νέα επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησηςκατέρρευσε.

5ον Δεν μας είπατε τίποτα για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας που είναι ανύπαρκτη. Ο αφελληνισμός των Τραπεζών που κάνατε δεν βοηθάει ούτε το θέμα των δανείων ούτε  τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

6ον Τέλος για τον Νόμο Κατρούγκαλου και την νέα μείωση των συντάξεων που υπογράψατε.

Δεν μας απαντήσατε. Θα  συνεχίσετε να στηρίζετε τον νόμο Κατρούγκαλου που υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Τα ψέματα τελείωσαν. Κυριολεκτικά!

Ο κος Τσακαλώτος κυνικά παραδέχεται ότι έβαλε υπέρογκους φόρους  στην μεσαία τάξη  για να δημιουργήσει  πλεονάσματα προς διανομή σε όποιον εσείς επιθυμείτε  με πελατειακούς όρους.

Και μετά από αυτό έρχεται εδώ και λέει ότι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΊΝΗΜΑ Αλλαγής έχουν μείνει πίσω.

Πράγματι δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον κατήφορο του.

Είχε πολύ χρόνο στην πλατεία Συντάγματος να παρακολουθεί τα χρώματα των φαναριών, όταν πρωταγωνιστούσε στον αντιμνημονιακό λαϊκισμό μαζί με το Γιάννη Βαρουφάκη και τη Χρυσή Αυγή.

Τώρα βέβαια έγινε το  δεξί χέρι τον δανειστών.

Και αποδεικνύει τι πιστεύει συνεργαζόμενος αρμονικά με τους ΑΝΕΛ.

Ακούσαμε πολλά πρέπει και πολλά θα από την Κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, τον κατώτερο μισθό και την αδήλωτη εργασία. Ποιος σας εμπόδισε 3 χρόνια να τα κάνετε πράξη;

Και πως  αλήθεια επιχειρείται να αντιμετωπίσετε την ανεργία; Μοιράζεται μια θέση εργασίας στα δύο και κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με μισθούς των 390 ευρώ. Για αυτό σας το επίτευγμα θριαμβολογείτε  κυριε Τσιπρα;

Κύριες και Κύριοι Βουλευτές,

Αν το μοναδικό συμπέρασμα που προκύπτει από την σημερινή συζήτηση είναι αυτό ακριβώς που προκάλεσε την πρωτοβουλία μου και τεκμηριώνει πολιτική αναγκαιότητα των εκλογών τώρα.

Ότι προϋπόθεση για να γίνουν  πραγματικά παρελθόν τα μνημόνια είναι να γίνετε πολίτικό παρελθόν εσείς κύριε Τσίπρα.

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Κυριάκου Μητσοτακη:

Κυρίες και κύριοι, βουλευτές, κ. Τσίπρα αν κρίνω πάντως από τη συμμετοχή των βουλευτών σας στη συζήτηση, μεγάλο ενδιαφέρον για το ολιστικό σχέδιο δεν βλέπω. Συζητάμε, σήμερα, για την οικονομία και η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα και τους Έλληνες. Δυστυχώς, όμως, τη συγκυρία σκεπάζει ένα γκρίζο σύννεφο της βίας, της τυφλής βίας, κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης του κ. Μπουτάρη αλλά και των βανδαλισμών στο ιστορικό κτίριο του ΣτΕ. Προσέξτε, την ανησυχητική σύμπτωση: Επίθεση από τη μια σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πρόσωπο, τον δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης. Και επίθεση  ταυτόχρονα σε ένα από τα δυο ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης που κατεξοχήν εκπροσωπεί τη διάκριση των εξουσιών και επομένως την εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματος. Με άλλα λόγια, διπλό χτύπημα στο αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται, να ζει σε ένα ασφαλές και πολιτισμένο Κράτος. Γι’ αυτό ακριβώς, και επειδή το ποτήρι ήδη ξεχειλίζει, η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υπεκφυγές. Και αυτό πράξαμε ως υπεύθυνο Κόμμα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Είναι όμως καιρός, κ. Τσίπρα, να αναμετρηθείτε και εσείς με το αμαρτωλό παρελθόν σας και το προβληματικό παρόν σας. Μαζί με τις άλλες «αυταπάτες» σας, να καταδικάσετε και τις κρεμάλες των «Αγανακτισμένων», που τυχοδιωκτικά ενσωματώσατε και με απόλυτο κυνισμό νομιμοποιήσατε. Να ζητήσετε, επιτέλους,  μια συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο. Για τις ανεκδιήγητες φράσεις σας «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και σταματήστε επιτέλους να εξωραΐζετε τον τραμπουκισμό, αποκαλώντας τον ακτιβισμό. Και συνειδητοποιείστε, επιτέλους, ότι είναι αποτέλεσμα της δικής σας αριστερής ιδεοληψίας  να διαχωρίζετε τη βία σε αυτήν των ακροδεξιών και σε εκείνη του «συγκεντρωμένου πλήθους». Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, κ. Τσίπρα, το tweet το οποίο κάνατε μετά την επίθεση στον κ. Μπουτάρη όπου είπατε ότι αυτοί που επιτέθηκαν δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Τι εννοείτε δηλαδή; Ότι αν ήταν αγανακτισμένοι πολίτες και συγκεντρωμένο πλήθος θα είχαν νομιμοποίηση να επιτεθούν; Διότι αυτό εννοείτε.  Η βία, λοιπόν, είναι μία και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία.

