Το project “έξυπνες πόλεις” είναι εδώ και μπορεί να προχωρήσει ΣΗΜΕΡΑ

Το project “έξυπνες πόλεις” είναι εδώ και μπορεί να προχωρήσει ΣΗΜΕΡΑ

- in ΕΠΩΝΥΜΩΣ, ΘΕΣΕΙΣ
5 (100%) 1 vote

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης

Ο πως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς (χθες) στο Forum της Huawei για τις “έξυπνες πόλεις” η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας της ΕΕ όσον αφορά την ενσωμάτωση και χρήση των νέων τεχνολογιών. Βέβαια προανήγγειλε την κατάρτιση ενος ολοκληρωμένου “εθνικού σχεδίου” και ζήτησε προς αυτή την κατεύθυνση και την συναίνεση της αντιπολίτευσης,την οποία στην συνέχεια έδωσε “με λογοπαίγνια” ο βουλευτής – και αντιπρόεδρος της ΝΔ – Α.Γεωργιάδης, που χαιρέτισε το Forum.

Επι της ουσίας είμαστε “στον πάτο” της καινοτομίας και εφαρμογής της στην καθημερινότητα.

Επι της ουσίας, ο κινέζικος “γίγαντας” της Huawei με το Forum αυτό βροντοφώναξε “ΜΗΝ περιμένετε,τα μεγάλα σχέδια και τις…ολοκληρωμένες πολιτικές και πότε θα συμφωνήσετε μεταξύ σας,…εμείς είμαστε ΕΔΩ για να σας βοηθήσουμε ΤΩΡΑ, με λύσεις αιχμής…οχι αύριο…ΣΗΜΕΡΑβήμα το βήμα…project το project“.

Ηταν ενα εξαιρετικό Forum με εξειδικευμένη συμμετοχή(στο μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά – ενας υπέροχος χώρος για συζήτηση) στο οποίο η Huawei έφερε “τα κατάλληλα” στελέχη της(ο ενας ομιλητής ταξίδευε 22 ώρες για να έρθει να…μιλήσει ειδικά σε αυτό το Forum) και παράλληλα οργάνωσε και έκθεση επίδειξης των προηγμένων τεχνολογιών τους (για να μπορεί ο κάθε συμμετέχων να τα δοκιμάσει στην πράξη – πχ πως ένα κέντρο ελέγχου μπορεί να λειτουργεί σε κατάσταση Virtual Reality και στην ουσία το “κέντρο” να βρίσκεται πραγματικά στον τόπο που συμβαίνει “κάτι”  – οπουδήποτε και να υπάρχει “συμβάν” – το δοκίμασα και έμεινα…αφωνος πραγματικά,γιατί “εξαφανίζεται” το γραφείο όπου βρίσκεται το “κέντρο ελέγχου” και μεταφέρεσαι “πραγματικά” στο σημείο που υπάρχει σε εξέλιξη “συμβάν” και μπορείς να πάρεις αποφάσεις οχι στηριζόμενος σε εκτιμήσεις άλλων,αλλά μετέχοντας “εκεί” ο ίδιος – επίσης με τον ίδιο τρόπο συνδέονται “με το συμβάν” όπου και να βρίσκονται, όσοι πρέπει “να εμπλακούν” – πραγματικά εκπληκτικό).

Οι “έξυπνες πόλεις” είναι το μέλλον για μια καλλύτερη ζωή. Αναλυτικά μπορείτε να περιηγηθείται στο site της Huawei και να μελετήσετε το “φαινόμενο”. Στο Forum χθες ήταν η ΚΕΔΕ και άλλοι δήμαρχοι ή εκπρόσωποι τους, που μελέτησαν ή μελετούν τις δυνατότητες, η πόλη τους να συμμετέχει σε αυτό το “πρόγραμμα”.

Προφανώς θα πρέπει η κυβέρνηση να εγκρίνει τη λογική των ΣΔΙΤ(την σύμπραξη δηλαδή του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα – οπου οι ιδιώτες βάζουν τα χρήματα και τις τεχνολογίες και το δημόσιο με την ευρύτερη ή στενή του έννοια, τα υπόλοιπα – και οι ιδιώτες κάνουν απόσβεση των χρημάτων τους με ενα λογικό κέρδος, απο την εκμετάλευση του project).

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε. Οι λύσεις (και οι τεχνολογίες) υπάρχουν ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Καθώς και οι εταιρείες που μπορούν να τις υλοποιήσουν. Οπως σωστά είπε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει (και) ΑΥΤΗ την τεχνολογική-ψηφιακή επανάσταση που βρίσκεται ΣΗΜΕΡΑ σε εξέλιξη. Αλλωστε είναι και Ευρωπαϊκή Οδηγία(που υλοποιείται ταχύτατα στις άλλες χώρες). Ας μην περιμένουμε. Ας ξεκινήσουμε απο τα μικρά.

Ας βάλουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία ΠΑΝΤΟΥ(με τη μορφή των ΣΔΙΤ – ενα χρήσιμο εργαλείο αναμφίβολα). Να κάνουμε “έξυπνες τις πόλεις που ζούμε” αλλά και τις γειτονιές μας. Οπως εξήγησαν στο forum της Huawei – και το έδειξαν ανάγλυφα και πολύ παραστατικά – εκτός απο όλα τα υπόλοιπα, η εγκληματικότητα μάλλον θα…ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ. Είναι απολύτως βέβαιο οτι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ στις γειτονιές και παντού, θα προσεγγίσει το…100%! Λίγο είναι,για αρχή;

Βέβαια υπάρχει ενα θέμα(πολύ σοβαρό) διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου των πολιτών(είτε απο τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες κάθε είδους, είτε απο ιδιώτες που θα προσπαθήσουν να μπούνε παράνομα στο…σύστημα – οι πειρασμοί είναι μεγάλοι). Αλλά αυτό είναι ενα πρόβλημα που απασχολεί έντονα τους πάντες,άρα είναι τεχνολογίες και συνταγματικές(ή νομοθετικές) προβλέψεις που (θα) συμπεριλαμβάνονται σε κάθε λύση(και θα γίνονται συνεχώς Update – με δρακόντειες προβλέψεις για τους παραβάτες κάθε είδους).

Ομως το project “έξυπνες πόλεις” είναι εδώ και μπορεί να προχωρήσει ΣΗΜΕΡΑ.

  • Ο Νίκος Καραμπάσης είναι μέλος του Ελληνο-Κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Χρειαζόμαστε τη φιλοδοξία τους, τους στόχους, τη θετική ενέργειά τους

​​ο ελληνικό καλοκαίρι σαγηνεύει. Δεν είναι μονάχα ο