Trending News

Διαβάζετε και διαδώστε το iReporter - Η ενημέρωση έχει όνομα
17 Feb 2020
Reportaz

Η επανάσταση στην καρδιολογία προ των πυλών 

Γρλαφει ο Κώστας Παπαθεδώρου

Για ηλεκτρομηχανικές καρδιές που θα μπορούν να επιμηκύνουν έως τα 120 με 130 χρόνια το μέσο όρο ζωής των ανθρώπων  κάνει λόγο ο Λάμπρος Μιχάλης. Ο διακεκριμένος καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β` Καρδιολογικής Κλινικής μιλώντας στην ΕΡΤ Ηπείρου τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι προ των πυλών και κάποια καινοτόμα καρδιολογικά κέντρα ήδη έχουν αυτή τη δυνατότητα καθώς  η  τεχνολογία και η τεχνογνωσία υπάρχει!  Αλλά σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη, σε περίπτωση επιμήκυνσης κατά 3 με 4 δεκαετίες της εύρυθμης λειτουργίας της καρδιάς, ανακύπτουν θεμελιώδη ερωτήματα. Το πρώτο αφορά την αντοχή και την ποιότητα λειτουργίας των άλλων ανθρώπινων οργάνων .

Και το δεύτερο σχετίζεται με τις ανθρώπινες επιλογές, τις οικονομικές αντοχές και την «ηθική» της κοινωνίας. Επιπροσθέτως, αν και σε πρώιμο στάδιο, υφέρπει η δυνητική δυνατότητα ατομικής «κλωνοποίησης» της καρδιάς. Μπορεί να μην ομολογείται  αλλά… γίνεται. Τουλάχιστον στα εργαστήρια. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα μεταμόσχευσης καρδιάς, η τεχνική της οποίας  διαρκώς βελτιώνεται. Ωστόσο λόγω έλλειψης προσφοράς,  στην Ελλάδα ετησίως γίνονται μόλις 8 με 10 μεταμοσχεύσεις.

Η δημοσιοποίηση των άμεσων  και εφαρμόσιμων εξελίξεων στον τομέα της καρδιολογίας από ένα επιστήμονα που είναι κυριολεκτικά στην «καρδιά της πρωτοπορίας» αναμφίβολα προκαλεί  σοκ και δέος. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική επανάσταση  που λόγω της έκτασής της, θα επηρεάσει όπως φαίνεται,  όλες τις δομές της κοινωνίας ακόμη  και τις σχέσεις ανθρώπων και οικογενειών.   

Ένα ενδιαφέρον κομμάτι της συνέντευξης θίγει ακριβώς αυτό το θέμα και ο καθηγητής απαντά: «Η ιατρική σήμερα ασχολείται κυρίως με ηλικιωμένους ανθρώπους των οποίων η ζωή διαρκώς  επιμηκύνεται και άρα οι γεροντότεροι διαρκώς πληθαίνουν.  Και ακριβώς λόγω ηλικίας, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ιατρική φροντίδα. Οι γιατροί με βάση την  Ιπποκρατική ηθική και τον όρκο που δίνουν,  δεν λογοδοτούν  στην κοινωνία αλλά στον άρρωστο. Ο γιατρός δεν έχει δικαίωμα η δυνατότητα μεροληψίας. Οφείλει να παρέχει τις ίδιες ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου ή και καταγωγής.  Η κοινωνία- αν θέλει- μπορεί να στήσει Καιάδες».  

Στην περίπτωση αυτή τίθεται το υπαρξιακό περί της επιμήκυνσης της ζωής των ηλικιωμένων.  Υπάρχουν κανόνες και πρωτόκολλα; Η απάντηση του κ. Μιχάλη είναι αρνητική. Μολονότι δηλώνει ότι δεν υφίσταται ζήτημα επιτάχυνσης της ζωής, συμμερίζεται  την επιβάρυνση που ενίοτε προκαλούν στις οικογένειές τους άνθρωποι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. 

Συμπερασματικά αναφέρει ότι: «βασικό μέλημα του γιατρού είναι και η εξασφάλιση  ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων».   Η διαχείριση τέτοιων ζητημάτων στην αλλοδαπή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Στην Ελλάδα όμως,  η αλληλεγγύη της οικογένειας  που αποδείχθηκε σωτήρια στα χρόνια της κρίσης,  έχει μεγάλη και ιδιαίτερη διάσταση. Η ανταπόδοση των γενεών δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και ηθική, είναι και πρακτική. Ας μη λησμονούμε ότι στα  χρόνια  της κρίσης οι γέροντες εκτός από χρήματα  πρόσφεραν σωματική, ψυχική και σωματική βοήθεια στα παιδιά τους!    

