Ο ισχυρότερος τυφώνας σε πορεία προς το Πουέρτο Ρίκο και μετά στη Φλόριδα Και ακολουθεί και άλλος...χειρότερος, ο ..."χοσέ"

0
161

Το νησί Μπαρμπούντα βρίσκεται από τις 2 π.μ. (τοπική ώρα) στο μάτι του τυφώνα Ιρμα, μιας από τις ισχυρότερες τροπικές καταιγίδες που έχουν πλήξει ποτέ τον Ατλαντικό και κατευθύνεται προς το Πουέρτο Ρίκο και τα γύρω νησιά, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου τέθηκαν ήδη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ενόψει της έλευσης της Ιρμα, ο οποίος απειλεί τις Μικρές Αντίλλες, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας σε έκτακτο δελτίο της.

«Η Ιρμα είναι ένας τυφώνας με σφοδρότητα χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό», υπογραμμίζει στο δελτίο της η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο ύψιστος συναγερμός που κηρύχθηκε επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.

Σε tweet του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως φαίνεται πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο τυφώνα που έχει σημειωθεί στον Ατλαντικό.

Ο τυφώνας Ιρμα, ο οποίος ανέβηκε χθες στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, το ανώτατο επίπεδο της δημιούργησε ανέμους ταχύτητας 185 μιλίων την ώρα, καθώς προσέγγισε τις Υπήνεμες Νήσοι και βρισκόταν 40 μίλια μακριά από την Αντίγκουα.

Οπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι του NHC θα προσεγγίσει τη Φλόριντα το Σάββατο. Κατά το NHC, ο τυφώνας Ίρμα είναι ένας από τους πέντε ισχυρότερους των τελευταίων 80 ετών στον Ατλαντικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.

Η έλευση του τυφώνα στη Φλόριντα αναμένεται να καταγραφεί μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, όπου σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι πτήσεις προς τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον κυκλώνα Ίρμα έχουν ανασταλεί, ενώ οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να πάνε επειγόντως σε καταφύγια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here