Α.Σαμαράς,με μνήμη «χρυσόψαρου»

0
296

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Με το άρθρο του ο κ. Σαμαράς στην «Καθημερνή» είχε δυο στόχους, πρώτον το εσωτερικό της Ν.Δ και τον αρχηγό της, θέλοντας να του θυμίσει ότι είναι παρών και «υπολογίσιμος» παράγοντας για τις εξελίξεις του κόμματος και θα πρέπει να προσέξουν τη στάση που θα κρατήσουν για το σκάνδαλο της Novartis και δεύτερο ήταν να παρουσιαστεί στους πολίτες ως μάχιμος προστάτης των ελληνικών συμφερόντων της χώρας.

Για τα εσωτερικά της Ν. Δ  και τα παιχνίδια του, δεν νομίζω να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους πολίτες ή και από τους φίλους της. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι κατά πόσο ο κύριος Σαμαράς είναι  ειλικρινής  σε όλα αυτά που λέει και ποια η στάση του κατά καιρούς για τη χώρα. Είναι τελικά αυτός ο καιροσκόπος που πάνω στις δικές του, παραλείψεις έχτισε την πολιτική του διαδρομή εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό ότι αγωνίζεται για το καλό του.

Σήμερα θα θυμηθούμε ορισμένα από αυτά που έκανε για να κτίσει την πολιτική του διαδρομή σε βάρος της χώρας και του  Ελληνικού λάου.

Ως υπουργός οικονομικών  είχε ανακοινώσει νέα μέτρα για το συμφέρον της χώρας! Γι’ αυτά τα μέτρα οι σοφοί της οικονομίας Άγγελος Αγγελόπουλος  δήλωσε το εξής: «ανεπαρκή  τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση»  (Τα Νέα 14/5/1992), για να συμπληρώσει ο Ξενοφών Ζολώτας «οδηγεί στη συρρίκνωση της οικονομίας και την κατανάλωση» (Οικ. Ταχυδρόμος 19/3/ 1992), και το συντηρητικό οικονομικό περιοδικό σε άρθρο του να επισημάνει ότι τα μέτρα «συνιστούν την πιο κραυγαλέα αντίφαση σε μια οικονομική πολιτική , η οποία γοητεύει μόνο μερικούς  επιχειρηματίες.  Τα αποτελέσματα  είναι γνωστά, φθάσαμε στο σημείο να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μπορεί να  μας πει ότι τότε ήταν νέος και δεν είχε πολιτική εμπειρία, αλλά και όταν απέκτησε εμπειρία τι έκανε;

Σήμερα που το νερό μπήκε στο αυλάκι μιλάει για συνεργασίες γιατί έτσι πιστεύει ότι θα επιβιώσει πολιτικά και δεν θα χρειαστεί να μονάσει. Εδώ λοιπόν να του θυμίσουμε ότι: 1)Τον Ιούνιο του 2012 δεν δέχτηκε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση της χώρας. Αρνήθηκε την εθνική συνεργασία και για κάποιες ώρες η χώρα ήταν χωρίς κυβέρνηση.

Σε δήλωση του ισχυρίστηκε: πως ο στόχος μου είναι μια κυβέρνηση αυτόνομη και ισχυρή που  θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο». Όταν αναγκάστηκε να συνεργαστεί στην συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο ζητούσε εκλογές πριν ολοκληρώσει το πρόγραμμα της.  Θέτοντας ένα δίλλημα στο λαό ότι αν δεν βγεις αυτοδύναμος θα πήγαινες συνέχεια σε εκλογές. Δηλαδή ότι έλεγε ο Κώστας Μητσοτάκης την εποχή Κοσκωτά.

2) Η κυβέρνηση του μείωσε το έλλειμμα: Ξεχνάει ότι κατάστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, μετάτρεψε όλες τις καταθέσεις δημόσιων οργανισμών σε ομολόγα κατάστρεψε πάνω από 300 χιλιάδες μικρομολογιούχους και το κράτος έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών του, για να σωθούν οι Γερμανικές, Γαλλικές Ολλανδικές κ.α  τράπεζες. Το έγκλημα του είναι ότι το ιδιωτικό χρέος το μετάτρεψε  σε κρατικό και ένταξε  στο Βρετανικό αποικιακό νόμο.

3) Απαγόρευσε την κυκλοφορία των  κουκουλοφόρων και του πολιτικού μορφώματος Χρυσή Αυγή. Ξεχνά ότι επί κυβερνήσεων του δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας, και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου είχε συνομιλίες με στελέχη της Χρυσής Αυγής.

4) Ανάφερε με στόμφο για τις  μεταρρυθμίσεις του. Δεν μας είπε ποιος απέλυσε του σχολικούς φύλακες, ποιος διέλυσε τα επαγγελματικά λύκεια και τα τμήματα αυτά τα έδωσε σε ιδιώτες και τα εγκαινίασε ο υπουργός του. Ποιος διέλυσε την Δημοτική Αστυνομία.

5) Ξεχνά ότι ο κ. Στουρνάς ήταν αυτός που έκανε ανοιχτή παρέμβαση στη δικαιοσύνη, επισκεπτόμενος τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και του ζήτησε να παρέμβει στους δικαστικούς να μη βγάζουν αποφάσεις κατά των οικονομικών μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις,  όσο και αν είναι αντισυνταγματικά.

6) Διαφθορά, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά απλά να θυμηθούμε τις λίστες, το ξεπούλημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων (ΟΠΑΠ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ελληνικό, κ.α) τη Novartis, τους Παπασταύρους και τους φτωχούς φίλους.  Το πιο αστείο από όλα είναι ότι  ο κύριος Σαμαράς ισχυρίζεται ότι υπηρετούσε  πάντα τα εθνικά συμφέροντα.

Δεν μας λέει πια ήταν η θέση του ως Υπουργού εξωτερικών όταν η Γερμανία πίεζε να αναγνωριστεί η Σλοβενία, η Κροατία και η Δημοκρατία της Μακεδονίας  ως ανεξάρτητα κράτη; Άσκησε κάποια πίεση; Έθεσε βέτο, τότε που ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα να μη ονομαστούν έτσι τα Σκόπια; Ας του θυμίσουμε να διαβάσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ που ουσιαστικά περιόριζε την ανεξαρτησία της χώρας .

Βέβαια ο κύριος Σαμαράς ίσως να είναι ο Μοναδικός Πρωθυπουργός της Σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας  που έδηξε το μεγάλο του σεβασμό  στους θεσμούς, αρνούμενος να παραδώσει της Πρωθυπουργίας στον αντικαταστάτη του, κάτι που συνηθίζεται  σε Δημοκρατίες γιατί είναι η επιλογή του λαού να αλλάζει  αρχηγούς. Ποτέ δεν μας είπε γιατί δεν παρέδωσε.

Αρκεί εδώ να του θυμίσουμε την αξιοπρεπή συμπεριφορά του Γεωργίου Ράλλη προς τον νέο τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Μήπως ο κύριος Σαμαράς θεωρεί ότι ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου, λάθος εκτίμηση και ίσως πρέπει να το πάρει απόφαση να πάει να μονάσει στην Κηφισιά;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here