Στόχος μια ΙΣΧΥΡΗ Ελλάδα – προσοχή στο «παρακράτος»

0
375

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης

Την εποχή που διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία – το 1991 – και δημιουργούνταν τα «αυτόνομα κράτη της» μεταξύ των οποίων και αυτό της περιοχής των Σκοπίων,στην Ελλάδα Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ως πολιτικός συντάκτης που κάλυπτα τις δραστηριότητες του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας ενα πρωί,ξημερώματα ήταν,πριν χαράξει ο ήλιος, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πετάξαμε για το Βελιγράδι. Πήγαμε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το βελιγράδι είχε αυτή τη βαριά μυρωδιά απο το «θειάφι» που έκαιγαν για να ζεσταθούν. Θέμα συζήτησης το «σκοπιανό πρόβλημα».

Το μεσημέρι προσγειωνόμασταν στην χιονισμένη και παγωμένη Βόννη – πρωτεύουσα ακόμη της Γερμανίας – για συζητήσεις με την γερμανική ηγεσία(Κολ-Γκένσερ). Το βράδυ ήμασταν στην Ρώμη μέσα σε ενα κομφούζιο απο συναντήσεις,δηλώσεις και συνεντεύξεις. Οταν πάλι χαράματα προσγειωνόμασταν στην Αθήνα είχε «καεί» η πρόταση Μιλόσεβιτς για διαμελισμό της περιοχής των Σκοπίων «μεταξύ των ενδιαφερομένων» καθώς και η «καθαρή λύση» να ονομαστούν «κάτι που δεν θα έχει σχέση με την μακεδονία».

Εκτοτε έχω παρεβρεθεί για αρκετά χρόνια σε όλες αυτές τις συζητήσεις των πρωθυπουργών μας,όπου κι αν γινόντουσαν,ενω βέβαια έχω επισκεφθεί την περιοχή των Σκοπίων και την έχω «εξερευνήσει» αρκετές φορές,μιλώντας με όσους ζούνε εκεί,αλλά και με τις εκάστοτε ηγεσίες τους. Οπως έμενα στα Σκόπια και τον καιρό του πολέμου στην Βοσνία κλπ

Και ως μακεδόνας βορειοελλαδίτης που γεννήθηκα στην Θράκη με καταγωγή απο τις χαμένες πατρίδες του Βυζαντίου,είχα ένα «επιπλέον ενδιαφέρον». Τα λέω όλα αυτά γιατί σήμερα ως χώρα και ως λαός βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο «σταυροδρόμι» που για να το περάσουμε με επιτυχία, θα πρέπει να αποκτήσουμε «σιδερένια πειθαρχία,οραματικό σχέδιο, αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα» όπως και να ξανα-θυμηθούμε οτι είμαστε «Ελληνες».

Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης,της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ. Με πολύ ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας σε όλα τα επίπεδα(το δείχνουν τα ελληνόπουλα σε όποιο μέρος της Γης κι αν πάνε για εργασία). Πρωταγωνιστεί στο θαλάσσιο εμπόριο καθώς Ελληνες ελέγχουν τον παγκόσμιο στόλο και αναμφίβολα διαθέτει το καλλύτερο τουριστικό προϊόν στον Πλανήτη,την θέση της. Παρα την φοβερή οικονομική κρίση στην οποία την βύθισαν «ορισμένοι» μπορεί απο τον Σεπτέμβριο να αποκτήσει «βαθμούς ελευθερίας» που να της επιτρέψουν να…ανασάνει επενδυτικά.

Καθώς λοιπόν αρχίζει η συζήτηση για την ανάπτυξη της χώρας επάνω σε ενα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο,δεν πρέπει οι «σκοτεινές δυνάμεις» με τις προβοκάτσιες τους ή με άλλα μέσα που ενδεχομένως διαθέτουν «να μας πάνε πίσω» ή ακόμη να μας καθηλώσουν.

Ο ισλαμοφασισμός είναι «απέναντι μας» – για ευνόητους λόγους. Η ορθοδοξία είναι η θρησκευτική μας πίστη(των περισσοτέρων),που όμως δεν πρέπει να έχει σχέση με την άσκηση εξουσίας ή τις κυβερνητικές επιλογές της. Εχει τεράστια σημασία η Ελλάδα για τους «σωστούς γεωστρατηγικούς,οικονομικούς κ.α. λόγους» να κάνει επιλογές που θα την δυναμώσουν. Για παράδειγμα όπως πάει να εξελιχθεί το «σκοπιανό» είτε «ναι» πούμε σε σύνθετη ονομασία,είτε «οχι» πούμε,χαμένοι θα βγούμε – όπως το πάμε…(γιατί σημασία έχει τι θα αναγνωρίσει ως «δικαίωμα» σε αυτή την περιοχή η Ελλάδα).

Η προσωπική μου θέση,άποψη και γνώμη είναι οτι η Ελλάδα θα έπρεπε να προσέλθει με τους συμμάχους της – καθαρά πράγματα – με μια και μόνο θέση όπως ακριβώς διατυπώθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: Καμμία ονομασία με το όνομα μακεδονία ή παράγωγα της λέξης αυτής. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Και καμμία συζήτηση πέραν αυτού. Τόσο απλό και κρυστάλλινο και απόλυτα δίκαιο.

Καθώς στις ΗΠΑ η νέα διοίκηση Τράμπ φαίνεται οτι ακόμη βρίσκεται «στον αέρα» σε πολλά θέματα,βρίσκει έδαφος το «παλιό σύστημα» να προωθεί τις (βλαπτικές για εμάς) θέσεις του.Τα επεισόδια σε βάρος του δημαρχου της θεσσαλονίκης,δεν δείχνουν να είναι και τόσο…αυθόρμητα(μάλλον το αντίθετο). Που σημαίνει οτι ορισμένες περίεργες -παρακρατικές- δυνάμεις ενεργοποιούνται και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει αρκούντως.

Καθώς οι ΗΠΑ αποχωρούν απο την Τουρκία και μετατρέπουν συνολικά την Ελλάδα σε μια «Νατοϊκή βάση» και καθώς επιθυμούν τον στρατιωτικό έλεγχο και της περιοχής των Σκοπίων – υποτίθεται για αυτό μας πιέζουν να βρούμε λύση για το όνομα της περιοχής αυτής προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ –  μια ενδεχομένως πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ,στην διάσκεψη του Ιουνίου, να είναι η ανάπτυξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων πχ αντιαεροπορικών συστοιχιών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή των Σκοπίων. Μπορούν οι Ελληνικές Νατοϊκές στρατιωτικές δυνάμεις να καλύψουν όλη αυτή την περιοχή. Αυτό άλλωστε δεν θέλουν;

Μεγάλη λοιπόν προσοχή στις «παγίδες» και να πεισθούν άπαντες – ακόμη και τα pay roll του Σόρος για παράδειγμα, που μας έχουν κατακλύσει – οτι προς το συμφέρον τους είναι μια ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ. Μόνο να κερδίσουν έχουν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here