«Βαρύτατα εκτεθειμένοι όσοι εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν, το ανέντιμο αυτό εγχείρημα»

«Βαρύτατα εκτεθειμένοι όσοι εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν, το ανέντιμο αυτό εγχείρημα»

- in ΘΕΜΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Rate this post

Αθώοι κρίθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου, μεταξύ των οποίων και ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ αλλά και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις και παραλείψεις εκπροσώπων κρατικών φορέων σε σχέση με τις ανταλλαγές ακινήτων του δημοσίου με εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιες εκτάσεις.

Το δικαστήριο, Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκασε την υπόθεση επί πολλούς μήνες οδηγήθηκε σε απαλλακτική κρίση για όλους τους εμπλεκόμενους – συνολικά 14- κάνοντας δεκτή και τη σχετική εισαγγελική πρόταση της Εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα.

Η υπόθεση Βατοπεδίου,που είχε λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε όλη την πολιτική και μηντιακή “ζωή” το 2008 και μετέπειτα, όταν  ήρθε στην επικαιρότητα, ακολούθησε πολυετής δικαστική διαδρομή με χιλιάδες ανακρίσεις από ειδική εφέτη ανακρίτρια την κυρία Ειρήνη Καλού, ενώ παράλληλα απασχόλησε επανειλημένα και τη Βουλή και με τη συγκρότηση δικαστικής επιτροπής ( προανακριτικής) σε ότι είχε να κάνει με τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, υπουργών της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο δεν προχώρησε, καθώς όλα τα αδικήματα που είχαν αποδοθεί σε τότε υπουργούς ήταν παραγεγραμμένα(με το νόμο του Βαγγελάκη Βενιζέλου), ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τους μοναχούς αλλά και πολλά κρατικά στελέχη (ΚΕΔ) και άλλους συνεχίστηκε με προσωρινές κρατήσεις στη φυλακή, απόδοση βαρύτατων κατηγοριών που σκανδάλιζαν την κοινή γνω΄μη οτι πρόκειται για τους μεγαλύτερους απατεώνες της νεώτερης ιστορίας και πολλά άλλλα που κυριαρχούν ελαφρά τη καρδία στην δημόσια σφαίρα της νεοελληνικής μπανανίας(καφριστάν της κολομβίας των βαλκανίων). Το ίδιο έργο ακριβώς έργο και πρακτική συνεχίζεται αμείωτα και σήμερα. Το καφριστάν στο μυαλό πολλών έχει γίνει “δεύτερη φύση τους”.

Ομως οι κατηγορίες αυτές ότι δηλαδή το δημόσιο ζημιώθηκε από την ανταλλαγή ακινήτων του με εκτάσεις της Βιστωνίδας και ότι υπήρχε δόλος για όλα αυτά, δεν αποδείχθηκαν κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, οδηγώντας ειςαγγελέα και δικαστήριο, ομόφωνα, στην αθώωση των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πέραν των δύο ιερωμένων, ήταν η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο αδελφός της Δημήτρης Πελέκης και ο πατέρας της Διονύσιος (δικηγόροι) στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και άλλοι.

Ανακοίνωση του συνηγόρου υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου στην υπόθεση Βατοπαιδίου, κ. Κεχαγιόγλου

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.

Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».

Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση  Βατοπεδίου.

Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία.

Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας  για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν.

Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα.