Και σας καλώ από αυτό το βήμα, σήμερα κ. Τσίπρα, να πράξετε επιτέλους κάτι αυτονόητο. Όχι απλά να  καταδικάσετε τη βία από όπου αν αυτή προέρχεται, αλλά να δεσμευτείτε ότι θα το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας, τα κατειλημμένα κτίρια και δώστε τα πίσω στους πολίτες. Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες,  κ. Τσίπρα. Ο δήμαρχος Τήνου με 8 άτομα προσωπικό στο Αστυνομικό τμήμα της Τήνου, τους συνέλαβε, συνέλαβε τα μέλη του Ρουβίκωνα. Εσείς εδώ δεν μπορείτε να το κάνετε; Δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες με το χώρο είναι τέτοιες που οι παλιοί σύντροφοι σας δεν σας το επιτρέπουν. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την αποστροφή του κ. Τόσκα: «Μωρό που μπουσουλάει» μας είπε ότι είναι ο Ρουβίκωνας. Άρα να υποθέσω ότι η «μαμά» θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ; Δικά σας λόγια είναι, γιατί αγανακτείτε κύριοι, δεν τα είπαμε εμείς εσείς τα λέτε.

Επιτέλους, προστατέψτε τους Έλληνες και τις γειτονιές τους, τη δημόσια περιουσία που ανήκει σε όλους. Αυτή είναι η δουλειά σας κ. Τσίπρα. Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε. Αλλά δεν σας επιτρέπω ποτέ ξανά να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έκφανση βίας. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Εσείς χαϊδέψατε και αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε τη φυσική βία με τη βία των Μνημονίων, με τη βία του σπασίματος και των προπηλακισμών. Εσείς κ. Τσίπρα προσθέτατε  πάντα ένα «αλλά» όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεχόντουσαν  επίθεση, όταν δέρνανε τους δικούς μας βουλευτές και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ποτέ δεν ήταν η καταδίκη χωρίς αστερίσκους. Πάντα υπήρχε ένα «αλλά», ένα υπονοούμενο ότι αυτή η αντίδραση κάπως δικαιολογείται, επειδή εμείς ήμασταν αυτοί που δήθεν ψηφίσαμε τα Μνημόνια.   Εσείς κ. Τσίπρα είστε αυτός, που οκτώ χρόνια μετά, δεν τολμήσατε να πείτε ούτε μια λέξη για να τιμήσετε τη μνήμη των δολοφονημένων της Marfin. Και μην με κοιτάτε έτσι αμήχανα. Γιατί  έχετε τεράστια ευθύνη για την πρωτοφανή ανομία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Και, είτε το θέλετε, είτε όχι, στα ζητήματα αυτά θα παίρνετε τις απαντήσεις που σας αξίζουν.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Τα τελευταία γεγονότα με ανάγκασαν να ξεκινήσω την ομιλία μου από αυτά. Βέβαια νομίζω ότι  όλοι καταλαβαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας κάπου προσπάθησε να εκμεταλλευθεί, με ασύλληπτο θράσος και με βαθιά προσβλητικό τρόπο για την ιστορία αυτής της Παράταξης, την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπουτάρης. Το έκανε για να αποκρύψει την καθολική αποτυχία του στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Έρχομαι λοιπόν, στην οικονομία. Και μιας και  ο Α. Τσίπρας έσπευσε να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή από το 2014 μέχρι σήμερα, θα ήθελα να του επισημάνω μια σύμπτωση που μοιάζει με τραγική ειρωνεία. Είναι σήμερα 23 Μαΐου και με οδηγό αυτήν  την ημερομηνία ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα τρία χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να μιλήσουμε λοιπόν  για όλα αυτά που δεν μας λέει το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του κ. Τσίπρα.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Πριν από τρία χρόνια, στις 23 Μαΐου 2015, εν μέσω «δημιουργικής ασάφειας» του κ. Βαρουφάκη, οι εκροές των καταθέσεων είχαν φτάσει ήδη τα 20 δις. Και τα διεθνή γραφεία ζητούσαν από τους Έλληνες ξενοδόχους τιμές με ρήτρα χρεοκοπίας. Παρόλα αυτά, στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, ο κ. Τσίπρας μοίραζε, ως συνήθως, διαβεβαιώσεις, λέγοντας ότι η «συμφωνία είναι κοντά». Ήταν τότε, που γελούσατε ανέμελα στον κ. Γιουνκέρ και κάνατε αστεία για την γραβάτα του. Μόνο που η αλήθεια πίσω από τα ενσταντανέ ήταν άλλη. Αντί για συμφωνία, η Κυβέρνηση απεργαζόταν ένα σχέδιο για διπλό νόμισμα, και πίστευε ότι μπορεί να απειλήσει την Ευρώπη με ένα δημοψήφισμα. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν τα capital controls και το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο 86 δις ευρώ με υπογραφή Τσίπρα. Μνημόνιο που έφερε άμεσες περικοπές αποδοχών, αύξηση φορολογίας, εκτίναξη των τιμών μέσω του Φ.Π.Α: Από τα καύσιμα και τα τρόφιμα μέχρι τις συγκοινωνίες και την εστίαση.

