Δεν πάνε καλά οι δείκτες…

0
235

Σημαντική επιδείνωση του δείκτη αποτύπωσης του οικονομικού κλίματος της τάξης των 4,5 μονάδων, καταγράφηκε στην Ελλάδα το Μάρτιο, ενώ υποχώρηση της εμπιστοσύνης σημειώθηκε επίσης στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που καταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, υποχώρησε στην Ελλάδα το Μάρτιο στις 99,8 μονάδες από τις 104,3 μονάδες το Φεβρουάριο, διακόπτοντας ένα ανοδικό σερί πέντε μηνών.

Η επιδείνωση του κλίματος στην Ελλάδα αφορά όλους τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες με εξαίρεση αυτόν της βιομηχανίας. Υποχώρησε και ο δείκτης εμπιστοσύνης των νοικοκυριών.
Ειδικότερα, το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο ο δείκτης των υπηρεσιών μειώθηκε 1,2 μον., των κατασκευών 9,9 μονάδες, του λιανικού εμπορίου 0,6 μον. και των καταναλωτών-νοικοκυριών 0,2 μον.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωζώνη. Ο μόνος κλάδος που διασώθηκε από την πτώση είναι η βιομηχανία, όπου ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,9 μον.
Υποχώρηση και στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη το κλίμα επιδεινώθηκε με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 112,6 μονάδες από 114,2 το Φεβρουάριο, ωστόσο παραμένει πολύ κοντά στα υψηλά των τελευταίων 10 ετών. Πτώση καταγράφηκε και στο δείκτης της ΕΕ από τις 114,5 μονάδες το Φεβρουάριο στις 112,5 μονάδες.

Στην Κύπρο ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε από τις 117,8 στις 114,6 μονάδες, ενώ μειώσεις καταγράφηκαν σε όλες τις μεγάλες χώρες, στη Γερμανία 2,4 μονάδες, στην Ιταλία 1,8 μονάδες, στην Ισπανία 1,2 μονάδες και στη Γαλλία 0,4 μονάδες.

Ναυτεμπορική

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here