Ο Εμμάνουελ Μακρόν στην Αθήνα Ελπίδες στην κυβέρνηση για επενδύσεις

0
211

«Μήνυμα εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα στέλνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με συνεντεύξεις του στα ΝΕΑ και την Καθημερινή στις οποίες δηλώνει «αισιόδοξος» για το μέλλον της χώρας μας.

Εκφράζει την υποστήριξή του στην προσπάθειά της να βγει από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί, και στον βαθμό που του αναλογεί ενθαρρύνει γαλλικές επενδύσεις καθώς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα πλαισιώνεται από εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών ομίλων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη​ που παραχώρησε στους Αλ. Παπαχελά και Αθ. Έλλις ​, ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αποκλείει με εμφατικό τρόπο κάθε σκέψη περί Grexit, επισημαίνοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σηματοδοτούσε, αργά ή γρήγορα, το τέλος του ευρώ.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Αθήνα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη της άμυνας, μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ενωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο.

Μιλά για την αποτελεσματική συνεργασία Αθήνας – Παρισιού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι με τη συμπεριφορά της έχει απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα υποστεί τις συνέπειες. Ωστόσο, σπεύδει να ταχθεί κατά της πλήρους ρήξης, καθώς η Αγκυρα παραμένει ένας ουσιαστικός εταίρος σε πολλές κρίσεις που αφορούν την Ευρώπη, όπως είναι η τρομοκρατική απειλή και η μεταναστευτική πρόκληση για την οποία σημειώνει ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση της πίεσης προς την Ελλάδα. Και γι’ αυτό, συμπληρώνει, ο ίδιος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν

**Πέραν του πολιτικού και οικονομικού της ενδιαφέροντος, η διήμερη παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα –η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του αρχηγού του γαλλικού κράτους– θα έχει εξόχως συμβολική διάσταση. Αυτό υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο Γάλλος πρόεδρος το απόγευμα της Πέμπτης στην Πνύκα με κεντρικό άξονα τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της Ε.Ε.

Ο νέος ηγέτης της Γαλλίας φρονεί ότι η κρίση που έπληξε τα τελευταία χρόνια την Eνωση δεν περιορίστηκε στο νόμισμα ή ευρύτερα στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά πήρε χαρακτηριστικά κρίσης της δημοκρατίας και της αξιοπιστίας της Ε.Ε., όπως κατέδειξε η λαϊκή ετυμηγορία σε αρκετές χώρες, με κορύφωση την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Βrexit. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρεί αναγκαία την προώθηση μεγάλων αλλαγών στους θεσμούς της Ενωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης ώστε να δοθεί νέα πνοή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Με φόντο την Ακρόπολη, ο Μακρόν θα αναπτύξει τις προτάσεις που εννοεί να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και για τις οποίες έχει προϊδεάσει τους συνομιλητές του με την πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point. Σε αυτές περιλαμβάνεται η θέσπιση επαρκούς προϋπολογισμού, υπουργού Οικονομικών και κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, όπως και μηχανισμού άμεσης παρέμβασης για την πρόληψη κρίσεων, όπως εκείνη που πυροδοτήθηκε από αφορμή το ελληνικό χρέος.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα επιμείνει στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωζώνη μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου, στον αντίποδα της στενά τεχνοκρατικής διαχείρισης. Ως προς τη διαδικασία δρομολόγησης αυτών των αλλαγών, θα προτείνει να ξεφύγει η Ενωση από την πεπατημένη που θέλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επεξεργάζεται ένα σχέδιο αλλαγών, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια ή τους πολίτες με δημοψήφισμα. Αντ’ αυτών θα προτείνει μια ευρωπαϊκή συμβατική συνέλευση, αποκορύφωμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αναφορικά με την πρόταση του Β. Σόιμπλε για μετεξέλιξη του ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το Ελιζέ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει επιφυλακτικό. «Το θέμα δεν βρίσκεται στον όρο που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν πρόκειται το ESM να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους για την τόνωση των επενδύσεων, η πρόταση είναι καλοδεχούμενη. Αν πρόκειται όμως να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά της κυριαρχίας, σε θέματα προϋπολογισμού και δημοσιονομικής πολιτικής, από την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις σε μια ανεξέλεγκτη, τεχνοκρατική αρχή, τότε δεν βλέπουμε κάτι το θετικό», διευκρινίζεται.

Ενα από τα θέματα που αναμένεται να θίξει ο Μακρόν είναι και η πρότασή του για μια ρύθμιση που διατηρεί υπό ευρωπαϊκό έλεγχο τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις των κρατών-μελών, κυρίως στα πεδία της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής οικονομίας – μια πρόταση που συναντά υποστήριξη από τη Γερμανία και την Ιταλία. Η γαλλική πλευρά αναγνωρίζει, βέβαια, τις εύλογες ανησυχίες χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που προσέλκυσαν μη Ευρωπαίους επενδυτές (κυρίως από την Κίνα) την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας τους, και διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα αναίρεσης αυτών των συμφωνιών.