Πριν από δύο χρόνια, κ. Τσίπρα -για την ακρίβεια μια μέρα πριν- στις 22 Μαΐου 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε εδώ στη Βουλή τα διαβόητα «Προαπαιτούμενα». Δηλαδή, το Ασφαλιστικό-λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου, το Υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, αυτό το οποίο διαφημίζετε τώρα στο ολιστικό σας σχέδιο  -με λίγα λόγια το Μνημόνιο plus των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επειδή ο ψεύτης ντροπή δεν έχει, ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας βεβαίωνε, για άλλη μία φορά, ότι αυτά  είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο μια συνάδελφός σας η κυρία Βασιλική Κατριβάνου είχε, τότε, την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί.  Όλοι οι άλλοι ψηφίσατε για να κάτσετε στις καρέκλες σας. Ξέρουμε, ότι σας ενοχλούν οι υπενθυμίσεις αυτής της ιστορικής αλήθειας. Έτσι δεν είναι; Δεν σας αρέσουν αυτά. Θα τα ξανακούσετε πολλές φορές μέχρι τις εκλογές.  Το τι ακολούθησε μετά είναι γνωστό. Εξοντωτικοί φόροι και εισφορές, διάλυση της μεσαίας τάξης και φυσικά η περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων. Όλα αυτά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει στις εκλογές του  2015 με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αν θυμάστε καλά…

Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Μαΐου 2017 -σαν σήμερα, ξανά- η Κυβέρνηση δεσμευόταν στο Eurogroup  για πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και φυσικά πρόσθετα μέτρα ύψους 5.1 δις το 2019 και το 2020. Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, αυτά γιατί δεν τα αναφέρατε στην ομιλία σας; Γιατί δεν είπατε κουβέντα για τις μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου; Διότι αυτά τα οποία έχετε υπογράψει είναι, στην ουσία, ένα τέταρτο Μνημόνιο, που έχει ήδη ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας για αρκετά ακόμη χρόνια. Και αυτή τη φορά βέβαια, ο κ. Τσίπρας έπαιξε το χαρτί των «αντιμέτρων». Χωρίς, όμως, να παραδεχθεί ότι και αυτό το εφεύρημα είναι στην αποκλειστική ευθύνη των δανειστών. Τι ακολούθησε; Η εκτόξευση των κόκκινων δανείων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει σήμερα στην εφορία. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως έχουν δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κι όλα αυτά φυσικά, περιμένοντας τις νέες μειώσεις των συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολόγητου.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα έχουμε πάλι 23 Μαΐου. Μία ημερομηνία που θα κατατρέχει την Κυβέρνηση, καθώς συμπίπτει με ολέθριες επιλογές της, που όλες τους στηρίχθηκαν σε χυδαία ψέματα. Και αυτή η παράξενη σύμπτωση, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αποδεικνύει ότι δεν αλλάζετε και ούτε μπορείτε και να αλλάξετε. Διότι είσαστε τώρα, αυτό που ήσασταν πάντα: Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και απελπιστικά ανίκανοι στην πράξη.  Γιατί όλοι πια έχουν καταλάβει ότι όσο αλήθεια ήταν το σκίσιμο των Μνημονίων με ένα άρθρο το 2015, όσο ίσχυσε το «κανένα νέο μέτρο» του 2016 και όσο εφαρμόστηκαν τα «αντίμετρα»- το 2017, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου και της επιστροφής στην ανάπτυξη. Και θα σας απαριθμήσω δεδομένα κ. Τσίπρα τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Ήδη, Δ.Ν.Τ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησαν και πάλι προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το Α.Ε.Π και την ανάπτυξη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αρνητική έκπληξη», χαρακτηρίζουν, όλοι, την τριετία 2015-2017. Ο πίνακας αυτός -ξέρετε εμένα μου αρέσει, κ. Τσίπρα, να μιλάω με στοιχεία, όχι με κορώνες και με πλήρη διαστρέβλωση- δείχνει το ρυθμό μεταβολής του Α.Ε.Π.. Για το  4ο τρίμηνο του 2017, είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Ο πίνακας αυτός δείχνει την ανάπτυξη την οποία είχε η ελληνική οικονομία σε σχέση με την Κύπρο και την Πορτογαλία μεταξύ 2015 και 2017. 9,3% σωρευτική ανάπτυξη η Κύπρος την τριετία, 6,1% σωρευτική ανάπτυξη η Πορτογαλία την τριετία, 0,9% σωρευτική ανάπτυξη η Ελλάδα την τριετία που την κυβερνούσατε. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Γι’ αυτά είστε υπερήφανος.

Πανηγυρίζετε και φωτογραφίζεστε δίπλα με τον κ. Γκουρία. Όμως φαίνεται να μην έχετε διαβάσει το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ που σας παρέδωσε. Στην έκθεση αυτή σημειώνεται μείωση της παραγωγικότητας, η οποία συντηρεί τους χαμηλούς μισθούς και τη φτώχεια εντός εργασίας. Αλλά και στους ανέργους, πώς πάνε αλήθεια τα πράγματα; Μόνο το 4% -προσέξτε- βρίσκει απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ. Μόλις το 12% των ανέργων παίρνει κάποιο βοήθημα. Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις, που έχουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αναπτυξιακό σας σχέδιο, το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία σας. Και στο πρώτο εξάμηνο του 2018 -παρά τις εισροές από την Ε.Ε.- εσείς περικόπτετε τις ήδη μειωμένες δαπάνες κατά 556 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα απλό παράδειγμα τα λέει όλα: Το 2014, η Κομισιόν προέβλεπε ότι το Εθνικό Προϊόν των Ελλήνων, στο τέλος του 2018, θα ήταν 217 δις ευρώ, κ. Τσίπρα. Σήμερα, ποια είναι η πρόβλεψη; 183 δις ευρώ. Λίγο περισσότερο, ελάχιστα περισσότερο απ’ ό,τι το βρήκατε στο τέλος του 2014. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; 34 δις ευρώ χαμένα από την καταστροφική σας πολιτική. 8.220 ευρώ για κάθε οικογένεια. Τόσα χρεώσατε τους Έλληνες. Και αυτή είναι μια μόνο πτυχή της καταστροφικής πολιτικής σας. Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα από την αγορά. O ΟΟΣΑ λέει ότι έχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές και τα λιγότερα αναλογικά έσοδα.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας ποιο είναι; Τέσσερις στους δέκα πολίτες θεωρούν, πλέον, τη φοροδιαφυγή ως «θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολόγησης». Αυτά καταφέρατε, κ. Τσίπρα σήμερα. Είναι πραγματικά ασύλληπτη η καταστροφή που επιφέρατε, ειδικά σε αυτούς που είναι συνεπείς φορολογούμενοι. Προσέξτε: Το 42% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ και αποτελούν το 3% των φορολογούμενων. Αυτοί πληρώνουν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Καταφέρατε το ακατόρθωτο. Να εξωθήσετε, ακόμη και νομοταγείς πολίτες με κάθε τρόπο στη φοροδιαφυγή, για να μην αισθάνονται τα τελευταία κορόιδα της ανερμάτιστης πολιτικής σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με χαρά αποδέχτηκα την πρόταση της κυρίας Γεννηματά για τη σημερινή συζήτηση, όχι μόνο γιατί μου δόθηκε ακόμη μια ευκαιρία να περιγράψω την άθλια οικονομική πολιτική, την οποία ακολουθήσατε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Ούτε για να αναπτύξω, ακόμα μια φορά, τη δική μας απάντηση, που συνιστά ένα μελετημένο σχέδιο δράσης για την ανόρθωση της οικονομίας. Θεωρώ πολύ χρήσιμη την πρωτοβουλία που πήρατε κυρία Γεννηματά, καθώς βαδίζουμε προς ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το οποίο ούτε τα κόμματα ούτε και οι πολίτες έχουν επαρκή ενημέρωση.

