Η ουδετερότητα της Ε.Ε προς την Τουρκία

0
374

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Οι Τουρκικές σχέσεις για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θυμίζουν, από πολλές απόψεις, το δικό μας νεόκοπο νομοσχέδιο  που θα καταργούσε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έτσι και η Ευρωπαϊκή  Ένωση θεωρεί πως η Τουρκία  είναι  Ευρωπαϊκή , ενώ μόνο το 3%  του εδάφους της, βρίσκεται στην Ευρώπη (Ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη), το άλλο 97% είναι  αμέτοχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει και η άποψη ότι η Ευρώπη δεν έχει  σύνορα, όπως η δημοκρατία, η ελεύθερη έκφραση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, άρα μπορεί να εντάξει όλους τους γείτονες της που ασπάζονται αυτές τις αρχές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν  σταδιακά να ενταχθούν και άλλοι πιο απόμακροι γείτονες όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία μέχρι και το Πακιστάν.

Το σοβαρότερο όμως για τη  δημοκρατική Ευρώπη είναι η διαχρονική συμπεριφορά αυτών των κρατών.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ  απορεί και διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις, σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν προχωρούν οι διαδικασίες. Ο κύριος αυτός θεωρεί ότι η χώρα του είναι δημοκρατική, χωρίς να εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη έκφραση των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών της,  και αγνοεί τις διεθνείς  καταδίκες της, για όλες τις παραβιάσεις που πράττει.

Οι Τούρκοι πολιτικοί αγνοούν  τη Γενοκτονία των Ποντίων,  των Αρμενίων, τις σφαγές  της Σμύρνης, τους διωγμούς του 1955 – 1965 στην Κωνσταντινούπολη, την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974, τους 1619 αγνοούμενους, τις καταστροφές σε εκκλησίες, ιστορικά μνημεία ανεκτίμητης αξίας, την κατάχρηση της περιουσίας των κυπρίων πολιτών. Είναι αμέτοχη στις καθημερινές εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις,  των Ελληνικών εδαφών και τώρα ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι αμέτοχοι στις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων λειτουργών του κράτους, στις φυλακίσεις δικαστικών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και προφανώς θεωρεί φυσιολογικό να απαγάγει  δυο Έλληνες – Ευρωπαίους στρατιωτικούς μιας χώρας μέλος του ΝΑΤΟ  κ.α. Είναι αμέτοχοι και στην εθνοκάθαρση που γίνεται στα Κουρδικά χωριά.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ένα δικτατορικό καθεστώς με πολιτικό μανδύα.

Πως άραγε κανένας από τους σύγχρονους Τούρκους πολιτικούς δεν θυμάται ότι, καμιά χώρα δεν έχει γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση  έχοντας τέτοια μελανότητα ιστορίας; Πως μπορεί να καλείται  σε διάλογο μια τέτοια χώρα, χωρίς σκληρές κυρώσεις; Πως ζητά να ενταχθεί  στην Ε.Ε  ενω την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζει μια χώρα μέλος της και την αφήνουν να την απειλεί;

Κάποιοι ευρωπαίοι πολίτες αναρωτιόνται: Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έθεσε στο «τραπέζι» αυτά τα κυριότατα και κραυγαλέα αντί – ευρωπαϊκά  χαρίσματα της υποψήφιας;  Γιατί οι ηγέτες της Ε.Ε στέκονται μόνο σε δηλώσεις και όχι σε έμπρακτες πρακτικές απομόνωση της από τον Ευρωπαϊκό χώρο;

Η συμπεριφορά αυτή της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, εάν  συνεχίσει αυτή την οικονομικό – πολιτική στρατηγική, περισσότερο θα θυμίζει ότι είναι μια Ένωση οικονομικών – Τραπεζικών  συμφερόντων, παρά μια  Ένωση προστάτης των κρατών – μελών  και της αλληλεγγύης των λαών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here