Ο Τράμπ ακολουθεί το Ισραήλ εναντίον του Ιράν

0
111

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι ένα πρόσωπο ενήμερο σε σχέση με τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί με τη σύναψη της συμφωνίας, καθώς και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα.

Εντούτοις, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πραγματοποίησε καμία αναφορά στην απόφαση του σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μακρόν. Ομοίως, το δημοσίευμα των New York Times διεψευσέ και ο Λευκός Οίκος μέσω ενός ανώτατου αξιωματούχου του, ο οποίος δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν είπε στον Μακρόν «αυτά τα πράγματα».

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας. Εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος βγάλει όντως τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, κάνοντας πράξη μία από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποξενωθούν ακόμη περαιτέρω από τους συμμάχους τους και θα έρθουν σε ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση με τους αντιπάλους τους σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να κράτησουν απέναντι στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, αβεβαιότητα αναμένεται να επισκιάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από αυτή, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here