Εδώ και αρκετούς μήνες, κ. Τσίπρα, η Κυβέρνησή σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο, ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το κάνατε φυσικά στα κρυφά, χωρίς να το θέσετε σε διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να το φέρετε στη Βουλή, χωρίς καμία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Και αυτό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα -σας διαβεβαιώνω έκατσα χθες το βράδυ και το διάβασα ολόκληρο, δεν είμαι σίγουρος αν το έχετε διαβάσει και εσείς σε τέτοια λεπτομέρεια- δεν είναι τίποτε παραπάνω -κατά την άποψή μου- από ένα αόριστο ευχολόγιο. Στο οποίο συνυπάρχουν κάποιες αυτονόητες και σωστές μεταρρυθμίσεις, με αρκετές ιδεοληπτικές εμμονές και κυρίως με πολλές ασυγχώρητες γενικότητες. Και φυσικά δεν έχουμε καμία εικόνα αν αυτό είναι πραγματικά δικό σας σχέδιο, αν έχει ξαναγραφτεί από τους θεσμούς, ενσωματώνοντας ενδεχομένως δικές τους  προτεραιότητες. Διότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το αρχικό κείμενο το οποίο στείλατε εσείς στην τρόικα. Το βέβαιο, όμως, είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει, όχι μόνο το όραμα -μερικές φορές μου έδωσε την εντύπωση ο συγγραφέας του ότι περίπου έκανε αγγαρεία, ότι έπρεπε να γραφτεί αυτό το κείμενο, μόνο και μόνο για να εκπληρωθεί μια τυπική υποχρέωση- αλλά λείπουν εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα, θα παράγουν πλούτο.

Αλλά πάμε να δούμε, κ. Τσίπρα, όχι μόνο τι λέει το αναπτυξιακό σας σχέδιο, αλλά κυρίως τι δεν μας λέει. Στα τέλη Αυγούστου, πράγματι, τελειώνει ο ευνοϊκός ευρωπαϊκός δανεισμός, αλλά παραμένουν τα σκληρά μέτρα. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία από σήμερα να ανιχνευθεί η επόμενη ημέρα. Να αποτιμηθεί η αληθινή εικόνα και να αποκαλυφθούν οι νέοι κίνδυνοι. Διότι κίνδυνοι υπάρχουν. Τόσο από αυτό που η Κυβέρνηση βαφτίζει «έξοδο στις αγορές», όσο και από τις πολλές «ουρές» της καλοκαιρινής αξιολόγησης. Ουρές που προφανώς ανοίγουν το παράθυρο για πρόσθετες δεσμεύσεις. Και, δυστυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναβάζουν τη χώρα στο βούρκο της ανασφάλειας, όπως βουλιάζουν και πάλι την πολιτική μέσα στη λάσπη.