Η μετανάστευση

Στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος με τον Eλληνα ομόλογό του Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα θα συζητηθούν επίσης τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, όπου οι δύο χώρες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Το Παρίσι σημειώνει ότι, αναφορικά με το μεταναστευτικό, η κατάσταση στο Αιγαίο έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, αν και δεν κρύβει την ανησυχία του για μια ορισμένη αύξηση που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στις ροές από την Τουρκία.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο επίσης θα συζητηθεί στην Αθήνα, γαλλικές διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Μακρόν, αν και μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, συνέβαλε ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη στο Ecofin του περασμένου Ιουνίου. Οσο για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η Γαλλία μένει στη θέση ότι θα συζητηθούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018, σημειώνοντας ότι μακροπρόθεσμα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του χρέους είναι η τόνωση της ανάπτυξης.

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του.

Ειδικότερα, ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ αναμένονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Πέμπτη στις 13.00, όπου θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουν για το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου στις 13.30 ο Γάλλος Πρόεδρος να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 13.45 ο κ. Μακρόν, μετά της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Η επίσημη τελετή υποδοχής, περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδος, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δυο Αντιπροσωπειών.

Ακολούθως, οι δυο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα μεταβούν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δυο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά κατ΄ιδίαν τους συνάντηση.

Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).

Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21.00-23.00).

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε.Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

***Επίθεση με μπογιές πραγματοποίησαν άγνωστοι στο Γαλλικό Ιντσιτούτο, στην οδό Σίνα, το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, άγνωστοι που επέβαιναν σε τρία δίκυκλα πέταξαν κόκκινη μπογιά σε μία από τις εισόδους του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω κτίριο, όπου στεγάζεται και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, πρόκειται να παρευρεθεί ο Γάλλος Πρόεδρος την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ, θέτει από σήμερα σε εφαρμογή εκτακτα μέτρα ασφαλείας για διάστημα 24 ωρών λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου προέδρου.

**Εκτακτα μέτρα ασφαλείας θέτει από σήμερα το πρωί σε ισχύ και για διάστημα 24 ωρών η ΕΛ.ΑΣ., λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), στα έκτακτα μέτρα αστυνόμευσης θα μετάσχουν 500 έως 700 αστυνομικοί απ’ όλες σχεδόν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., συμπεριλαμβανομένης της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΚΑΜ. Αρμόδιοι αξιωματούχοι έλεγαν χθες ότι η αστυνομική κινητοποίηση θα είναι αντίστοιχη εκείνης του περασμένου Νοεμβρίου, όταν την Αθήνα επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής είναι προγραμματισμένο να φτάσουν στο «Ελ. Βενιζέλος» σήμερα, νωρίς το μεσημέρι. Ο κ. Μακρόν αναμένεται να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη (1.30 μ.μ.) και αμέσως μετά θα επισκεφθεί διαδοχικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικό σχέδιο ασφαλείας έχει προβλεφθεί για την επίσκεψη και ομιλία του Γάλλου προέδρου στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Είναι η πρώτη ομιλία αρχηγού ξένου κράτους στον εν λόγω χώρο, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τελικά επιλέξει, για λόγους ασφαλείας, να εκφωνήσει τον λόγο του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Είχε προηγηθεί, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, η επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Σύνταγμα.

Σήμερα, η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη αναμένεται να ελεγχθεί εξονυχιστικά από αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών και να «σφραγιστεί» αρκετές ώρες πριν μεταβούν εκεί ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Αλέξης Τσίπρας. Στη διάρκεια των ομιλιών (θα διαρκέσουν συνολικά μία ώρα) «ομπρέλα» ασφαλείας θα δημιουργήσουν εναέρια μέσα αστυνόμευσης, άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), ενώ στη διάθεση των διωκτικών αρχών θα βρίσκονται και συσκευές απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος θα διανυκτερεύσει στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Ως εκ τούτου, η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος θα βρίσκεται από σήμερα το πρωί και μέχρι την αναχώρηση του κ. Μακρόν σε κλοιό ασφαλείας.

Την Παρασκευή οι κ. Μακρόν και Τσίπρας θα έχουν συναντήσεις με Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει χαιρετισμό στα μέλη της γαλλικής «κοινότητας» της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής στην οδό Σίνα, που σημειωτέον τον περασμένο Φεβρουάριο είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιούνται διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων ανάλογα με τις μετακινήσεις του, καθώς και των υπολοίπων μελών της αποστολής.

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας προβλέπεται να ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά η κ. Μπριζίτ Μακρόν θα επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την Αρχαία Αγορά και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος συνοδευόμενη κατά περίπτωση από τη σύζυγο του κ. Παυλόπουλου, Βλασία και τη σύζυγο του κ. Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here