Έστω και αργά, το φώς στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Σχόλιο : Ανθρωποι σπιλώθηκαν,διασύρθηκαν και έβγαλαν τον…καρκίνο και πέθαναν απο την στενοχώρια τους(όπως ο Γιάννης Αγγέλου,διευθυντής του Γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή). Αλλοι πήγαν φυλακή. Σε όλους αποδόθηκαν απίστευτα βαρύτατες κατηγορίες. Αποτέλεσμα; Σήμερα το δικαστήριο μας λέει οτι τίποτε απολύτως δεν ήταν αλήθεια. Μόνο λάσπη,κακία και μοχθηρία. Μόνο τιποτένιοι μικροί…πολιτικοί,ασήμαντα ανθρωπάρια που μοίρα κακή μας έφερε να βρεθούν σε θέσεις ευθύνης. Μόνο απατεώνες λωποδύτες που σπίλωναν άλλους (αθώους όπως αποδείχθηκε) ανθρώπους σε μια επιχείρηση “πλιάτσικου” του κράτους(προφανώς απο τους ίδιους). Ας γίνει μάθημα για όλους. Και κυρίως για τους δημοσιογράφους. Μεγάλη προσοχή στις..παγίδες. Τεράστια προσοχή στους χαρακτηρισμούς. Νισάφι πια με τους ιεροξεταστές κήνσορες-εισαγγελείς “δημοσιογράφους”(συνήθως καθ’ υποβολή διαφόρων…με το αζημίωτο). Μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα,στο καλλύτερο σημείο της Γης,με τον σπουδαιότερο πολιτισμό και ιστορία της ανθρωπότητας,κατατρύχεται απο…ανθρωπάκια της πλάκας,γεμάτα κόμπλεξ και κακία. Μόνο μίσος και χολή ξέρουν να σπέρνουν(ως μίσθαρνα όργανα σκοτεινών εγκεφάλων). Να δηλητηριάζουν την κοινωνία. Αντί να αναπτυσόμαστε,ο ενας κυνηγάει τον άλλο “να του βγάλει τα μάτια”. “Να ψοφήσει η…κατσίκα του γείτονα”.Ετσι,απο κακία και μόνο…Μέχρι πότε και για πόσο; Απο την απλή αυτή απάντηση θα κριθεί εαν θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το…κράτος ή οχι. Ηδη το…χάνουμε σταδιακά.

————————————–

Για το ρεπορτάζ…

Πρωινό Δευτέρας 24 Νοεμβρίου 2008.

Όλοι περιμένουν τον ηγούμενο Εφραίμ για να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι. Συνοδεύεται από τη φρουρά της Βουλής, ωστόσο κάποιοι «δαιμόνιοι» κοινοβουλευτικοί συντάκτες τον προσεγγίζουν για να του πάρουν μία πρώτη δήλωση… Ήταν άλλωστε το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας.

Μεταξύ των συναδέλφων και ο Ζαχαρίας, του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ. Ξενυχτισμένος αλλά πρωινός στο καθήκον, τον πλησιάζει… Ο ηγούμενος με το ενορατικό του χάρισμα διαβάζει την «αμαρτωλή» ψύχη του και του λέει: «Είσαι αλιβάνιστος, αλειτούργητος και μπερδεμένος!»

Άνθρωποι του «διαβόλου» εμείς οι δημοσιογράφοι παρακολουθήσαμε και καταγράψαμε δύο εξεταστικές και μία προανακριτική μέσα σε τρία χρόνια. Η πρώτη εξεταστική το 2008: 47 συνεδριάσεις – 250 ώρες συνεδριάσεων – 122 μάρτυρες – 389 σελίδες πόρισμα – 13.000 σελίδες πρακτικά. Η δεύτερη εξεταστική το 2010: 42 συνεδριάσεις – 143 ώρες συνεδριάσεων – 62 μάρτυρες – 466 σελίδες πόρισμα – 6.615 σελίδες πρακτικά. Ακολούθησε η προανακριτική του 2011: 22 συνεδριάσεις – 46 ώρες – 23 μάρτυρες – 139 σελίδες πόρισμα.

Τελικά, δεν ξέρω ποιος είναι ο τελικός κριτής.

Η δικαιοσύνη ή ο θεός;

Υ.Γ Ή αλλιώς για τη ψυχή της δημοσιογραφίας.

Λευτέρης Γαλανός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Τα «καυτά» προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, στα εργασιακά

Διαδοχικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων, παράλληλα