Εξηγούμαι: Όταν μία χώρα, κ. Τσίπρα, σταματάει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τους εταίρους της και βγαίνει στις αγορές οφείλει να το κάνει υπό συνθήκες ευνοϊκές. Όπως το έκανε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Εσείς, όμως, ως συνήθως, πάτε ανάποδα στο ρεύμα. Βασίζεστε σε ένα απόθεμα, το περιβόητο cash buffer, ύψους 18 δις, το οποίο πως προήλθε αλήθεια;  Από υπερπλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά που σας ζήτησαν, από νέες συντάξεις τις οποίες δεν δίνετε, από οφειλές που δεν επιστρέφονται, από αποθέματα φορέων που γίνονται repos και από δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητοι σημαντικοί πόροι ύψους 28 δις ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και η Κυβέρνηση, με αποκλειστική της ευθύνη, έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση συνολικά του προγράμματος. Άρα, δεν μπορεί να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια. Κι όλα αυτά βαφτίζονται «μαξιλάρι» ασφάλειας. Μόνο που την επόμενη μέρα -το ξέρετε πολύ καλά- οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν εντοπίσουν οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό πισωγύρισμα. Και το σωσίβιο, το οποίο λέτε ότι έχετε εξασφαλίσει, κινδυνεύει να αποδειχθεί τρύπιο στις θάλασσες των διεθνών αγορών. Που διαπραγματεύεται, κ. Τσίπρα, σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο; Στο 4,5%. Που είναι το αντίστοιχο της Πορτογαλίας;  Στο 1,9%. Που είναι το επταετές της Κύπρου; Στο 2,5%.

Η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο. Με δική σας ευθύνη. Εσείς κυβερνάτε τρεισήμισι χρόνια. Δεν πετύχατε την απαιτούμενη αποκλιμάκωση στα επιτόκια και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα μας εξασφαλίσουν μετά τον Αύγουστο χαμηλό κόστος δανεισμού. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης». Ούτε βέβαια βελτιώσατε την εικόνα του δημόσιου χρέους. Θυμίζω, για άλλη μια φορά, κ. Τσίπρα, κάτι το οποίο φυσικά δεν αναφέρεται στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης: Ότι το Δ.Ν.Τ εκτιμούσε το 2014 ότι το χρέος «κινείται σε μονοπάτι βιωσιμότητας». Έτσι δεν είναι κ. Τσακαλώτε; Κάνω λάθος; Δεν κάνω λάθος, γιατί έχω εδώ  τις αναλύσεις του Δ.Ν.Τ., που λέει ξεκάθαρα: «it appeared that no further debt relief would have been needed». Αυτό έλεγε το Δ.Ν.Τ. το 2014 για την πορεία του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα φτάσει κοντά στο 60%, το 2060. Τι λέει το Δ.Ν.Τ. στην έκθεση του 2017; «Greek debt is highly  unsustainable». «Εξαιρετικά μη βιώσιμο», μεταφράζω στα ελληνικά. Εκτοξεύετε το δημόσιο χρέος στο 195% του Α.Ε.Π. και οι ανάγκες χρηματοδότησής του στο 45% του Α.Ε.Π. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Πριν από κάποιες ημέρες ανακοινώσατε μια καταρχήν τεχνική συμφωνία, για την οποία ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε ότι «έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας». Έτσι δεν το είπατε;  Ενημερώστε μας, λοιπόν, σήμερα, κ. Τσακαλώτε, πόσο «νερό» βάλατε και σε ποιο «κρασί». Γιατί υποψιάζομαι ότι και εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις. Που καθώς φαίνεται θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας που θα μας συνοδεύει για αρκετά χρόνια ακόμα. Γιατί η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Το Μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο. Απλώς μεταλλάσσεται. Και η χώρα θα ενταχθεί σε ένα νέο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης που θα περιορίζει σημαντικά τους βαθμούς ελευθερίας μας. Ένα πλαίσιο παρακολούθησης διαφορετικό από αυτό στο οποίο εντάχθηκε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και βέβαια, η χώρα θα κληθεί να εφαρμόσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν ήδη ψηφίσει. Και χωρίς μάλιστα να έχουν εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση. Γι’ αυτό και λέμε ότι από τη χρηματοδότηση χωρίς Μνημόνιο, την οποία ζητούσατε το 2015, πήγαμε στο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.

Έχετε, ήδη, ψηφίσει -θα το ξαναπούμε, να το ακούσουν και να το εμπεδώσουν οι συμπολίτες μας- τη μείωση του αφορολόγητου, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη νέα μείωση των συντάξεων. Οι δημαγωγοί που υπόσχονταν 13η και 14η σύνταξη, λήστεψαν την 12η και τώρα θα πάρουν και την 11η σύνταξη από τους συνταξιούχους. Και ακόμα δεν έχετε απαντήσει σε μια ερώτηση 46 βουλευτών μας με την οποία σας ζητούμε να δώσετε, επιτέλους, λεπτομέρειες για τις περικοπές των συντάξεων που έχετε νομοθετήσει με το νόμο Κατρούγκαλου.

