Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην Αθήνα

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην Αθήνα

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Rate this post

Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογο του στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία κατέβηκε για να καλωσορίσει τον κ. Γιλντιρίμ και στη συνέχεια να τον συνοδεύσει στο γραφείο του.

Στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον τούρκο ομόλογό του. «Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε ενδιαφέρουσα περίοδο όσον αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών… Η τελευταία μας συνάντηση έχει ανοίξει μια ευρεία ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών προκειμένου να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και τη σχέση συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις μπορούν να λειτρουργήσουν προς όφελος των δύο λαών» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Προσβλέπω το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες προκειμένου να δώσουμε λύση. Πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε με θετικό τρόπο τα όποια ζητήματα και να τα αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητική διάθεση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μπιναλί Γίλντιριμ ευχαρίστησε για το καλωσόρισμα και την τιμή. «Είμαστε γείτονες, χρειαζόμαστε καλές σχέσεις γειτονίας. Αναμφίβολα έχουμε θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της λογικής και με ψυχραιμία» είπε.

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα. Εχουμε και εμείς προβλήματα. Ολα μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη και καλή θέληση», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις…»

«Ειμαστε και οι δύο μηχανικοί και έχουμε ένα πραγματιστικό τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων. Δεν πρέπει να μας εμποδίζουν στο να προχωρήσουμε οι παρανοήσεις… Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλλει στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων…»

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, και μετά την ολοκλήρωσή τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους.Βεβαίως υπάρχουν μπροστά μας προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε εμείς.

***«Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία»: με την εισαγωγική αυτή διαπίστωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο πρωθυπουργό.

«Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν», σημείωσε εμφατικά ο Πρ. Παυλόπουλος για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Αλλά με δύο προϋποθέσεις, έσπευσε να συμπληρώσει: το σεβασμό του διεθνούς δικαίου αφενός, το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου αφετέρου. Προϋποθέσεις που ισχύουν τόσο για εκείνους που είναι ήδη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας όσο και αυτούς που επιθυμούν να γίνουν.

Με «πυξίδα» τη φράση αυτή, ό,τι χωρίζει τις δύο χώρες, μπορεί να αντιμετωπισθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια αποδέχθηκε την πρόταση του Μπ. Γιλντιρίμ για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Υπό τον όρο, διευκρίνισε ο Πρ. Παυλόπουλος, ότι θα προετοιμασθεί καλά για να έχει αποτελέσματα, ούτως ώστε να ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. «Οι λαοί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» έκλεισε ο Πρόεδρος, με την πρόσθετη επισήμανση ότι για τα λάθη ευθύνονται οι ηγεσίες τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Επίθεση του Π.Καμμένου στον Ν.Βούτση, με…στόχο (και) τις φήμες του ανασχηματισμού

Σκληρό "μήνυμα" του Πάνου Καμμένου "βλέποντας προς του