Ελληνική κυβέρνηση: Απαράδεκτη και απορριπτέα η ανταλλαγή των «8» με τους δύο έλληνες αιχμαλώτους

0
233

Αυστηρή είναι η απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις νέες δηλώσεις του Ερντογάν που συνέδεσε για πρώτη φορά με τέτοια ευθύτητα το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, μιλώντας για ανταλλαγή.

«Απαράδεκτη και απορριπτέα» οποιαδήποτε αναφορά «περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάτι που η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή που ο Ερντογάν άρχισε να ψελλίζει ιδέες περί ανταλλαγής.

«Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις» προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει πάντως να τονίσει και το «θετικό σκέλος» των δηλώσεων Ερντογάν, «τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο».

«Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο» σπεύδουν πάντως να προσθέσει ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο

«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος.

Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια.

Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις«.

Κανένα παζάρι για τους δύο στρατιωτικούς λέει ο πολιτικός κόσμος

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ερντογάν που «παζαρεύει» την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

«Αδιανόητα και λυπηρά» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τα όσα είπε περί ανταλλαγής ο Τούρκος πρόεδρος, καταλογίζοντας στην Άγκυρα σύγχυση και «απαράδεκτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου».

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του είχε σχολιάσει πως οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν ότι οι δύο Έλληνες είναι ουσιαστικά όμηροι της Άγκυρας. «Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι» έγραψε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. «Και ο Πρωθυπουργός με την κυβέρνησή του να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα», πρόσθεσε η Πειραιώς.

Η Αθήνα θα πρέπει να πει «όχι» σε ανίερες συναλλαγές τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση αμφιθυμία και διγλωσσία.

Για «ανατολίτικα παζάρια», τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τις ευρωπαϊκές αξίες κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Κάλεσε δε την Άγκυρα να το πάρει απόφαση ότι εδώ κυριαρχεί το Δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here