Αλλά, δυστυχώς, τα άσχημα νέα δεν σταματάνε εδώ. Για πρώτη φορά, από 1/1/2020 ο χαμηλόμισθος των 600 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Την ίδια ώρα που 2.000.000 συμπολίτες μας χρωστούν έως 500 ευρώ στην εφορία, αδυνατούν να πληρώσουν ή έστω να ρυθμίσουν αυτό το ποσό. Ήδη, έχουν καταγραφεί ένα εκατομμύριο κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν. Και, βέβαια, κάνατε μεγάλη κουβέντα για τον κατώτατο μισθό. Δεν είπατε κουβέντα για τη γενιά των 360 ευρώ, την οποία εσείς δημιουργήσατε, τους απασχολούμενους μερικής απασχόλησης, τους οποίους χρησιμοποιείτε για να αποδείξετε ότι η ανεργία μειώνεται. Αλλά βέβαια στα στοιχεία της ανεργίας δεν προσμετρούν τους 400.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ομολογουμένως μια θλιβερή επίδοση για κάποιους οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία, ως προστάτες των πιο αδυνάμων και τελικά έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους.

Κύριες και κύριοι βουλευτές, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα μας χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο εξόδου από την παρατεταμένη κρίση. Μια κρίση που μας έχει καθηλώσει στη μιζέρια και στην παρακμή. Δεν είναι ώρα ούτε για ωραιοποιήσεις, ούτε για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, το οποίο μπορεί να έρθει μόνο από ένα μεγάλο κύμα ιδιωτικών επενδύσεων. Και, ναι, πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές. Κουβέντα γι’ αυτό στο ολιστικό σχέδιο. Αντίθετα, καταλαβαίνω ότι ο ΕΝΦΙΑ θα κρατηθεί εκεί που είναι σήμερα στα 2,65 δις. Ο ίδιος ΕΝΦΙΑ τον οποίον εσείς λέγατε ότι θα καταργήσετε με ένα νόμο και με ένα άρθρο.

Από τη στιγμή που θα μειωθεί το αφορολόγητο ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να κατέβει στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Και τα κέρδη στις επιχειρήσεις πρέπει να φορολογούνται με 20% και όχι με 29%. Λέτε ότι θα το πάτε στις 26%, δηλαδή λέτε ότι θα επιστρέψετε τη φορολογία εκεί που τη βρήκατε. Στο 26% τη βρήκατε και την πήγατε εσείς στο 29%. Ποιον κοροϊδεύετε κ. Τσίπρα, επιτέλους;  Υπάρχει στο σχέδιό σας έστω και μια αναφορά για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φορολογία ως αναπτυξιακό κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις, ειδικά σε τομείς έντασης γνώσης; Για το πως θα ξαναπάρει μπρος η οικοδομή; Τι φορολογικά κίνητρα μπορούμε να δώσουμε για επισκευές σπιτιών, για περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις; Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δεν υπάρχει στο δικό σας σχέδιο.

Η χώρα χρειάζεται ένα «διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης», που θα ενεργοποιήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με κίνητρα επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες, με ριζοσπαστική αξιοποίηση κεφαλαίων, όπως αυτά του ασφαλιστικού συστήματος και με μια εφάπαξ, συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους Αλλά και με δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η μάχη με τον κρατισμό, την πολυνομία, τη γραφειοκρατία, είναι μια μάχη που δεν μπορεί να χαθεί.

H Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα γίνει επιτέλους μια χώρα φιλική στην επιχειρηματική κοινότητα. Γιατί το δίλημμα της επόμενης μέρας, πράγματι, κ. Τσίπρα, είναι πολύ καθαρό. Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές; Ποιος μπορεί να βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης; Ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα διανέμεται δίκαια σε όλους; Εμείς θέλουμε οι Έλληνες να ξαναπάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους. Και η Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Και κανείς να μην μείνει πίσω. Γι’ αυτό και επιμένουμε σε ένα παράλληλο δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους. Ναι, θέλουμε το Εγγυημένο Εισόδημα να πάει στο ένα δις για 800.000 φτωχούς συμπολίτες μας. Ένα ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο -σας θυμίζω- εμείς νομοθετήσαμε και εσείς πολεμήσατε τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής σας, για να μην ξεχνιόμαστε. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για κάθε Ελληνόπουλο. Και, βέβαια, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε προγράμματα που δεν αρκούνται σε επιδόματα για τους άνεργους, ειδικά τους νέους, αλλά τους επιμορφώνουν και τους οδηγούν πάλι πίσω στην παραγωγή.

