Εαν η Τουρκία αρχίσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ,η Κύπρος θα προσφύγει στον ΟΗΕ!

0
177

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προσφύγει η Κύπρος εάν η Τουρκία αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και αφού προηγουμένως αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Με τη δήλωση αυτή ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην εκπομπή FOCUS της ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο, ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική συμπεριφορά από την Άγκυρα τονίζοντας πως θα ήθελε να επαναληφθεί ο διάλογος για το Κυπριακό αλλά δεν είναι εφικτό λόγω των αξιώσεων της τουρκικής πλευράς.

Εξάλλου, όπως τόνισε, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τον Μουσταφά Ακιντζί. Με δεδομένες τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις, που υπαγορεύονται από την Άγκυρα, πρόσθσε, «δεν υπάρχει ρεαλιστική πρόταση» για λύση του Κυπριακού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων να μετατραπεί σε αριθμητική ισότητα. Από την ώρα, πρόσθεσε, που η Τουρκία θα έχει εγγυητικά δικαιώματα και θα διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, το κράτος δεν θα είναι βιώσιμο. «Υπάρχει ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι διαμήνυσε στον ΓΓ του ΟΗΕ και στις ΗΠΑ πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Είναι, σημείωσε, έτοιμος για συνάντηση, χωρίς ημερήσια διάταξη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο, ανέφερε, δεν έχει ακόμη πάρει απάντηση από τον Ακιντζί. Πάντως εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα φθάσουμε σε αδιέξοδο, που δεν θα επιτρέπει να γίνει διάλογος».

Απειλείται Ελλάδα και Κύπρος

Για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί, κι αναφέρθηκε στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός, που θα αποτελεί την μοναδική πηγή τροφοδότησης προς τη Δύση». Εξήγησε πως δεν μπορεί ο τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου να είναι αποτέλεσμα επιλογών μίας χώρας (της Τουρκίας), αλλά αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών, της οικονομικής βιωσιμότητας και συλλογικών αποφάσεων. Επίσης, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση με τους Τουρκοκύπριους των φυσικών πόρων της Κύπρου πριν από την λύση του Κυπριακού, όπως απαιτεί η Άγκυρα.

Η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα — αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Επίσης , επεσήμανε ότι Κύπρος και Ελλάδα με συντονισμένες προσπάθειες κατέδειξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι κι ευρωπαϊκή. Αυτό, ανέφερε, καταγράφηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Άγκυρα στη σύνοδο της Βάρνας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here