Ξανά Αναστασιάδης και Ακιντζί…

Ξανά Αναστασιάδης και Ακιντζί…

- in ΚΟΣΜΟΣ
Rate this post

Ως μείζονος σημασίας κρίνεται η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί η οποία ξεκίνησε στις δέκα το πρωί. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα σε ΕΕ, περιουσιακό, εφαρμογή λύσης και χρηματοδότηση καθώς και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, πρόεδρος Αναστασιάδης και Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συμφώνησαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την σύγκληση μιας νέας Γενεύης είναι η απαραίτητη προετοιμασία.

Σε τρία σενάρια εστιάζει η τ/κ πλευρά από την συνάντηση και αφορούν στη σύγκληση νέας διάσκεψης τον Ιούνιο, την περίοδο στασιμότητας, είτε οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, με το δεύτερο σενάριο, αυτό της στασιμότητας να θεωρείται και το επικρατέστερο από τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η τ/κ πλευρά αναφέρει ότι σε μια ενδεχόμενη νέα διάσκεψη θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις  και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδυση του νέου σχεδίου λύσης και των δυο δημοψηφισμάτων.

Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας διάσκεψης. Ωστόσο, επισημαίνει με μεγάλη επιμονή ότι η λύση του Κυπριακού πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από την ε/κ πλευρά και την Αθήνα. Θεωρεί ότι είναι οι πλευρές που θα δώσουν την συγκατάθεσή τους για σειρά γεφυρωτικών προτάσεων και παραχωρήσεων σε σημαντικά πεδία του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Αναβιώνοντας τον “δρόμο του μεταξιού”

Η φοβία και ο...πόλεμος πολλών "δυτικών" προς την