Trending News

Διαβάζετε και διαδώστε το iReporter - Η ενημέρωση έχει όνομα
20 Jan 2020
Articles

Τα τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο 

Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Η Τουρκία παρ’ όλους τους ποικίλους ρόλους που παίζει ή προσπαθεί να παίξει μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) παραμένει ένας αναξιόπιστος εταίρος της. Είναι  σφάλμα να πιστεύεται ότι η Άγκυρα ως ηγεμονική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξυπηρετούσε τα συμμαχικά συμφέροντα σε περίπτωση ανάγκης. Η Τουρκία  είναι Ασιατική χώρα και δρα μέσα σ’ άλλες προοπτικές,  από ότι η πολιτική ηγεσία μιας δημοκρατικής Ευρωπαϊκής χώρας. Χαρακτηριστικό της σχέσης που έχει αναπτύξει  η Τουρκία με τη Ρωσία  αγοράζοντας  εξοπλιστικά συστήματα. Αυτή η αγορά  και η συμπεριφορά της έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα συμμαχία ως μέλος.

Παρ’ όλου των εσωτερικών συμβάντων στο ΝΑΤΟ οι  στρατηγικοί ρόλοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη  αποσαφηνιστεί, σ’ όλη, την έκταση του προβλήματος.

Η Ελλάδα δαπανά το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για την άμυνα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες – μέλη  του ΝΑΤΟ.

Η νέα αμυντική  αντίληψη, του ΝΑΤΟ παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσει η Ελλάδα  ένα καινούργιο αναβαθμισμένο ρόλο στη συμμαχική  αμυντική σχεδίαση. Η αμυντική αυτή αντίληψη  σκοπεύει μεταξύ  άλλων  την αναβάθμιση του συμβατικού δυναμικού της Συμμαχίας και τη χρήση συμβατικών όπλων υψηλής τεχνολογίας, ώστε να αποφευχθεί σε περίπτωση πολέμου όσο είναι δυνατόν. Το ΝΑΤΟ επανεξετάζει τον παραδοσιακό ρόλο  της Ελλάδας και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης  των Ελληνικών νησιών ως δεύτερη γραμμή στη Νοτιοανατολική  πτέρυγα μετά τη γραμμή Μακεδονίας – Θράκης – Στενών.

Οι προθέσεις αυτές της Συμμαχίας, στις οποίες αντιδρά  συστηματικά η Τουρκία, αποδεικνύουν την ενότητα του αμυντικού χώρου της Ελλάδας. Έτσι προκύπτουν όλες οι θεωρίες για τη στρατηγική  υπεροχή του Τουρκικού  χώρου. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η γειτνίαση της Τουρκίας με  τη Ρωσία αποτελεί το μεγάλο ατού της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, μια αποδυναμωμένη στρατιωτική Ελλάδα θα δημιουργούσε ένα κενό μέσω του οποίου η αντίπαλος Ρωσία, θα ήταν δυνατό να αχρηστεύσει με μια  κυκλωτική κίνηση την  αμυντική ικανότητα της Τουρκίας. Τηρουμένων  των αναλογιών θα είχε συμβεί κάτι ανάλογο με την πτώση της γραμμής  Μαζινό στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ναζιστική Γερμανία παρέκαμψε τα Γαλλικά σύνορα μέσω Βελγίου και Ολλανδίας.  Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο επιτακτική η οχύρωση και ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου και η άσκηση πίεσης προς την  Τουρκία για να εγκαταλείψει τις αντισυμμαχικές  της συμπεριφορές.

Η στρατηγική αξία της Κρήτης προς το Νότο είναι  ιδιαίτερα σημαντική, μια και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις εστίες κρίσης της Λιβύης και της Μέσης Ανατολής, περιοχές όπου μπορεί να προκληθεί μια άμεση εμπλοκή των ισχυρών. 

Οι Ελληνοτουρκικές  διαφορές παρουσιάζουν κατά περιόδους εξάρσεις ή ύφεσης. Η σχετική ύφεση που συγκυριακά  επικρατεί δεν πρέπει να μειώνει την επαγρύπνηση των πολιτικών μας, του λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία  για να πετύχει τελικά τη συγκυρία στο Αιγαίο  και την ανατροπή του Status quo που δημιουργήθηκε  το 1912 – 1913, 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης   και το 1947 με τη συμφωνία του Παρισιού.

Οι τούρκοι εκπρόσωποι  στους Διεθνείς Οργανισμούς είχαν φτάσεις  στο σημείο να ζητούν τη διπλή  ονοματοδότηση των τοπωνύμιων του  Αιγαίου , σε Ελληνικά  και Τουρκικά, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για κοινή θάλασσα.

 Επιδιώκουν μάλιστα να αναγνωριστεί η υποχρέωση της Ελλάδας να αναφέρει στους δικούς της χάρτες τα διπλά ονόματα. Στο Βόρειο Αιγαίο για παράδειγμα, από τη Χαλκιδική μέχρι τη Σαμοθράκη, υπάρχει ένα βαθύ γεωλογικό ρήγμα που ήταν ανέκαθεν γνωστό ως «Τάφρος του Βορείου Αιγαίου». Οι Τούρκοι ρωτούσαν με αφοπλιστική αφέλεια: Γιατί να μην ονομάζεται «Τάφρος Anedolu»

Οι κυβερνήσεις μας πρέπει να αγωνισθούν για την επικράτηση του Δικαίου και να μην επιτρέψουν να καταλυθούν οι βάσεις στις οποίες στηρίζονται οι Διεθνείς Σχέσεις, καθώς τότε θα χαθεί με βεβαιότητα η κυριαρχία, η ελευθερία και η ειρήνη στη χώρα μας μέσα στη γενική αποσύνθεση των κανόνων  της ειρηνικής διαβίωσης των λαών.  

iR Reporter Administrator
Η Νο1 επιλογή στην ενημέρωση
×
iR Reporter Administrator
Η Νο1 επιλογή στην ενημέρωση
Latest Posts

Related posts

Leave a Reply

Required fields are marked *