Το κοστολογημένο οικονομικό μας πρόγραμμα δεν είναι, όμως, η μόνη απάντηση στα ζητούμενα της χώρας. Γιατί δεν είναι μόνο η οικονομία που απαιτεί να μπει ένα φρένο στη διαρκή υποχώρηση. Είναι η χώρα ολόκληρη που επιζητεί ένα νέο περιβάλλον με νέα αρχή. Η μείωση των φόρων, οι επενδύσεις και οι νέες δουλειές που εμείς σχεδιάζουμε, θέλουν μια άλλη ατμόσφαιρα από αυτήν του ψέματος, του διχασμού και των ρουσφετιών. Θέλουν θεσμούς που λειτουργούν και Δικαιοσύνη που εγγυάται την τήρηση των κανόνων. Η ανάπτυξη και η δημιουργικότητα δεν ανθίζουν με εγκληματίες στις γειτονιές, με κουκουλοφόρους στα Πανεπιστήμια και με Ρουβίκωνες στα πεζοδρόμια ή στα γραφεία. Θέλουν πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Και το αίτημα της ασφάλειας προέρχεται από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα με την ιδεολογική ή πολιτική τους ταυτότητα. Γρήγορη και αποτελεσματική διοίκηση. Παιδεία που βλέπει μπροστά και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δικαιοσύνη που απονέμεται γρήγορα. Και, βέβαια, μια χώρα που σηκώνει κεφάλι, χρειάζεται κύρος, διεθνείς συνεργασίες και σοβαρή διπλωματία. Και όχι αυτήν την αμηχανία που κρατάει ακόμη φυλακισμένα δύο παιδιά μας στην Τουρκία ή υπόγειες διαδρομές που ακολουθούνται στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Είστε υποχρεωμένος, κ. Τσίπρα, σήμερα μάλιστα, να τοποθετηθείτε επίσημα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και του Ελληνικού λαού για το απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που, όπως μας είπατε και είπατε και δημόσια, συζητήσατε με το Σκοπιανό ομόλογό σας. Πείτε μας, λοιπόν, ξεκάθαρα αν το έχετε ήδη απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμα μυστικά.

Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι Έλληνες δεν ζητούν απλά να κρίνουν όσα κάνατε ή δεν κάνετε τόσο καιρό, αλλά να επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Δεν θέλουν απλά να τιμωρήσουν αυτούς που απέτυχαν. Θέλουν το δικαίωμα στην ελπίδα. Όχι όμως στην ψεύτικη ελπίδα των ανέξοδων υποσχέσεων. Αλλά στην ελπίδα της αλήθειας. Στην αλήθεια της ελπίδας. Εκλογές λοιπόν. Εκλογές κυρία Γεννηματά. Δεν θα διαφωνήσουμε αν οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα ή σε δύο ή σε τρεις μήνες. Εμείς εξάλλου τις ζητάμε εδώ και δύο χρόνια τις εκλογές. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθούν τα έργα απέναντι στα λόγια. Το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα απέναντι στις αερολογίες των ολιστικών σχεδίων ανάπτυξης. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόβο. Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία απέναντι στο λαϊκισμό και την παρακμή. Και αυτή τη φορά, βέβαια, δεν βλέπω να καλείτε για ενίσχυση τους Podemos του κ. Ιγκλέσιας. Μάλλον θα απολαμβάνει την πισίνα του και δεν θα έχει πολύ χρόνο να σας διαθέσει για να σας υποστηρίξει στην προεκλογική σας εκστρατεία.

Για μια φορά, λοιπόν, κ. Τσίπρα, κάντε, επιτέλους, το σωστό. Συμφωνείτε μαζί μου, συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση. Δώστε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό την ευκαιρία να πάρει θέση. Μην τον δεσμεύσετε για χρόνια για να εξασφαλίσετε μερικούς ακόμη μήνες -γιατί τόσοι είναι- στην εξουσία. Και κυρίως μην υπονομεύετε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσετε τη συντριβή σας. Ο Ελληνικός λαός είναι σοφός. Και είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών τον έχει κάνει ακόμη σοφότερο. Εμπιστευθείτε την κρίση του. Σεβαστείτε την ετυμηγορία του. Αφήστε τον να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, γιατί αυτό αξίζει στη χώρα. Αξίζουμε καλύτερα και σύντομα ο ελληνικός λαός θα το αποδείξει στις κάλπες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here