Συναγερμός για τα «δέματα-βόμβες» – άγνωστο πόσα έχουν (απο)σταλεί

Συναγερμός για τα «δέματα-βόμβες» – άγνωστο πόσα έχουν (απο)σταλεί

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Rate this post

Και μόνο το γεγονός οτι έφθασε πυρίτιδα μέσα σε ταχυδρομικό φάκελο στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στην τελευταία περίπτωση μάλιστα…εξερράγη και τραυμάτισε μια υπάλληλο, έχει σημάνει “συναγερμό” σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και τις αντίστοιχες “ταχυδρομικές υπηρεσίες” εντός της χώρας. Γιατί οι αποστολές έγιναν απο την Ελλάδα(αλλά υπήρξε ελλιπής έλεγχος). Επίσης κανείς ακόμη δεν γνωρίζει εαν είναι μόνο (αυτοί οι) δύο οι…φάκελοι που ταχυδρομήθηκαν ή πολύ περισσότεροι και θα έχουμε…εκπλήξεις(δυσάρεστες – εαν φυσικά ανακοινωθούν ή σκάσουν).

Καλά απο την Ελλάδα (λένε οτι) “έφυγαν”. Αυτοί που τους παρέλαβαν στην Γερμανία και τη Γαλλία, ΔΕΝ τους έλεγξαν; Τι δεν στέκει;

Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε οτι «η εκτίμηση και η ανάλυση που ήρθε από τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία, περισσότερα στοιχεία ήρθαν από τη Γερμανία είναι ότι ήταν πυρίτιδα μικρής ποσότητας, είναι το υλικό που χρησιμοποιούν στα πυροτεχνήματα, δεν είχε πυροδοτικό μηχανισμό ήταν όπως τα πασχαλινά βαρελότα. Μπορεί να κάνει όμως ζημιά όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΝΤ».

του ΚΥΡ

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει το κενό ασφαλείας στους ελέγχους και να πάρει θέση για το ποιος ευθύνεται για αυτό ο κ. Τόσκας απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας: «Δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπέρασμα πριν πουν οι ειδικοί τι φταίει. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι γερμανικά μηχανήματα και είναι  τα τελειότερα στην Ευρώπη αγοράστηκαν πριν τρεις μήνες».

Αναφερόμενος στους ελέγχους είπε ότι «ο κύριος έλεγχος γίνεται στο αεροδρόμιο, πριν τη φόρτωση του αεροπλάνου κι εκεί έχουν επικεντρωθεί οι έλεγχοι οι δικοί μας. Κάθε πυροδοτικός μηχανισμός μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, και ένας αναπτήρας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα πολύ περισσότερο τώρα που πρόκειται για πυρίτιδα».

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε ωστόσο στην ανάγκη να επανεξεταστούν κάποια πράγματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου επίσης δεν έγιναν αντιληπτά τα δέματα.

«Τίθεται γενικότερο θέμα που πρέπει να εξετάσει όχι μόνο η δική μας χώρα γιατί και στο εξωτερικό δεν έγινε αντιληπτό αυτό το δέμα, πρέπει να επανεξεταστούν κάποια πράγματα γιατί ακόμα και οι μικρές αυτές ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Δεν πρόκειται ωστόσο για μεγάλο εκρηκτικό μηχανισμό».

Σημείωσε παράλληλα ότι «όλο το βράδυ οι αξιωματικοί της αστυνομίας έκαναν ελέγχους σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και την εταιρεία που κάνει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο για να δούμε τι πάει καλά ή τι δεν πάει καλά στη διαδικασία εδώ αλλά και στην Ευρώπη».

Οσο για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις για άλλα αντίστοιχα δέματα στο εξωτερικό ο κ. Τόσκας είπε πως «Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη» ενώ στην ερώτηση εάν εστάλη και το δεύτερο δέμα από την ίδια οργάνωση είπε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης οι εκτιμήσεις δείχνουν κάτι τέτοιο». «Πρόκειται για υπολείμματα των “Πυρήνων” που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν ακόμη», ανέφερε και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε Γερμανία και Γαλλία.

«Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε ενημέρωση από τον αστυνομικό σύνδεσμο σε Γερμανία και Γαλλία και ό,τι είχαν μας το έστειλαν. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία», είπε ο κ. Τόσκας.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «φυσικά και θα αποδοθούν ευθύνες και θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για να καλυφθούν τα όποια κενά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Και ο Σταύρος Θεοδωράκης προς την “Δημοκρατική Συμπαράταξη”(υποψήφιος για επικεφαλής)

Και ο Σταύρος Θεοδωράκης –εκτός του Γιώργου Καμίνη–