Ημέρα μνήμης για τον Ελληνισμό,η ποντιακή γενοκτονία Κανένας λόγος δεν μπορεί να δικαιολογήσει «το πέπλο της σιωπής»  μιας γενοκτονίας -Τούρκοι και Γερμανοί έσφαξαν τους Πόντιους

0
363

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Μέρα μνήμης  η 19η Μαΐου  για την τραγική επέτειο του Ελληνισμού που εγείρει ιστορικές μνήμες τις οποίες κανένας άνθρωπος και όχι μόνο ο Έλληνας δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ. Είναι η ημερομηνία  που σηματοδοτεί  τα δεινά που πέρασε  το Ελληνικό Έθνος και ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί το παράδειγμα  εξόντωσης του «άλλου» όχι επειδή διέπραξε  κάτι, ούτε επειδή αυτό ήταν συνάρτηση και αποτέλεσμα πολέμου, αλλά επειδή ήταν «διαφορετικός» ως προς την εθνότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό. Όπως οι Εβραίοι στα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας, οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι  στην εποχή των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ.

Από τον Απρίλιο του 1909 όπου οι Νεότουρκοι έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο της εξουσίας, έδειξαν  το πραγματικό τους πρόσωπο.

Πίσω από τον «φιλελευθερισμό τους»  κρυβόταν ο άκρατος εθνικισμός, που στρεφόταν εναντίον  Ελλήνων και  Αρμενίων, βάση, μιας προσχεδιασμένης γονοκτονίας κάτι που το επιβεβαιώνουν  οι διπλωμάτες των σύμμαχων χωρών των νεότουρκων, όπως η Γερμανία η Αυστρία και η Αγγλία.

Πρώτα θύματα οι Έλληνες του Πόντου. Το σχέδιο  εφαρμόζουν τα «τάγματα θανάτου» και οι Τσέτες, αν και  είναι δύσκολο να νικήσουν μόνοι τους τους Έλληνες ακρίτες, γι αυτό ζητήθηκε βοήθεια από τον τουρκικό στρατό.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ πηγαίνει στη Σαμψούντα για να  οργανώσει με τη βοήθεια των γερμανών αξιωματικών τη δεύτερη και τελική φάση της γενοκτονίας των Ποντίων. Το Ποντιακό αντάρτικο προκαλεί τον θαυμασμό στους στρατιωτικούς ηγέτες της εποχής.

Ο τούρκος ηγέτης, ο αρχηγός του στρατού και  ο Ιμσέτ  Ινονού, σε συνεργασία με τους «συμμάχους μας»  ολοκλήρωσαν  τη σφαγή του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γενοκτονία 353.000 Πόντιων – το 50% του πληθυσμού –  και απώλειες της πατρογονικής τους εστίας, που  έγινε αντικείμενο αγοραπωλησίας των μεγάλων «πολιτισμικών δυνάμεων» της εποχής για να εδραιώσουν τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά τους συμφέροντα.

«Να έχετε κατά νου  μονάχα, τον πλούτο  που έχουν οι γκιαούρηδες στην πόλη σας και να σκεφτόμαστε ότι, μόλις τους βγάλετε από τη μέση, όλα αυτά θα  γίνουν δικά σας! Σκοτώστε κάθε μη μουσουλμάνο! Σκοτώστε, αλλά μόνο στα κρυφά. Αργότερα  θα δράσουμε  φανερά στο φως της ημέρας»  δήλωνε  ο Κεμάλ Ατατούρκ προς τους στρατιώτες και στα «τάγματα θανάτου» και  συμπληρώνει το Δεκέμβριο του 1916 ο Ραφέτ Μπέης: «Πρέπει να τελειώνουμε με τους Έλληνες, έδωσα εντολές  στα περίχωρα τάγματα να σκοτώνουν όποιον Έλληνα  βρίσκουν στο δρόμο τους…».

Έκθεση του «Φορέϊν Όφις»:  Τον Δεκέμβριο του 1916 κάνει αναφορά  ότι στην Κωνσταντινούπολη  κάηκαν 33 ελληνικά χωριά και δολοφονήθηκαν 310 Έλληνες.

Η Τουρκική  βαρβαρότητα κατέστρεψε  815 ποντιακές  κοινότητες, 1.100 εκκλησίες και 960 σχολεία αφού πρώτα τα λεηλάτησαν, στη συνέχεια τα έκαψαν. .

Οι υπαίτιοι αυτής της γενοκτονίας ποτέ δεν τιμωρήθηκαν. Οι Γερμανοί αναγνώρισαν τα ολοκαυτώματα που διέπραξαν ως ναζί  και οι υπεύθυνοι καταδικάστηκαν. Ο Κεμάλ Ατατούρκ όμως έγινε ήρωας και πατέρας του «έθνους». Οι Τούρκοι  ακόμη και σήμερα  αρνούνται επιμόνως την ευθύνη τους και αντίθετα θεωρούν εχθρούς τους, όσους κατηγορούν την τότε ηγεσία για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Φτάνουν να εξαγοράζουν συνειδήσεις για να παραχαράξουν τα ιστορικά γεγονότα… και να ρίχνουν την ευθύνη στους Πόντιους, ότι αυτοί προκάλεσαν τον Τουρκικό Στρατό για τη γενοκτονίας τους!!!

Από την ελληνική πλευρά υπήρξε μακρά σιωπή. Ακόμη και κατά τη διάρκεια  των εγκληματικών εκκαθαρίσεων, σπάνιες ήταν οι αναφορές ακόμη και στον ελληνικό τύπο. Το οικουμενικό πατριαρχείο μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες  της τότε κυβέρνησης.

Το 1944 σε εισηγητική έκθεση  προς τη Βουλή για την καθιέρωση της Μνήμης της 19ης  Μαΐου αναφέρεται: «Γεωπολιτικοί  λόγοι και κρατικές σκοπιμότητες επέβαλαν  μέχρι τα τελευταία χρόνια να παραμείνει λησμονημένη από τους νόμους της ελληνικής  πολιτείας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας αυτή η πολιτική  γενοκτονία». Δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποιοι ήταν οι λόγοι της σιωπής. Κανένας λόγος  δεν μπορεί να δικαιολογήσει  το πέπλο της σιωπής  μιας γενοκτονίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here