Μόνος χαμένος των Ολλανδικών εκλογών ο Γερούν Ντάϊσενμπλουμ!

Μόνος χαμένος των Ολλανδικών εκλογών ο Γερούν Ντάϊσενμπλουμ!

- in ΚΟΣΜΟΣ
Rate this post

Οι Εργατικοί, το κόμμα δηλαδή στο οποίο ανήκει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι των εκλογών της Τετάρτης.

Το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με το Exit Poll που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών στην Ολλανδία, δείχνει να χάνει 29 από τις 38 έδρες του, απομένοντας με μόλις 9.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση του Εργατικού Κόμματος ήταν αναμενόμενη κι αυτό καθώς η προεκλογική τους εκστρατεία στηρίχτηκε στην αντίθεση στην λιτότητα, την ίδια ώρα που σαν κυβερνητικοί εταίροι την… νομοθετούσαν!

***Νίκη του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και με διαφορά έναντι του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς δίνουν τα exit poll της ολλανδικής κάλπης που άνοιξε τον κρίσιμο εκλογικό χορό του 2017 υπό τη σκιά του λαϊκισμού μετά το σοκ του Brexit, αλλά και την εκλογή Τραμπ. Μεγάλοι νικητές της εκλογικής νύχτας οι Πράσινοι τετραπλασιάζοντας σε 16 τις έδρες τους, ιστορικό χαμηλό για τους Εργατικούς του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εκλογική έκβαση έρχεται ως ανάσα για τα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα φέτος.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τη Γερμανία με τον προσωπάρχη της Άνγκελα Μέρκελ να συγχαίρει την Ολλανδία για το «εξαιρετικό» εκλογικό αποτέλεσμα. «Ολλανδία ω Ολλανδία είσαι πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter στα ολλανδικά.

Το ποσοστό συμμετοχής στις ολλανδικές εκλογές εκτιμάται ότι αγγίζει το 81% έναντι 74,6% στην αναμέτρηση του 2012.

Βάσει της παρούσας εικόνας, ο Μάρκ Ρούτε έχει πληθώρα επιλογών για τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Θα χρειαστεί πιθανώς τουλάχιστον τέσσερις εταίρους σε μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Η μέση χρονική περίοδος για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας στην Ολλανδία είναι τρεις μήνες και το ρεκόρ έχει «χτυπήσει» 200 ημέρες.

Ο Χέερτ Βίλντερς ήταν σε κάθε περίπτωση και είναι εκτός κάθε συζήτησης τόσο από πλευράς Ρούτε, όσο και όλων των πολιτικών σχηματισμών. Εξ ου και ακόμη και εάν ερχόταν πρώτος στις κάλπες δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει δεδομένης της πολυδιάσπασης του πολιτικού σκηνικού.

Το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει 31 εκ των 150 εδρών του ολλανδικού Κοινοβουλίου, βάσει του πρώτου exit poll που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (PVV) αποσπά 19 έδρες χωρίς να επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις -που παροδικά έδιναν στον Βίλντες ακόμη και την πρώτη θέση.

Ίδιο αριθμό εδρών (19) συγκεντρώνουν άλλα δύο κόμματα -οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι φιλελεύθεροι-προοδευτικοί Δημοκράτες 66 (D66).

Μεγάλοι νικητές της εκλογικής νύχτας εμφανίζονται οι Πράσινοι τετραπλασιάζοντας σε 16 τις έδρες τους, σύμφωνα με το exit poll.

Στον αντίποδα, το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (PvdA), εταίρος του Ρούτε στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, καταβαραθρώνεται σε ιστορικό χαμηλό αποσπώντας εννέα έδρες έναντι 38 στην παρούσα Βουλή. Στο Εργατικό Κόμμα ανήκει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το ολλανδικό κρατικό δίκτυο NOS προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Τέλος στις…κουβέντες, με τους Τούρκους

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να