Κτηνοτρόφοι: Το καρτέλ γάλακτος αφανίζει την κτηνοτροφία και υπονομεύει τη φέτα

0
858

Εθνικό ζήτημα αλλά και θέμα επιβίωσης,  αποτελεί αναμφισβήτητα η εγχώρια παραγωγή γάλακτος και η συνακόλουθη προστασία της φέτας ως επώνυμο  προϊόν.

Τίποτε από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί, καθώς η έλλειψη του ενός, υπονομεύει την ύπαρξη του άλλου.

Για παράδειγμα η παρασκευή φέτας που αποτελεί τη ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών, στηρίζεται στην πρώτη ύλη που όμως για να αποκαλείται φέτα πρέπει να  προέρχεται από συγκεκριμένες ζώνες γάλακτος.

Η μάχη που δίνεται σε διεθνές επίπεδο για την προστασία του προϊόντος, υπονομεύεται από τις ίδιες τις γαλακτοβιομηχανίες, λένε οι παραγωγοί τονίζοντας ότι σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης της ντόπιας ποσότητας γάλακτος οι  σφετεριστές  θα θέσουν θέμα δυσαναλογίας.

Δηλαδή θα υποστηρίξουν με τεκμηρίωση, ότι η παραγόμενη  φέτα  δεν αντιστοιχεί στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος. Συνεπώς οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες δεν νομιμοποιούνται να αποκαλούν μόνες αυτές το τυρί,  φέτα.

Οι παραγωγοί όπως και πολλοί  φορείς μαζί και διεπαγγελματικές οργανώσεις,  λένε ότι η γαλακτοβιομηχανία και άλλες μικρότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις, έχουν συμπήξει μέτωπο ή αλλιώς καρτέλ, που νοθεύει τον ανταγωνισμό με την μέθοδο των εναρμονισμένων τιμών. Αδίκημα που σύμφωνα με το εμπορικό  δίκαιο είναι βαρύ και ιδιαίτερα  κολάσιμο.

Πρακτικά,  αυτό σημαίνει ότι συμφωνούν μεταξύ τους ως προς το εύρος των τιμών και με την καβάντζα των αθρόων εισαγωγών  από γειτονικές χώρες πιέζουν τις τιμές σε σημείο ώστε να καθίσταται ασύμφορη η κτηνοτροφία στην Ελλάδα.

Με βάση όλες τις μετρήσεις,  το κόστος του κτηνοτρόφου για την παραγωγή ενός λίτρου πρόβειου γάλακτος είναι τουλάχιστον  90 λεπτά. Κάτω από αυτό το επίπεδο είναι σε κάθε περίπτωση ασύμφορη η κτηνοτροφία. Ωστόσο, σε  κάποιες  περιοχές έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα  70 λεπτά.

Στην Ήπειρο, όπως περίπου και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει εξαφανιστεί πλήρως η αγελαδοτροφεία και έχει μειωθεί κατά 50% η αιγοπροβατοτροφεία.

Αν  δεν ανακοπεί η τάση συρρίκνωσης των τιμών  στο εγγύς μέλλον δεν θα μείνει ούτε γάλα μήτε και φέτα.

Αυτό υποστηρίζει και αποδεικνύει πρακτικά η Μυρτώ Λύκα αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος του συνεταιρισμού Θεσπρωτίας που  βρίσκεται στην  πρώτη θέση του αγώνα. Τις προσεχείς ημέρες η Πανελλήνια Ένωση θα καταθέσει μήνυση για τη λειτουργία καρτέλ γάλακτος και φυσικά θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σημασία της προστασίας της φέτας και την ανάγκη  υπεράσπισης της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Παράλληλα και με στόχο το συντονισμό των δράσεων και των παρεμβάσεων το ερχόμενο Σάββατο στα Γιάννενα θα συναντηθούν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα, μέλη της διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα, παράγοντες της αυτοδιοίκησης αλλά και κτηνοτρόφοι γενικώς.

Από την πλευρά του και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνωρίζει το βάθος και το πλάτος του προβλήματος, ειδικά ως προς την εισαγωγή γάλακτος. Όμως οι έλεγχοι που η πολιτική ηγεσία επιθυμεί και επιδιώκει,  δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν γιατί οι σχετικοί μηχανισμοί έχουν αποδιαρθρωθεί, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών.

Αμφισβητούν επίσης και τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με βάση τα οποία η εγχώρια παραγωγή γάλακτος καλύπτει τις ανάγκες παρασκευής φέτας.

Τα στοιχεία είναι ξεπερασμένα και ανακριβή  και «η μείωση των τιμών στο γάλα είναι πραγματικότητα και το πλήγμα μεγάλο» αναφέρει σχετικά και ο  βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Κοντολογίς, τώρα που γεμίσαμε κουτάλια χάνεται  το γάλα, το γιαούρτι, η φέτα. Δεν αφανίζεται απλώς η ελληνική κτηνοτροφία. Εγκαταλείπονται τα χωριά.

Υπάρχει και ένας καταπληκτικό όνομα,   για όσους λίγους,  και συνήθως μεγάλους, συνεχίζουν να μένουν το χειμώνα στα χωριά μας. Αποκαλούνται   χειμωνιάτες.

Και είναι και αυτοί επώνυμο προϊόν του τόπου που τους γέννησε. Και αυτοί χάνονται μαζί με τον κόσμο τους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here