Κυριάκο Σταμέλο είσαι στη συνείδηση μας, στο πάνθεο των ΗΡΩΩΝ Σε αποχαιρετώ με  αγάπη  και συγκίνηση ! Στέφανος.

0
317

Του Στέφανου Τζουμάκα

Κυριάκο Σταμέλο είσαι στη συνείδηση μας στο πάνθεο των ΗΡΩΩΝ: Σε αποχαιρετώ με  αγάπη  και συγκίνηση ! Στέφανος .

Σήμερα(σημ: χθες)  είναι ημέρα αποφράδα  , η αμερικανόπνευστη και ξενοκίνητη δικτατορία εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας , σαν σήμερα  πριν 51 χρόνια (21 Απριλίου 1967).

Σήμερα αποχαιρετούμε  , τον  αγωνιστή Κυριάκο Σταμέλο που ήταν στην  ομάδα διαπραγμάτευσης  με τους εκπροσώπους της χούντας  , πριν την εισβολή του Τανκς και  δυνάμεων του στρατού  στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 73.

Ο Κυριάκος ήταν τότε από τους υποχρεωτικά  στρατευμένους φοιτητές από το στρατιωτικο φασιστικό καθεστώς .Πήδηξε τα κάγκελα – παρά τη διαφωνία μας οτι  θα  τον συλλάβουν – και είπε «σαν στρατιώτης ,σαν άνθρωπος και σαν φοιτητής  σας καλώ να εγκαταλείψουμε  το κτήριο».

Ο Κώστας Λαλιώτης , πηδώντας και αυτός τα κάγκελα, προσπάθησε να επιβάλει  διαπραγμάτευση   γιατί ήταν αποκοτιά  , αυτό που είπε ο αείμνηστος Σταμέλος  , δηλαδή να εγκαταλείψουμε το κτήριο  με το πιθανολογούμενο μακελειό . Επέμενα μέχρι  τέλους ( μέχρι που χτύπησε το Τανκς τη πύλη , με οδηγό  τον υπίλαρχο  Τεθωρακισμένων Γουνελά) οτι πρέπει  να υπάρχει ασφαλής διαπραγμάτευση , δηλαδή να μη συλληφθεί κανείς  και να μη σκοτώσουν κανένα άλλο και ασφαλής έξοδος  σε   εφτα χιλιάδες  αγωνιστές που ήταν ΕΝΤΟΣ  του Πολυτεχνείου με μόνο όπλο  την Εθνικό  Ύμνο  και το ραδιοφωνικό σταθμό που ο Δημήτρης Παπαχρήστος  , επαναλάμβανε :«Είμαστε άοπλοι, αδέλφια στρατιώτες δεν θα κτυπήσετε».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας  Χριστολουκάς μου είπε :«Κατέβα κάτω , βγες έξω» και  εσύ Τζουμάκα και « θα τα πούμε».  Και του απάντησα : «Ο στρατός πρέπει να βρίσκεται στα σύνορα και όχι στην οδό Πατησίων !»

Αυτά και άλλα  αποτελούν   ιστορικά βιώματα  και μέρος των καταθέσεων μας  στη Δίκη των Βασανιστών  και στη Δίκη του Πολυτεχνείου. Οι  βασανιστές  μας καταδικάστηκαν σε πολυετείς  καθείρξεις και οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος σε ισόβια .

Κυριάκο  ξέρουμε οτι τα αίτια  που διαμορφώνουν  τον ακροδεξιό και το ΦΑΣΙΣΤΑ  είναι πολλά .Ξανά και ξανά  η ανθρωπότητα , αλλά  και ο ελληνικός λαός  θα έχει  πόλεμο  με το φασιστικό τέρας και την άκρα δεξιά . Θα είναι ανειρήνευτη  αυτή η πάλη  Κυριάκο Σταμέλο. Είσαι στη συνείδηση μας στο πάνθεο των ΗΡΩΩΝ: Σε αποχαιρετώ με  αγάπη  και συγκίνηση!

Σημείωση του iR: Ο Κυριάκος Σταμέλος πέθανε ξαφνικά και η εξόδιος ακολουθεία τελέσθηκε στην Αθήνα,ενώ η ταφή του παρουσία των φίλων και συναγωνιστών του ακολούθησε στην Ερέτρια Εύβοιας. Ο Κυριάκος Σταμέλος ήταν απο τα στελέχη της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που δεν διεκδίκησε και δεν πήρε το παραμικρό δημόσιο αξίωμα τα χρόνια που ακολούθησαν,γι αυτό και παρέμεινε «άγνωστος και ταπεινός» και στο τέλος της ζωής του,στην ουσία χωρίς καν εισοδήματα ή κάποια σύνταξη. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2017 πέθανε και ο Μιχάλης Γουνελάς,ο επικεφαλής των αρμάτων μάχης που περικύκλωσαν το κτίριο του Πολυτεχνείου τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Ο οποίος αποτάχθηκε απο τις Ενοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό του στρατιώτη και πέρασε 14 μήνες από τη ζωή του στη φυλακή για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.Μία εβδομάδα πριν του συμβεί το μοιραίο, χάρισε το ξίφος που έλαβε κατά την τελετή της αποφοίτησής του από τη Σχολή Ευελπίδων στην εγγονή του. Στην κηδεία του είχε πάει ο Κυριάκος Σταμέλος σε μια κίνηση συγχώρεσης εκείνων των γεγονότων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here