Αναμφίβολα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- το δεύτερο ως προς την υποδοχή και νοσηλεία ασθενών στην Ελλάδα- αλλά και η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων διευρύνουν διαρκώς τη φήμη τους. Θέτω το ερώτημα και ο καθηγητής απαντά: «Τα  Νοσοκομεία Ιωαννίνων  και ιδιαίτερα το Πανεπιστημιακό- λόγω και της Ιατρικής σχολής-   αναδείχθηκαν  γρήγορα σε πόλο έλξης ασθενών ένεκα της ποιότητας των  υπηρεσιών υγείας. Μια σχέση και μια φήμη που απλώθηκε αρχικά τη δεκαετία του `80  όταν από όλη την Ελλάδα συνέρρεαν ασθενείς από όλη την Ελλάδα για την ορθοπεδική κλινική του κ. Σουκάκου. Η φήμη- ακριβώς επειδή ήταν αληθινή- άντεξε στο χρόνο και απλώθηκε περιλαμβάνοντας πλέον και πολλούς άλλους τομείς και μεταξύ αυτών τη Β` Καρδιολογική Κλινική που πλέον αποτελεί διεθνούς φήμης  καρδιολογικό κέντρο το οποίο συμμετέχει σε τολμηρά ερευνητικά προγράμματα και έχει συνεργασίες με  κορυφαία  πανεπιστήμια ανά τον κόσμο».

Επόμενο ερώτημα περί έρευνας και καινοτομίας. Ο καθηγητής που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών στον τομέα αυτό,  με εκπλήσσει αναφέροντας ότι «λεφτά υπάρχουν» και προέρχονται από την Ε.Ε η οποία χρηματοδοτεί πρωτοπόρα ανταγωνιστικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο  ερευνητικά προγράμματα. Η Β` Καρδιολογική Κλινική  αυτό το διάστημα «τρέχει» 2 από τα 5 σε πανελλαδική κλίμακα  προγράμματα “HORIZON”. Ωστόσο το ζήτημα που ανακύπτει είναι η προσέλκυση στην απομακρυσμένη Ήπειρο, φιλόδοξων και φερέλπιδων επιστημόνων καθώς δεν είναι πάντα εφικτό να προκύψουν από τον γηγενή πληθυσμό. Και είναι δύσκολο γιατί εκτός των άλλων δεν υπάρχει και περαιτέρω προοπτική. Άρα για τη στήριξη της έρευνας υπάρχει πρωτίστως η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών επαγγελματικής  και επιστημονικής εξέλιξης στην περιοχή μας.  

Θα μπορούσαν τυχόν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα να αμβλύνουν τέτοιου είδους προβλήματα; Ο κ. Μιχάλης δεν είναι από τους θερμότερους υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων θέτοντας το ερώτημα εάν η χώρα, η κοινωνία, η αγορά έχει ανάγκη από περισσότερους επιστήμονες!

 Ωστόσο δίνει μια ενδιαφέρουσα ιδέα τονίζοντας ότι θα μπορούσαν τα δημόσια πανεπιστήμια να αναπτύξουν ξενόγλωσσα τμήματα ώστε να ξεπεραστεί το ζήτημα της γλώσσας και να δοθεί η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Εξάλλου- όπως υπενθυμίζει- στο παρελθόν πολλά παιδιά κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σπούδαζαν σε ελληνικά πανεπιστήμια μέσω διακρατικών συμφωνιών. Μια ιδέα που πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται  αυτό το διάστημα για  μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Μια ιδέα που μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας στους δικούς μας επιστήμονες που φεύγουν και χάνονται αλλά και έσοδα για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου αφού έχουμε δεχθεί ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι εμπορική επιχείρηση!  

Σχέσεις γιατρών και φαρμακοβιομηχανίας. Μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών αλλά και ανάμεσα στου γιατρούς όπως τονίζει ο κ. Μιχάλης. Μια δύσκολη και περίπλοκη σχέση που αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα και ενίοτε σκάνδαλο. Πρέπει να αναζητηθεί από κοινού η απάντηση και να οριοθετηθεί με σαφήνεια γιατί σήμερα όλη την έρευνα στην εφαρμοσμένη ιατρική και βιολογία τη  διεξάγουν σχεδόν αποκλειστικά οι βιομηχανίες που είναι ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν κέρδη. «Παρήλθαν αιώνες από την τελευταία φορά που πανεπιστημιακό εργαστήριο  παρασκεύασε φάρμακο», είναι η καίρια απάντηση του καθηγητή που υπενθυμίζει ότι υπάρχουν  κάποιοι κανόνες ηθικής και δεοντολογίας.  Κανόνες που αν εφαρμοστούν θα αμβλύνουν τις «φαρμακευτικές παρενέργειες» χωρίς όμως να τις απαλείψουν. Στο δυτικό κόσμο, το θεσμικό πλαίσιο περί της σύγκρουσης συμφερόντων επιβάλλει την ανακοίνωση και τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν σχέσεις και εξαρτήσεις γιατρών  με ιδιωτικές εταιρείες. Σχέσεις οικονομικές ακόμη και ηθικές  σχετικές με  κλινικές μελέτες, έρευνες και επιστημονικά συμπεράσματα.

Επειδή « είναι πολλά τα λεφτά», σχολιάζω ότι  πάντα θα υπάρχουν σκάνδαλα και ποτέ κανένας δε μπορεί να είναι βέβαιος αν λαμβάνει το φάρμακο που πρέπει η ακόμη και αν πρέπει να λαμβάνει.

Συνομολογώ  ωστόσο ότι  η ιατρική κάνει άλματα και η καρδιολογία επανάσταση. Και ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες είναι και ο Μιχάλης.

iR Reporter Administrator
Η Νο1 επιλογή στην ενημέρωση
×
iR Reporter Administrator
Η Νο1 επιλογή στην ενημέρωση
Latest Posts

Related posts

Leave a Reply

Required fields are marked *