Πολύ άσχημα τα “νέα” απο το μέτωπο της ανεργίας (κοντά στο 1 εκ.200 χιλ δεν έχουν δουλειά)

Πολύ άσχημα τα “νέα” απο το μέτωπο της ανεργίας (κοντά στο 1 εκ.200 χιλ δεν έχουν δουλειά)

- in ΘΕΜΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Rate this post

Ασχημα τα…μαντάτα. Πολύ άσχημα. Αυτό προκύπτει απο τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού για το δ’ τρίμηνο του 2016, που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η επίσημη και “περασμένη στα κιτάπια” ανεργία στη χώρα «σκαρφάλωσε» στο 23,6% το δ’ τρίμηνο του 2016, έναντι 22,6% το γ΄ τρίμηνο του ίδιου έτους. Σημειώνεται ότι στο δ’ τρίμηνο του 2015, ο δείκτης ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 24,4%.

Το σύνολο των απασχολούμενων κατά το προηγούμενο τρίμηνο περιορίστηκε σε 3,648 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε 1,123 εκατ. άτομα.

Η απασχόληση μειώθηκε συνολικά κατά 2,4% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016, ενώ αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015.

Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων ενισχύθηκε κατά 2,9% σε τριμηνιαίο επίπεδο, ενώ μειώθηκε κατά 4,3% σε ετήσιο επίπεδο.

Ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έρευνας, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες είναι σημαντικά υψηλότερο από τους άνδρες.

Συγκεκριμένα, στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 28,1%, ενώ στους άντρες στο 19,9%.

Παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στην ομάδα 15-24 ετών (45,2%), το οποίο στις νέες γυναίκες άγγιξε το 48,6%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, η κατανομή της ανεργίας διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης 25,6%
  • Κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού 12,2%
  • Πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 17,6%
  • Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανήλθε στο 20,2% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν αντίστοιχα το 71,8%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,2% έναντι 23,1%). Επίσης, το 68,6% των ξένων υπηκόων ήταν οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,0%.

Σε επίπεδο περιφέρειας τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στη Δυτική Μακεδονία με 31,2% και στη Δυτική Ελλάδα με 28,9%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 17,2% και στο Βόρειο Αιγαίο με 19,6%.

Σχόλιο : ΟΛΟΙ το γνωρίζουν οτι η πραγματική ανεργία είναι περίπου διπλάσια απο αυτήν που εμφανίζουν τα νούμερα των υπηρεσιών του κράτους,γιατί εκτός όλων των άλλων ΑΚΟΜΗ στην Ελλάδα υπάρχουν και λειτουργούν οι “οικογενειακές επιχειρήσεις”. Η Ελληνική οικονομία είναι “μικρομεσαίων” επιχειρήσεων.Και δη,οικογενειακής μορφής. Η δολοφονία της ελληνικής οικονομίας που άρχισε το 2010 με τα “μνημόνια” που έφεραν οι Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίου(και η παρέα τους) συνεχίζεται αμείωτη…(και εντεινόμενη).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Τα «καυτά» προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, στα εργασιακά

Διαδοχικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων, παράλληλα