Το σύνδρομο του σκορπιού

0
333

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Μήπως είναι προτιμότερο να είμαστε ο «κανένας» και να παραμείνουμε στη σπηλιά του Πολύφημου; Ερώτημα θέτω! Μαζί και ανησυχία για το ταξίδι στις αφρισμένες θάλασσες!

Έχουν ληφθεί οι δέουσες μέριμνες ή μήπως πάμε χύμα στο κύμα; Έχω, πάλι, την ανησυχία ότι στο τέλος θα βρεθούμε δεμένοι στο κατάρτι, ρακένδυτοι, πεινασμένοι και διψασμένοι…

Βγαίνουμε, λοιπόν, από το μνημόνιο. Το ένα και μοναδικό που είναι το ίδιο από το 2010. Το αφήνουμε  πίσω μας. Όχι όμως και τις μνημονιακές πολιτικές που θα τις κουβαλάμε μέχρι το… 2060!

Ακόμη και το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το σχέδιο για την επόμενη μέρα που οφείλουμε  να συντάξουμε πρωτίστως για τους Έλληνες και καταστατικά για τους τοκογλύφους δανειστές μας, πρέπει να λάβει την έγκριση του ιερατείου των Βρυξελών.

Αλλά ακόμη και αν υπήρχαν οι καλύτερες των προθέσεων από την πλευρά της Ε.Ε. θα είχαν μικρή επίδραση στην  ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας αν δεν συνοδεύονται από αναγκαίες και κρίσιμες προϋποθέσεις:

-κούρεμα του δημόσιου χρέους,

-αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος,

-μείωση των συντελεστών ‘άμεσων και έμμεσων φόρων,

-κωδικοποίηση των νόμων,

-ξεσκαρτάρισμα της Δικαιοσύνης,

-εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης…

Σε αντίθετη περίπτωση, όσα χρήματα και αν δοθούν και κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς, θα καταλήξουν στις μαύρες τρύπες του πελατειακού σύμπαντος  και της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής.

Αυτό το διάστημα γίνεται κουβέντα για επανακαθορισμό των θεσμών και των δομών της Ε.Ε. Ωστόσο, τα  όνειρα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για τη μετεξέλιξη της Ένωσης, πάνε περίπατο καθώς ήδη με το σχηματισμό Κυβέρνησης, η Γερμανία ξαναφοράει το απαίσιο και αποκρουστικό της προσωπείο και απορρίπτει  συλλήβδην κάθε νέα ιδέα, κάθε καινούργια πρόταση..

Το «επισημοποίησε» ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλωντ Γιουνκέρ, δηλώνοντας ότι «η Ε.Ε δεν έχει ανάγκη νέων θεσμών», που σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις ονειρώξεις περί κοινής άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ένωσης…

Σε εθνικό  επίπεδο οι Γερμανοί μας (ξανα)είπαν ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα μπορούσε να γίνει κουβεντούλα για το χρέος. Δηλαδή, κουβέντα να γίνεται…

Και προφανώς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το ΔΝΤ που εξ αρχής μιλούσε για την απαρέγκλιτη ανάγκη γενναίου κουρέματος και όχι απλής διευθέτησης όπως στη συνέχεια αποκαλέστηκε.

Από την αρχή οι τεχνικοί του ΔΝΤ, εφαρμόζοντας την ίδια μονεταριστική συνταγή τους, πρότειναν ισοπεδωτικές αλλαγές στα εργασιακά, μείωση κρατικών δαπανών, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, εκποίηση δημοσίων επιχειρήσεων και πάντως, γενναία μείωση του χρέους.

Κατόπιν εμμονής  της Γερμανίας, στην Ελλάδα επιβλήθηκαν όλα τα άλλα με σαδιστική διάθεση και αποκλείστηκε η μείωση του χρέους που εν τέλει ακυρώνει τις ανθρωποθυσίες  των Ελλήνων στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων…

Οι Γερμανοί έχουν σκοτεινό ιστορικό προηγούμενο. Πρώτα καταστρέφουν τις χώρες και μετά καταστρέφονται και οι ίδιοι. Διακατέχονται από το αποκαλούμενο σύνδρομο του σκορπιού που ζητά από το βάτραχο να τον περάσει στην απέναντι όχθη. Και όταν ο συμπαθής βάτραχος- σκεπτόμενος ορθολογικά- ξεπερνά τον ενδοιασμό του, ο σκορπιός στη μέση της διαδρομής τον τσιμπά. Εμβρόντητος τότε ο βάτραχος ερωτά γιατί το έκανε, αφού  και οι δύο θα πεθάνουν. Ο σκορπιός απαντά στωικά:  δεν μπορώ να επιβληθώ στη φύση μου…

Οι Γερμανοί σκοπίμως επιμένουν στην παραμονή της χώρας στο φρενοκομείο της Ε.Ε. προκειμένου να αρπάζουν ότι τους ενδιαφέρει  και φυσικά  να εκμεταλλεύονται αενάως όλα τα φυσικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Η Ελλάδα από τις αρχές της κρίσης έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ  πανηγυρίζει  για αναιμικές αυξήσεις της τάξης του 1-2 % και για εξωφρενικά πλεονάσματα που προέρχονται κυριολεκτικά από το αίμα της ελληνικής οικονομίας.

Αλήθεια, τι κάνει η  Κυβέρνηση για το θέμα του χρέους. Τι θέσει έχει;  Γιατί δεν ενημερώνει πολίτες και κόμματα; Επίσης, γιατί κρατάει κρυφό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης;  Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή που δεν αφορά το σήμερα και το αύριο, αλλά προσδιορίζει το μέλλον- εγγύς και απώτερο- προτιμά να κάνει το παιχνίδι της τυφλόμυγας και όχι να μιλάει ανοικτά, όπως οφείλει να συμπεριφέρεται κάθε κόμμα της Αριστεράς!

Επιπροσθέτως και πάλι ένεκα της κακεντρεχούς και αποικιοκρατικής εμμονής των Γερμανών- λόγω της εξοντωτικής και απωθητικής φορολόγησης- έχει αποκλειστεί κάθε περίπτωση έλευσης σοβαρών επενδύσεων στη χώρα. Το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν είναι καν νεοφιλελεύθερο. Είναι σκοπίμως καταστροφικό. Και αυτό οφείλεται κατά  βάση στη Γερμανία.

Τη Γερμανία που καταστρέφει ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Ένεκα αυτής της εμμονής καταστρέφεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και επελαύνει η ακροδεξιά.  Οι λαοί αγανακτισμένοι εναντίον των γερμανών που θέτουν τους κανόνες, στρέφονται στην ακροδεξιά.

Κοντολογίς, μετά από 10 χρόνια  κρίσης και μνημονίων οικονομικά είμαστε  στον ίδιο παρονομαστή και εθνικά βρισκόμαστε  πάνω σε παγόβουνο που μέρα με τη μέρα λιώνει στη θάλασσα του Αιγαίου.

Υ.Γ. Προτείνω μαζί με την άκρως επείγουσα ρύθμιση περί της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, να ενσωματωθεί και πρόβλεψη για τη γονεοθέτηση- δηλαδή τη δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών να «υιοθετούν» και γονείς- ώστε επιτέλους να βγούμε μπροστά, προοδευτικά, ριζοσπαστικά, ανατρεπτικά. Χαίρε ώ χαίρε Αριστερά!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here