Γεωπολιτικά παιχνίδια στη Βαλκανική Χερσόνησο

0
502

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Η χώρα μας  έχει το προνόμιο να βρίσκεται σ’ ένα  κομβικό γεωπολιτικό  – γεωοικονομικό σημείο, που ενώνει τις ηπείρους και επομένως να κυριαρχεί ουσιαστικά στο Αιγαίο, στο Κρητικό – Λιβυκό πέλαγος , τα Δωδεκάνησα αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος που αποτελεί  το άνοιγμα  της Αδριατικής – ενω η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη είναι «η πύλη της εισόδου» για την Κεντρική Ευρώπη.

Η γεωγραφική  περιγραφή της  θέσης  υπογραμμίζει το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί «μήλον της Έριδος», όχι μόνο  των γειτόνων μας, αλλά και μεταξύ των Μεγάλων Ισχυρών Δυνάμεων δηλαδή Η.Π.Α, Ρωσίας , Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Γι  αυτή τη γεωπολιτική  – γεωοικονομική  θέση διαχρονικά έχουμε δεχθεί  πολλές επιθέσεις , τόσο στρατιωτικές όσο και διπλωματικές και οικονομικές – όπως τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία με σύμμαχο την Γερμανία αλλά επίσης και τη Ρωσία, την Αγγλία, και τη Γαλλία προχώρησε (στο πρόσφατο παρελθόν) στη γενοκτονία  των Ποντίων, στις σφαγές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, προκειμένου να δημιουργηθεί το σημερινό Τουρκικό κράτος έχοντας ως βάση τον Δυτικό πολιτισμό και να καταργήσει  κάθε πολιτιστικό στοιχείο από την Οθωμανική αυτοκρατορία  και τον ισλαμισμό, με στόχο να εμποδίσει  τα επεκτατικά σχέδια της Ρωσικής Τσαρικής αυτοκρατορίας.

Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης υπήρξε ένα μεγάλο κενό για τους Ισλαμικούς λαούς. Το Τουρκικό στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο εκμεταλλευόμενο αυτό το κενό δημιούργησε το μύθο της νεοωθομανικής αυτοκρατορίας. (Ένας μύθος που δεν έχει καμιά σχέση με το τουρκικό κράτος για την περίοδο εκείνη – οι τούρκοι ήταν απλώς μια περιπλανώμενη φυλή), για να διεισδύσει στα ισλαμικά κράτη και να διεκδικήσει το Αιγαίο  ώστε να παίξει ηγεμονικό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια.  Τα Σκόπια με υποστηρικτή ορισμένες δυνάμεις απο τις Η.Π.Α  διεκδικούν τον ιστορικό όρο Μακεδονία, η δε Αλβανία εκτός από τους Τσάμηδες και τις σχέσεις της με την Ιταλία και τη Γερμανία, άνοιξε διάλογο με την Τουρκία, παραχωρώντας της,  την στρατιωτική βάση στην Αυλώνα. Μια στρατηγική για να περισφιχθεί η χώρα μας από όλες τις πλευρές (με εχθρούς).

Οι Η.Π.Α. από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στήριζαν οικονομικά και στρατιωτικά το νέο καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και αντιμάχονταν οτιδήποτε το ελληνικό(ως κρατική οντότητα). Με την βοήθεια των ΗΠΑ το 1974 οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο και το 1996 είχαμε το επεισόδιο στα Ίμια όπου η Τουρκία διεκδίκησε τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Σήμερα  προσπαθούν «να βάλουν πόδι» στα Βαλκάνια, προφανώς επιλέγοντας ως βάσεις τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, για δυο λόγους. Πρώτον για να ανακόψουν την έξοδο της Ρωσίας στις «θερμές θάλασσες» και Δεύτερον για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ρωσία από την εποχή των Τσάρων επιδίωκε μέσω της Βουλγαρίας, να βρει έξοδο  στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την  εποχή  του Κριμαϊκού Πολέμου (1853 – 1856), δημιούργησε  τη θεωρία του Πανσλαβισμού για να θέσει κάτω από τη σκέπη της τα Βαλκανικά κράτη.  Δεν θα πρέπει οι πολιτικοί μας να ξεχνούν την άποψη του Τσάρου προς τον Γεώργιο Α΄ ότι: « Δεν  συμφέρει την Ρωσία να γίνει η Ελλάδα ισχυρό  έθνος. Ισχυρό  Ελληνικό βασίλειο θα αποτελέσει ισχυρός μοχλός, επί των μεσημβρινών  πυλών της Ρωσίας».

Σε αυτή τη γεωπολιτική – γεωοικονομική σκακιέρα ο βασικός παράγοντας ειρήνης και καλής συνεργασίας των μελών του, είναι το ΝΑΤΟ, το οποίο  κρατάει μια ουδέτερη στάση και  δηλώσεων, χωρίς να  παρεμβαίνει ουσιαστικά και να επαναφέρει στην τάξη τους ταραξίες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here