Ο “πονοκέφαλος” της Βόρειας Κορέας, για τον Κινέζο Πρόεδρο Η εποχή που Κίνα και Βόρεια Κορέα ήταν «σύντροφοι εν όπλοις» απέναντι στον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό» έχει περάσει προ πολλού.

0
105

Πολλές τοποθετήσεις του Τραμπ για το κορεατικό έχουν υποστεί δικαιολογημένη κριτική. Ωστόσο, η διαπίστωσή του ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ εξελίσσεται όχι μόνο σε απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και σε «ενόχληση» για την Κίνα, δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρέπει να υπολόγιζε ότι η περασμένη Κυριακή θα ήταν η δική του μέρα στο πεδίο της διεθνούς επικαιρότητας. Φιλοξενούσε στη χώρα του σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), με την ευκαιρία της οποίας εκφώνησε ομιλία, εκθέτοντας τις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες της κινεζικής διπλωματίας.

Ωστόσο, οι φακοί των διεθνών μίντια είχαν στρέψει αλλού την προσοχή τους, καθώς ο εκκεντρικός ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε κλέψει την παράσταση από τον σοβαρό και μετρημένο Σι με τη νέα του πυρηνική πρόκληση, λίγες ώρες νωρίτερα.

Η εποχή που Κίνα και Βόρεια Κορέα ήταν «σύντροφοι εν όπλοις» απέναντι στον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό» έχει περάσει προ πολλού. Το Πεκίνο, όπως και η Μόσχα, καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ. Την ίδια στιγμή, όμως, άκουσε τον πρόεδρο Τραμπ να απειλεί με κυρώσεις όλες τις χώρες που θα συνεχίσουν να έχουν οποιεσδήποτε οικονομικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα – δηλαδή και με τη χώρα του.

Η Κίνα εξακολουθεί να καλύπτει το 80% των αναγκών της Πιονγιάνγκ σε πετρέλαιο και είναι πολύ απίθανο να κλείσει την κάνουλα, μια και κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι εκατομμύρια Βορειοκορεάτες θα ξεπαγιάσουν αυτό τον χειμώνα και ότι η όποια εναπομένουσα βιομηχανία τους θα στραγγαλιστεί.

Εξάλλου, η Κίνα δεν θα μπορούσε να συμπράξει στη χαοτική κατάρρευση του βορειοκορεατικού καθεστώτος και σε μια ενοποίηση της χερσονήσου, που θα έφερνε τα αμερικανικά στρατεύματα στα κινεζικά σύνορα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Πεκίνο προσπαθεί να σώσει τις ελπίδες διπλωματικής επίλυσης της κρίσης και προτείνει τη φόρμουλα της «διπλής αναστολής»: να σταματήσει η Πιονγιάνγκ τις πυρηνικές δοκιμές και να αναστείλουν οι Αμερικανοί και οι Νοτιοκορεάτες τα ογκώδη στρατιωτικά γυμνάσια, που συντηρούν την ένταση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here