Trending News

Διαβάζετε και διαδώστε το iReporter - Η ενημέρωση έχει όνομα
17 Feb 2020

Blog Post

Οι τουρκικές απειλές είναι ίδιες και δαχρονικές
Articles

Οι τουρκικές απειλές είναι ίδιες και δαχρονικές 

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Τελευταία γράφονται και ακούγονται πολλά, για τα νομικά επιχειρήματα, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την Α.Ο.Ζ  στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το ερώτημα που τίθεται από τους πολίτες είναι αν είναι θέμα πολιτικό ή νομικό και πρέπει να γίνει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης μόνο για αυτό το θέμα ή η Τουρκία θα βάλει όλα τα θέματα  στο τραπέζι.

Η Τουρκία διαχρονικά προωθεί τον πολιτικό – γεωπολιτικό χαρακτήρα των διαφορών. Είναι μια κομψή έκφραση που στην  ουσία υπαινίσσεται την κυριαρχία της στο Αιγαίο.

Η Τουρκία μετά τον πόλεμο  του 1974 και την παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να επιλύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές  με βάση την ισχυροποίησή της στην περιοχή.

Σήμερα που ανοίχτηκε για Τρίτη φόρα   το θέμα για την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο  είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τι έγινε το 1975, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής διατύπωσε την πρόταση για την  προσφυγή στη Χάγη, κάτι που επέφερε το 2006 ο πρόεδρος Της Δημοκρατίας με άρθρο του σε εφημερίδα το οποίο προκάλεσε έντονες και ποικίλες αντιδράσεις  στην πολιτική σκηνή της χώρας.

 Το 2020 δεν είναι βέβαια το ίδιο με το 1975, για τη χώρας μας, αλλά άλλαξε η πολιτική της Τουρκίας  απέναντι στη χώρας μας; Αυτό είναι και το σημερινό ερώτημα.

Τι έλεγαν  οι τότε Τουρκοι αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης. Το κυριάρχο στοιχείο ήταν η αμφισβήτηση του νομικού  καθεστώτος, του Αιγαίου και υποδείκνυαν «δυναμική»και αποφασιστική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός Ασντί Ρμάκ  τον Ιανουάριο του 1975 δήλωσε: « Δεν θα παραχωρήσει το Αιγαίο σε κανέναν. Το μισό Αιγαίο ανήκει σ’ εμάς. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος… Εάν η τιμή ή τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους απειληθούν, θα συντρίψουμε το κεφάλι του εχθρού.

Ο υπουργός Άμυνας Σαμίχ Σανκάρ τον ίδιο μήνα  είπε: « Στο Αιγαίου η ισορροπία δυνάμεων είναι σαφώς υπέρ της Τουρκίας, σε τέτοια  έκταση, ώστε εκτός από την ισορροπία δυνάμεων και τα βλέμματα και οι σκέψεις των Τούρκων παλαιών κατοίκων των νησιών είναι  στραμμένα προς την εγκατάστασή τους στις απέναντι ακτές, που βρίσκονται λίγα μόνο μίλια μακριά».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μελίχ Εσεμπέλ, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση είπε: «Στο Αιγαίο πρέπει να ακολουθήσουμε αναγκαστικά δυναμική πολιτική. Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές από τις συνθήκες του 1923 (εννοούσε τη συνθήκη της Λωζάννης). Η δύναμη της Τουρκίας  έχει μεγαλώσει. Όταν μιλούμε για την ανάγκη δυναμικής πολιτικής, δεν εννοούμε ότι ο στρατός πρέπει να δράσει αμέσως και ότι πρέπει να καταλάβουμε τα νησιά . Τα οικονομικά μας συμφέροντα πρέπει να διασφαλιστούν στο Αιγαίο…».

Ο  αρχηγός του Στρατού Σανάτ Ακτουλγκά δήλωσε ότι:  Οι Έλληνες δεν μπορούν ποτέ να γίνουν φίλοι με τους Τούρκους, όσο δεν εγκαταλείπουν  τη Μεγάλη Ιδέα. Γι’ αυτό πρέπει να τεθεί θέμα Δωδεκανήσων και Δυτικής Θράκης.

Αν κάποιος ψάξει τα δημοσιεύματα των Τουρκικών εφημερίδων, θα διαβάσει και σήμερα τα ίδια άρθρα, με τη διαφορά  στους τίτλους, αλλά διαμορφώνοντας και φανατίζοντας την κοινή γνώμη, με τα ίδια αιτήματα και πρώτο το Αιγαίο, τονίζοντας ότι πρέπει χωρίς άλλο να πάρουμε από τους Έλληνες τα νησιά, που βρίσκονται μέσα στα χωρικά μας ύδατα.

Σ’ αυτή την επιθετικότητα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απάντησε: « Η Ελλάς παραμένει πιστή εις τας αρχάς του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών, περί ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών. Συνεπής προς την πολιτικήν αυτήν και εν τη πεποιθήσεις ότι ούτως πράτουσα, προασπίζει τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερον εις Την Τουρκικήν κυβέρνησιν, δια του εν Αγκύρα πρέσβεως  της, την Παραπομπή ν της διαφοράς εις το Διεθνές Δικαστήριον της Χάγης, δοθέντος ότι εκ της μέχρι τούδε αντιπαραβολής των απόψεων της Ελλάδος και της Τουρκάι δεν εχέι προκύψει κοινή νομική βάσις διαπραγματεύσεων. Δια της προτεινόμενης προσφυγής εις το κατ’ εξοχήν ειρηνικού και γενικώς παραδεδεγμένον τούτο μέσον επιλύσεως διαφορών μεταξύ κρατών, η Ελλάς επιβεβαιοί τον σεβασνόν της δια τους ειρηνικούς  διαδικασίας προσδοκά δε ότι τον αυτόν σεβασμόν θα επιδείξη και η Τουρκία».         

Η απάντηση του τούρκου πρωθυπουργού ήταν: « Για την Τουρκία το Αιγαίο Πέλαγος είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Κανείς στην  Τουρκία δεν θα δεχτεί να μεταβληθεί σε ελληνική λίμνη. Η υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας εκτείνεται ως το μέσον του Αιγαίου. Είναι γεωλογικά αποδεδειγμένο ότι το τρίγωνο  Τσανάκαλε – Πειραιάς – Αττάλεια βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Οι ίδιες δηλώσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα από τους τούρκους αξιωματούχους.

Αν σήμερα  η Τουρκία αλλάξει  στάση και αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης, να σταματήσουν οι απειλές μπορεί να γίνει διάλογος και αν  βρεθεί λύση να γίνει προσφυγή στη Χάγη.

Με τα παραπάνω σαφή και αντικειμενικά , ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του, για τα όσα γράφονται και ακούγονται από τους «ειδικούς.

iR Reporter Administrator
Η Νο1 επιλογή στην ενημέρωση
×
iR Reporter Administrator
Η Νο1 επιλογή στην ενημέρωση
Latest Posts

Related posts

Leave a Reply

Required fields are marked *